Monsterstorm samlar ny kraft över Tonga

Nödläge har utlysts i Tonga sedan orkanen Harold med full kraft dragit in över ögruppsnationen. Stormen har oväntat fått ny fart och klassas återigen som en klass 5-orkan.
Publicerad 9 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tonga i södra Stilla havet.
Tonga i södra Stilla havet.Foto: TT

Ovädret har den senaste tiden orsakat förödelse på Salomonöarna, Vanuatu och Fiji på sin väg över södra Stilla havet. När orkanen passerade Fiji hade den försvagats till en fyra på den femgradiga skalan, men det visade sig vara en kortvarig lättnad. Exakt hur svårt Tonga har drabbats av de hårda vindarna är ännu oklart, men på torsdagsmorgonen var delar av landet utan ström, meddelar polisen.

Orkanen Harold har varit svår att förutspå och är mycket ovanlig, enligt meteorologer.

– Det har i stort sett aldrig hänt att en orkan som har rört sig söder om ekvatorn och försvagats plötsligt ökar till en femma på skalen igen, så långt söderut, säger meteorologen Philip Duncan på vädersajten Weather Watch i Nya Zeeland.

Minst 27 människor dog när Harold passerade Salomonöarna, de omkomna spolades överbord när det fartyg de färdades på hamnade mitt i ovädret. I Vanuatu utplånades hela städer i de norra provinserna, men det har inte rapporterats om några dödsoffer. Efter att ovädrets kärna passerat Fiji på onsdagen rapporterades det om översvämningar och bortslitna hustak.

Harold väntas fortsätta att röra sig österut över öppet hav.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.