Myndigheter försvårar för bolag som vill bidra

Företag och organisationers bidrag till bekämpandet av coronaviruset försvåras av myndigheternas agerande, rapporterar Dagens Nyheter.
Publicerad 8 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Produkter som företagen vill bidra med är exempelvis visir som används inom sjukvården. Arkivbild.
Produkter som företagen vill bidra med är exempelvis visir som används inom sjukvården. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

För drygt två veckor sedan sammanställde Svenskt Näringsliv en lista på nästan 50 företag som vill hjälpa till, och skickade den till Försvarets materielverk. Men svaret uteblev, vilket fick Svenskt Näringsliv att efterfråga tydliga besked hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som samordnar kampen mot coronaviruset:

"Det är många inom näringslivet som är frustrerade över att det inte finns någon effektiv mottagare på svensk sida. Vissa har redan börjat leverera till beställare i andra länder", skrev organisationen i ett mejl.

Enligt Jonas Hagelqvist, vd för Ikem, branschorganisation för kemiindustrierna, finns ingen tydlig kontakt- och beställarfunktion hos myndigheterna.

– Min bild är att det behövs och att de inte har lyckats åstadkomma det, säger han till DN.

Enligt MSB tas alla initiativ hand om, och en majoritet skickas vidare till Socialstyrelsen, som är nationell inköpscentral för sjukvårdutrustning. Socialstyrelsen säger att man tackat nej till många erbjudanden eftersom utrustningen inte håller kvalitén.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.