Se upp med veganrörelsen!

Publicerad 7 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Veganer som Jonas Norberg (3 april) missar inte något tillfälle att dra en lans för sin onaturliga kost. Igår var det klimatkrisen, idag är det coronapandemin. Som om vi endast har ett val – att avstå från animaliska livsmedel.

I stället måste det förstås handla om att fortsätta äta animaliska livsmedel, men att även ha ett bra djurskydd, behandla miljön varsamt i hela livsmedelskedjan och iaktta strikta hygieniska förhållanden.

Vi måste se upp med veganrörelsen. Att enbart förorda ”växtbaserade” livsmedel tar ingen hänsyn till att människan som art inte är någon växtätare (herbivor), utan allätare (omnivor). Detta är ett grovt åsidosättande av fakta och som kan få ödesdigra konsekvenser för vår försörjning, hälsa och miljö.

Norberg må alltså tugga i sig aldrig så mycket ”växtbaserat”, han är fortfarande omnivor som alla vi andra.

Vi lever i en tid med extremism på alla håll och kanter, och som all annan extremism kan den s k veganismen drivas hur långt som helst. När dess budskap klistras på t.ex. miljö- och hälsoargument, blir den ett hot mot vår rätt att äta naturligt och optimalt utifrån de biologiska förutsättningar evolutionen försett oss med. Då ansluter sig människor som värderar miljö och hälsa högt, men som inte problematiserat den extrema ideologin.

Ulf Löfgren

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.