Annons
Riksdagen sade ja till ett antal viktiga förslag för att klara oss igenom coronapandemin
Opinion • Publicerad 8 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Jonas Sjöstedt (V) håller pressträff i riksdagens pressrum.
Jonas Sjöstedt (V) håller pressträff i riksdagens pressrum.Foto: Ali Lorestani / TT

Olika former av stödåtgärder var på agendan under onsdagen. Riksdagen röstade ja till ett viktigt paket som omfattade lättnader kring både a-kassa och försörjningsstöd. Man ska med de ny reglerna bara behöva tre månaders medlemskap i en A-kassa för att kunna få ersättning och ersättningen ska vara högre. Det är rimligt.

Detaljerna kring en hyresrabatt för företagare inom sällanköpshandel, hotell och restaurang samt andra hårt drabbade branscher diskuteras fortfarande, men grundtanken är att om hyresvärden går med på en sänkning till hälften så kan staten i efterhand ersätta hen med halva kostnaden. Det finns ingen anledning för hyresvärdar att inte tacka ja till detta. De vinner inget på att inhyrda verksamheter går omkull.

Annons

Ett av de viktigaste besluten är att ta bort friloppet för arbetsinkomster i CSN-systemet. Tanken är att läkarstudenter och andra som kan och vill ska ha möjlighet att jobba inom vården utan att förlora studielånet. Det ska givetvis vara så lätt som möjligt att hoppa in och hjälpa till där man behövs mest. Det skulle också kunna gälla dem som vill jobba extra inom gröna näringar för att säkra livsmedelsförsörjningen. Det kommer att bli mycket tuffa tider för studenter som kommer ut på en arbetsmarknad i ekonomisk kris. All arbetslivserfarenhet de kan skaffa sig innan dess är bra.

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson vill se en statlig hyresfond för den som får svårt under den kommande finanskrisen. Sjöstedt har rätt i att det måste bli mycket svårt att vräka folk av ekonomiska skäl under de här omständigheterna. Det sista Sverige behöver är ökad hemlöshet under vad som ser ut att bli en recession. Kanske går det inte att stå för så mycket som 75 procent av hyran, som Vänsterpartiet föreslår, men det är exceptionella tider och är därför på sin plats att överväga även extrema åtgärder, som att hyressponsra delar av befolkningen. Det kan givetvis bara gälla de allra mest ekonomiskt utsatta.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons