Ekonomi

EU överens om enormt stödpaket

Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno.
Fotograf: Francisco Seco/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi EU-ländernas finansministrar har enats om ett gigantiskt stödpaket för att möta coronakrisen. Totalt 500 miljarder euro ska fördelat på olika fonder och lån rädda europeiska jobb och företag, hoppas ministrarna.
PREMIUM

Simma eller sjunk, var mötesordföranden Mario Centenos uppmaning till finansministrarna inför mötet.

– Mycket står på spel. Jag manar alla finansministrar att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier. Det är ett säkerhetsnät för att skydda våra arbetare, företag och nationer, sade Centeno i ett allvarsamt videouttalande på förhand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tydligt lyft på New York-börsen

New York-börsen inleder med stigande kurser. Arkivbild.
New York-börsen inleder med stigande kurser. Arkivbild.
Fotograf: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

New York-börsen öppnar med kraftigt stigande kurser. I den inledande handeln är S&P 500 upp 2,0 procent medan Dow Jones industriindex stiger 2,2 procent och Nasdaqs kompositindex lyfter 1,5 procent.

Uppgången sker efter att bland annat biotechbolaget Novavaz meddelat att man inlett fas 1-test av ett coronavaccin med förhoppningar om preliminära resultat i juli, vilket fått aktien att rusa.

Börsuppgången får också stöd i positiva tongångar kring att man bland annat i den folkrika delstaten Kalifornien beslutat att ge grönt ljus för öppning av allt fler butiker och näringsverksamheter. Bland tydliga vinnare finns reserelaterade aktier som flygbolaget United Airlines, hotelljätten Marriott och kryssningsföretaget Carnival Corp.

För första gången sedan slutet av mars har nu handelsgolvet på New York-börsen öppnats igen efter att varit stängt på grund av coronapandemin. New Yorks guvernör Andrew Cuomo, med munskydd, ringde i börsklockan samtidigt som han välkomnade tillbaka börsmäklarna som förutom munskydd också separeras av skyddsglas.

Ekonomi

Turistrusning på börsen

Turistaktier rusar på förhoppningar om lättnader. Arkivbild.
Turistaktier rusar på förhoppningar om lättnader. Arkivbild.
Fotograf: Mats Schagerström/TT
Ekonomi
Ekonomi Det positiva humöret på Stockholmsbörsen håller i sig. Bland de stora vinnarna märks rese- och turistrelaterade bolag när förhoppningar om att resandet snart kan komma igång mer fått fart.

Flygbolagens aktier finns med bland dagens börsvinnare och drar med sig svenska SAS som visar en uppgång på 13 procent. Även hotellbolaget Scandics aktie rusar, drygt 14 procent.

– Det är en blandning av flera faktorer. En är att de sydeuropeiska länderna nu tävlar om att öppna för att ta emot turister. Turismen kommer att komma igång med mycket god fart, på en relativ skala, i Europa och det är självklart viktigt för alla researrangörer, säger Martin Guri, aktiestrateg på analysfirman Kepler Cheuvreux.

Tyska signaler

En viktig faktor som fått fart på aktiekurserna är medieuppgifter om att Tyskland är redo att ge grönt ljus för tyskar att resa till 31 europeiska länder i sommar. I går kom också beskedet att den tyska staten går in och räddar Lufthansa och tar en tjugoprocentig ägarandel – enligt Martin Guri en viktig signal om vad som händer i flygbranschen.

– Lufthansa är ett av världens största flygbolag och tyska staten visar på en lösning. I stort sett är det så i hela världen, att går inte staterna in och räddar kommer flygbolagen att gå i konkurs, säger han.

Att kursökningarna är så pass stora beror på att just rese- och turistrelaterade bolag varit de absolut största förlorarna på börsen i krisen.

– Då behövs inte särskilt mycket för att de ska gå upp mycket i procent, säger Martin Guri.

Uppåt på börsen

Stockholmsbörsen, precis som de ledande indexen på övriga börser världen över, stiger överlag i tisdagens handel på förhoppningar om att de mindre nedstängda samhällena ska få ekonomierna att vakna.

Vid klockan 16 har Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit med 0,9 procent.

Uppgången är bred med övervägande stigande kurser bland börsens tungviktare. Bäst går flera konjunkturkänsliga verkstadsaktier med SKF i fronten, upp fem procent. Volvo och Sandvik stiger tre procent. Även bankaktierna går starkt, med Nordea som draglok, plus fyra procent vardera.

Mot strömmen går de säkrare, mindre konjunkturberoende aktierna som läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som sjunker 2,5 procent.

Ekonomi

Sophämtningsapp vann mot Stockholm

En sophämtare i Stockholm. Arkivbild.
En sophämtare i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholms kommun ville förbjuda sophämtningsappen Tiptapp från att förmedla hämtning av privatpersoners sopor.
Men nu har domstolen satt ned foten: Tiptapp får grönt ljus att fortsätta verksamheten.

– Vi tycker såklart att det är väldigt skönt att vi får ett klargörande i den ganska utdragna processen, säger Tiptapps vd Tim Bjelkstam.

Processen som Bjelkstam refererar till har pågått sedan i september 2018, när Stockholms kommun förbjöd Tiptapp att förmedla transport av hushållsavfall inom kommunen till någon annan än de entreprenörer som godkänts av kommunen.

Tiptapp fick dock fortsätta verksamheten till dess att mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt fattat sitt beslut, vilket alltså skedde på tisdagen.

Domstolen konstaterar att bestämmelserna i miljöbalken inte innebär att all annan avfallshantering som ligger utanför kommunens ansvarsområde är förbjuden.

"Av lagbestämmelserna går exempelvis inte att utläsa något förbud mot att även andra än fastighetsinnehavare transporterar hushållsavfall till återvinningscentraler och inte heller mot att enskilda utför sådana transporter åt varandra", lyder domen.

Stockholms kommun har fram till den 16 juni på sig att överklaga till högre instans. Miljöförvaltningens chef Anna Hadenius vill inte kommentera domen i sig, eller uttala sig om huruvida förvaltningen ska överklaga eller inte.

– Jag vill inte kommentera domen eftersom jag inte har hunnit läsa den ännu, säger Hadenius.

Rättad: I en tidigare version av texten fick domstolen fel namn.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Sophämtningsappen Tiptapp

Grundades under 2016. Förmedlar hämtning av sopor samt transporter av föremål från privatpersoner.

En genomsnittlig månad förmedlas runt 15 000-20 000 hämtningar av 500–1000 hämtare.

Sophämtning står för lite mer än hälften av omsättningen. Runt 90 procent av omsättningen sker i Stockholm.

Sophämtaren måste verifiera att soporna har lämnats på en godkänd sopstation med hjälp av bland annat fotografier och gps-signaler.

Tiptapp har tio anställda.

Källa: Tiptapp

Ekonomi

H&M öppnar fler och fler butiker

H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild.
H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Klädjätten H&M har sedan förra veckan återöppnat ytterligare 500 butiker som tidigare varit stängda på grund av coronapandemin.
I nuläget har därmed H&M cirka 1500 av totalt 5000 butiker globalt sett stängda.

"Vi baserar våra beslut på att öppna butiker på rekommendationer från lokala myndigheter på varje marknad. Situationen är fortfarande utmanande även om vi gradvis börjat återöppna butiker på ett flertal marknader som till exempel Grekland, Belgien, Schweiz, Luxemburg, Malaysia och Nya Zeeland", skriver bolaget till TT.

I takt med att allt flera länder nu öppnar upp sina samhällen efter strikta restriktioner har kedjor som H&M också kunnat öppna upp allt fler butiker. Som jämförelsetal kan nämnas att vid bolagsstämman den 7 maj uppgav man att 3050 butiker var stängda vilket alltså betyder att cirka hälften av de butikerna har öppnats de senaste veckorna.

Som mest har 4000 butiker varit stängda och bolaget har tidigare meddelat att coronapandemin gjort att försäljningen minskat kraftigt.

Det finns dock på flera marknader fortsatta restriktioner som begränsar öppettider, antal kunder i butik och butiksyta.

"När det gäller säkerhetsåtgärder skiljer det sig från marknad till marknad och baseras på rekommendationer från berörda myndigheter. Våra kunders och anställdas hälsa och säkerhet har och kommer alltid att vara vår högsta prioritet", skriver bolaget.

Ekonomi

Coronarecessionen kan ha passerat botten

Stora arbetsgivare som Volvo Cars har permitterat tiotusentals anställda i coronakrisen. Arkivbild
Stora arbetsgivare som Volvo Cars har permitterat tiotusentals anställda i coronakrisen. Arkivbild
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi Den djupa recession som coronapandemin orsakat verkar ha passerat botten.
Men det betyder inte att det värsta är över. Vågen av varsel, konkurser och kreditförluster befaras fortsätta öka, liksom risken för kraftiga prisfall på bostadsmarknaden.

Stämningsläget i ekonomin har börjat vända uppåt i maj, från bottenlåga nivåer i april. Det är bilden som framträder från allt fler index från olika länder.

En bekräftelse för svensk del kommer med Konjunkturinstitutets barometer på torsdag, där preliminära data också indikerar en uppgång i maj.

– Alla indikatorer som vi har fått hittills för maj har ju studsat upp lite, säger SEB-ekonomen Marcus Widén.

Självklar riktning

Han pekar bland annat på det tyska institutet GFK:s index för konsumentförtroende, men tillägger att bilden är densamma i många andra länder.

– Riktningen är självklar, säger han.

Samma sak syntes i inköpschefsindex förra veckan och i måndagens så kallade Ifo-index från Tyskland.

Hur djup botten varit kommer klarna de närmaste veckorna, när faktiska produktions- och BNP-data för april börjar redovisas.

En tidig värdemätare på djupet i raset blir fredagens franska mätning av aprilkonsumtionen. För svensk del kommer en tung BNP-signal på torsdag nästa vecka i form av aprilsiffror över näringslivets produktion av varor och tjänster. Och veckan därpå väntas både svensk och europeisk statistik för aprilkonsumtionen.

– Då kan vi börja värdera hur djupt det här är, säger Marcus Widén.

Marknaden försöker som vanligt vara steget före. Risktagandet bland investerare har ökat igen sedan en tid. Det syns på räntor och valutor, men även på oljepriset, som fortsätter sträva uppåt efter en extremt turbulent tid.

Vet lite om konsekvenserna

Stockholmsbörsen tappade i vad som kan kallas en coronakrasch en dryg tredjedel av sitt värde från slutet av februari till slutet av mars. Men sedan dess har penningpolitiska stimulanser, finanspolitiska stödåtgärder och – kanske mest av allt – politiska beslut i allt fler länder om att lätta på smittskyddsåtgärder lett till att omkring hälften av börsnedgången återhämtats.

Spridda rapporter om framgångar när det gäller arbetet med att få fram vaccin och behandlingar mot covid-19 har också lyft framtidstron.

Fast coronapandemins ekonomiska konsekvenser på sikt och för det stora flertalet vet vi fortfarande ganska lite om. Arbetsmarknaden släpar som vanligt efter. Och de negativa effekterna bromsas i länder som Sverige även upp av åtgärder, som det statliga stödet till korttidspermitteringar.

Risken för stora varsel, dramatiska konkurser eller kraftiga prisfall på bostadsmarknaden kvarstår troligen året ut, om inte längre enligt Marcus Widén.

– Det ser kanske lite bättre ut än befarat nu. Men det är inte så att riskerna är borta, säger han.

För att jämföra med chocksiffrorna i USA eller Norge under krisen måste man justera för den svenska statistiken för korttidsarbete, som beräknas omfatta 550 000 anställda i år.

Det värsta kvar

I Norge krävs att den som permitteras anmäler sig som arbetslös för att få ut ersättning. I Sverige är det arbetsgivaren som söker stödet och den permitterade syns därmed inte i arbetslösheten.

– Och om du lägger ihop de som är arbetslösa med de korttidspermitterade i Sverige då hamnar du på någonstans mellan 15 och 16 procent av arbetskraften, säger Widén.

En mer exakt beräkning är svår att göra då svenska korttidspermitteringar kan variera ända upp till 80 procent i minskad arbetstid.

– Men många kommer säkert gå från att vara i korttidsarbete till arbetslöshet i höst, säger Widén.

Det är detta scenario som gör att SEB:s prognos för svensk arbetslöshet ligger på en topp kring 14 procent mot slutet av året.

– Botten har passerats när det gäller framtidstro, indikatorer och kanske i BNP-termer. Men på arbetsmarknaden är väl kanske det värsta kvar framåt hösten. Och när krisen börjar äta sig in i arbetsmarknaden får det stor effekt på människor, människors beslut – och på offentliga finanser.

Joakim Goksör/TT

Det är i nuläget svårt att avgöra hur många av de hundratusentals som permitterats till följd av coronakrisen som kommer kunna gå tillbaka i tjänst och hur många av dem som kommer att sägas upp. Arkivbild
Det är i nuläget svårt att avgöra hur många av de hundratusentals som permitterats till följd av coronakrisen som kommer kunna gå tillbaka i tjänst och hur många av dem som kommer att sägas upp. Arkivbild
Fotograf: Marcus Ericsson/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Svensk mjölk minskar hos Arla

En svensk ko som ger mjölk – allt sällsyntare inom Arla. Arkivbild.
En svensk ko som ger mjölk – allt sällsyntare inom Arla. Arkivbild.
Fotograf: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Andelen svensk mjölk minskar hos mejerijätten Arla, samtidigt som de danska Arla-bönderna producerar alltmer, visar en granskning som tidningen ATL gjort. Statistik från Jordbruksverket har jämförts med statistik från Arlas egna årsredovisningar.

Det visar sig att det är Arla-bönderna som står för nästan hela nedgången i svensk mjölkproduktion sedan åtminstone 2015, skriver ATL.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sellpy utökar lagerbyggnad – anställer 80

Sellpy siktar på att växa. Arkivbild.
Sellpy siktar på att växa. Arkivbild.
Fotograf: Adam Wrafter/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

H&M-ägda e-handelsbolaget för begagnade kläder, Sellpy, flyttar in i ny lagerbyggnad i Rosersberg, norr om Stockholm.

Lagerbyggnaden är på 10 000 kvadratmeter och siktet är inställt på att nyanställa 80 personer, utöver de 370 anställda som bolaget har i dag, enligt ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lagrådet kritiserar regeringens glesbygdsskatt

Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad / TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen sviker en viktig princip för skattepolitiken i sitt förslag om lägre skatt för människor i 76 glest befolkade kommuner, anser Lagrådet.
Skatteregler bör vara lika för alla, enligt Lagrådet.
PREMIUM

Förslaget drevs fram av regeringens samarbetspartner Centerpartiet och presenterades förra sommaren, som ett sätt att minska orättvis beskattning av landsbygdsbor. Genom en skattereduktion ska personer i berörda kommuner från nordligaste Norrland till nordvästra Götaland få lägre skatt, uppemot 1 700 kronor per år. Lagen ska införas i december men gälla för hela 2020.

Men Lagrådet är inte så begeistrat. Rådets jurister framhåller att riksdagen 2015 beslutade om riktlinjer för skattepolitiken. En viktig princip för att skattesystemet ska ses som rättvist och legitimt är att skatteregler ska vara generella. Det går an att göra undantag, till exempel för att en åtgärd ska vara samhällsekonomiskt effektiv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL