GCT ställer in – ryttarna blöder ekonomiskt

En efter en ställs de internationella ryttartävlingarna in på grund av coronoapandemin.
Först i sommar väntas en försiktig återgång till det normala.
Under tiden rinner pengarna ut ur ryttarnas verksamhet.
– Jag förlorar varje månad runt 200 000 kronor, säger landslagsstjärnan Henrik von Eckermann.
Publicerad 8 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Global Champions Tour i Stockholm ställs in och landslagsryttaren Henrik von Eckermann går miste om ännu en tävling, något som påverkar den egna verksamheten. Arkivbild.
Global Champions Tour i Stockholm ställs in och landslagsryttaren Henrik von Eckermann går miste om ännu en tävling, något som påverkar den egna verksamheten. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Världscupfinalen i Las Vegas, Rom, Rotterdam, Aachen... nyheterna om inställda eller flyttade tävlingar har duggat tätt.

Senast i raden att stryka sig från den allt tunnare tävlingskalendern var Global Champions Tour på Stockholms stadion. Tävlingen skulle ha genomförts 11-14 juni men sällar sig nu till övriga inställda deltävlingar i GCT-cirkusen.

I ett pressmeddelande skriver evenemangets vd Johan Pagerup:

"Till följd av den dramatiska utvecklingen och spridningen av coronaviruset världen över och tillhörande åtgärder och rekommendationer som vidtagits av svenska Folkhälsomyndigheten har vi beslutat att skjuta upp den andra upplagan av Longines Global Champions Tour Stockholm och Stockholm Horse Week till 2021."

Egna företagare

I och med att OS i Tokyo sköts ett år på framtiden är de sportsliga konsekvenserna av alla uteblivna tävlingsmöjligheter inte lika påtagliga – däremot de ekonomiska. Majoriteten av elitryttarna är egna företagare.

I en sport som står still finns merparten av utgifterna kvar, men möjligheten att dra in prispengar är borta.

Henrik von Eckermann sade för några år sedan upp sig som beridare hos tysken Ludger Beerbaum och satsade på att bygga upp en egen verksamhet utanför Bonn. Hårt arbete har lönat sig. Landslagsstjärnan tillhör de ryttare som tävlar flitigast och ofta med framgång.

– Jag ska inte klaga. Jag har fina hästar och hästägare som gjort att jag under ett par år tjänat in en buffert som jag nu kan använda. Jag ska ta mig igenom den här stormen också, säger han i en intervju med Södermanlands Nyheter.

Fasta kostnader

Utan de framgångrika åren att luta sig mot skulle han få problem.

– Det är otroligt mycket kostnader varje månad. Även om man inte åker på några tävlingar så kostar hästarna lika mycket. Jag har fasta kostnader för lastbil, hö, spån, lön till anställda, försäkringar, säger han.

Han är orolig för de ryttare som nyligen satsat på eget.

– Jag tänker på alla som kanske just startat upp. Jag vet inte hur de ska kunna överleva. Och lånen som erbjuds är som att droppa vatten på en varm sten, säger han till Södermanlands Nyheter.

Tävlingskarantänen i Tyskland upphör om två veckor.

– Jag hoppas att tävlingarna kan dra igång i slutet av maj, två- och trestjärniga tävlingar som inte är beroende av publik. Men det kanske dröjer ännu längre.

Falsterbo avvaktar

I och med de strukna GCT-hoppningarna är Falsterbos hästhow i juli den enda kvarvarande internationella stortävlingen i Sverige i sommar.

Jan-Olof "Jana" Wannius, ordförande i organisationskommittén, har tidigare sagt till TT att planen är att genomföra tävlingen, men att man följer myndigheternas beslut och rekommendationer. Ett beslut tas senast i början av juni. Falsterbo avgörs 4-12 juli och bjuder på sportsliga toppar som laghoppning i Nations Cup och en GP-klass.

Kan Falsterbo genomföras lär tävlingen locka extra många internationella toppryttare i och med alla inställda tävlingar under våren och försommaren.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.