Antalet döda i Spanien befarat mycket högre

Publicerad 8 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En tom gata i Madrid under coronakrisen.
En tom gata i Madrid under coronakrisen.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

För andra dagen i rad steg antalet personer som avlidit i sviterna av coronaviruset i Spanien. Från det senaste dygnet rapporteras 757 döda.

Sammanlagt har 14 555 människor mist livet efter att ha insjuknat i sjukdomen covid-19, meddelar hälsodepartementet.

Men det officiella dödstalet är ifrågasatt. I Madrid utfördes över 9 000 begravningar de två sista veckorna i mars, jämfört med bara 4 311 under hela mars förra året.

Skillnaden kan inte förklaras av antalet registrerade döda av covid-19 i Madrid under den aktuella perioden. Därför har misstankar väckts om att det verkliga antalet är betydligt högre. En förklaring skulle kunna vara att avlidna på vårdhem och äldreboende inte har testats och därför inte ingår i coronastatistiken. Problematiken med eventuellt missvisande statistik finns också i Frankrike.

Över 146 000 coronavirusfall har konstaterats i Spanien som efter Italien är det land i Europa som har drabbats hårdast av virusets framfart, om man utgår från de officiella siffrorna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.