Annons

EU överens om enormt stödpaket

EU-ländernas finansministrar har enats om ett gigantiskt stödpaket för att möta coronakrisen. Totalt 500 miljarder euro ska fördelat på olika fonder och lån rädda europeiska jobb och företag, hoppas ministrarna.
Publicerad 9 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Simma eller sjunk, var mötesordföranden Mario Centenos uppmaning till finansministrarna inför mötet.

– Mycket står på spel. Jag manar alla finansministrar att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier. Det är ett säkerhetsnät för att skydda våra arbetare, företag och nationer, sade Centeno i ett allvarsamt videouttalande på förhand.

Annons

Och vid halv elva på skärtorsdagskvällen nåddes ett avtal. Det handlar om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete, till ett totalt värde om 500 miljarder euro.

– Det här är ett historiskt paket som visar att Europa förmår att stå enat. Krispaketet kommer att rädda europeiska jobb och företag och hjälpa Europa genom krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter att förhandlingarna avslutats.

Viktig exportmarknad

Vad var Sveriges ingång i förhandlingarna?

– Framför allt tycker vi att det är viktigt att Europeiska investeringsbanken får möjlighet att låna ut stora belopp, det kommer att hjälpa svenska företag, säger Andersson.

Magdalena Andersson framhåller hur viktigt det är för Sverige att andra EU-länder klarar krisen väl.

– Det är oerhört viktigt för Sverige att det går bra för de EU-länder som har det tuffare. EU är vår viktigaste exportmarknad, säger hon.

Tuffa förhandlingar

Men att enas har varit svårt, framför allt har Italien och Nederländerna stått på varsin sida i kampen. Enligt den svenska finansministern var förhandlingarna mellan kollegorna från andra länder "väldigt tuffa".

– En av de stora frågorna har varit om euroländerna ska täcka upp för varandras möjlighet att låna pengar. Den oenigheten kvarstår, man står lika långt ifrån varandra fortfarande.

Kommer det här paketet att räcka?

– Det är omöjligt att säga. Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

Annons

Wiktor Nummelin/TT

Henning Eklund/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) är nöjd med att ett avtal nåtts. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) är nöjd med att ett avtal nåtts. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons