Utrikes

Färre brott i Sydafrika under karantänen

18 personer har avlidit i covid-19 i Sydafrika.
18 personer har avlidit i covid-19 i Sydafrika.
Fotograf: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Siffror tyder på att antalet mord och våldtäkter har störtdykt i Sydafrika i samband med att landet försökt stoppa spridningen av coronaviruset.
Det sammanfaller med att den tidigare totalt tre veckor långa viruskarantänen förlängs ytterligare två veckor.
PREMIUM

Allvarliga våldsbrott tycks ha minskat drastiskt i Sydafrika sedan landet införde hårda virusrestriktioner, tillsammans med ett förbud mot försäljning av alkohol.

Under de första nio dagarna dödades 94 personer, jämfört med hela 326 mord samma period förra året, enligt landets polisminister Bheki Cele. De anmälda våldtäkterna uppges samtidigt ha fallit från 699 till 101.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp

Angela Merkel får stöd för sin helomvändning.
Angela Merkel får stöd för sin helomvändning.
Fotograf: Odd Andersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Gemensam upplåning har länge varit tabu i Tyskland, EU:s största ekonomi.
Trots det får förbundskansler Angela Merkel stöd för sin helomvändning om EU-hjälp till de medlemsländer som drabbats värst av coronapandemin.

När Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron lanserade sin finansieringsplan för ett hjälppaket till Spanien, Italien och andra hårt drabbade länder var det många som höjde på ögonbrynen.

Planen går i korthet ut på att EU-kommissionen lånar upp omkring 500 miljarder euro på marknaden och delar ut i bidrag till Spanien, Italien och övriga hårt drabbade länder. Lånet ska sedan betalas av gemensamt i kommande års EU-budgetar.

Majoritet tyskar för

Den så kallade "frugala fyran" – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – är starkt emot förslaget, som läggs fram skarpt av kommissionen på onsdag. Men på hemmaplan får Merkel stöd för u-svängen.

Tunga namn i kristdemokratiska CDU har redan slutit upp bakom förbundskanslern, och en opinionsmätning publicerad av Der Spiegel visar att även en majoritet av tyskarna är positiva till draget – 51 procent – medan 34 procent är negativa.

– Jag hyser inga tvivel om att det finns brett stöd för förslaget i tyska förbundsdagen, säger Wolfgang Schäuble, parlamentets talman, som tidigare var finansminister under Merkel.

Schäuble, fortfarande en inflytelserik röst i tysk politik, har länge varit negativ till EU-gemensam upplåning, eftersom han precis som många tyskar uttryckt oro för att tyska skattebetalare ska tvingas ta notan för italienska och grekiska utsvävningar.

Men coronakrisen är av en annan art än eurozonens skuldkris, hävdar han.

EU-skeptiker negativa

Bland de kritiska tyska rösterna finns den konservativa CDU-falangen Värdeunionen, vars ledare Alexander Mitsch har uppmanat parlamentsledamöter i Berlin och Bryssel att rösta ned hjälppaketet.

Även liberala FDP och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som kom in i förbundsdagen 2017 med en starkt EU-skeptisk agenda, är negativa.

Merkel har redan lämnat över ordförandeposten i CDU till försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer, och väntas sluta som kansler efter valet 2021.

Utrikes

Hundratals talibaner släppta i Afghanistan

Frisläppta talibaner på en buss.
Frisläppta talibaner på en buss.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Omkring 900 fängslade talibaner släpptes under tisdagen, enligt afghanska myndigheter.
Regeringen uppmanar samtidigt talibanerna att förlänga det tillfälliga eldupphör som är inne på sin tredje och sista dag.

Eldupphöret utlystes av talibanerna i söndags inför den muslimska högtiden id al-fitr. Regeringen svarade med löften om att släppa upp till 2 000 fängslade talibaner.

En första grupp om 100 fångar släpptes i måndags och under tisdagen släpptes ytterligare 900. Omkring 600 av dem frigavs från Bagram-fängelset nära huvudstaden Kabul.

De frisläppta fångarna har skriftligen lovat att inte återvända till slagfältet, men Qari Mohammadullah tänker fortsätta slåss om de utländska styrkorna stannar.

– Vi vill inte att utlänningarna stannar längre i vårt land. De måste lämna omedelbart, säger han.

Betydande antal

Talibanernas talesperson Suhail Shaheen skriver på Twitter att frisläppandena är "bra framsteg".

Han skriver vidare att ett betydande antal tillfångatagna ur de afghanska säkerhetsstyrkorna ska friges, men nämner inte när det ska ske.

Hittills har eldupphöret, det andra i sitt slag under den 19 år långa konflikten, respekterats med några få undantag runt om i landet, enligt regeringsföreträdare.

Det har väckt hopp om en mer långsiktig vapenvila som kan bereda väg för fredssamtal mellan talibanerna och regeringen.

– Om talibanerna är redo att förlänga eldupphöret så är vi det också, säger Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

Avtal med USA

I ett avtal som talibanerna slöt med USA i februari slås det fast att regeringen – som inte var med och förhandlade – ska släppa omkring 5 000 fångar och fundamentaliströrelsen runt 1 000. Talibanerna har krävt att regeringen följer de kraven.

Avtalet med USA handlar främst om att utländska styrkor ska lämna Afghanistan, men har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Efter att det nåddes förvärrades dock striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna, fram till nu.

FAKTA

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

Utrikes

Regering förlorade strid om fosterdiagnostik

Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Fotograf: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Det norska stortinget har röstat ja till äggdonation och nya regler för fosterdiagnostik.
Beslutet är ett bakslag för regeringen och barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad kallar det "ett stort steg bakåt för jämlikheten".

Stortinget godkände på tisdagen en rad ändringar i biotekniklagen. Det betyder att det nu blir tillåtet med äggdonation och assisterad befruktning för ensamstående. Norge blir därmed ett av de sista länderna i Europa som tillåter äggdonation.

Andra delar i lagen är tidigare ultraljud och att fosterdiagnostik genom blodprovet NIPT, som kan ge besked om kromosomförändringar hos fostret tidigt under graviditeten, ska bli tillgängligt för alla kvinnor.

"Hotar mångfald"

Barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad, partiledare för Kristelig folkeparti, som förgäves kämpat mot ändringarna, befarar att NIPT-testet ska hota mångfalden.

– Vi ser konsekvenserna från Island och Danmark som har infört många av de här ändringarna. Där föds knappt några barn med Downs syndrom, säger han.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Fremskrittspartiet var de partier som drev förslaget. De har tillsammans majoritet med en rösts övervikt.

Fullsatt kammare

KRF, som regerar tillsammans med konservativa Høyre och liberala Venstre, försökte i det längsta stoppa lagändringen och hade därför krävt omröstning i fullsatt sal, i hopp om att några i Fremskrittspartiet skulle bryta mot partilinjen och rösta emot. Beslutet togs därför i en fullsatt kammare där ledamöterna skildes åt av nyinstallerade plexiglasskärmar för att hindra coronasmitta.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre sade att lagändringarna kommer "på övertid".

– Vi har en lag som reglerar teknik, behandling och diagnostik och som inte har ändrats på 16 år. Det bör vara Norges ambition att vara ett modernt samhälle där människor ska få tillgång till det senaste och bästa, säger AP-ledaren.

FAKTA

Fakta: Ändringar i Norges biotekniklag

Äggdonation blir tillåten från 1 januari 2021.

Assisterad befruktning för ensamstående tillåts från 1 januari 2021.

Tidigt ultraljud och blodprovet NIPT (Non-invasive prenatal testing) ska bli tillgängligt för alla kvinnor. Testet kan avläsa möjliga kromosomavvikelser tidigt under graviditeten. I Sverige erbjuds det i vissa regioner och på en del privata kliniker.

Den 1 juli öppnas det för utbyggd lagring av befruktade ägg och lagring av könsceller på icke-medicinsk grund.

Nedfryst sperma från avlidna ska bli tillåten i assisterad befruktning om det är i linje med den avlidnes önskan.

Källa: NTB, Vårdguiden 1177

Utrikes

Norsk minister orolig för ny smittvåg

Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Fotograf: Örn E. Borgen / NTB scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Få nya fall av coronasmitta har registrerats i Norge de senaste dagarna. Men medan Norge långsamt återgår till det normala pyr en oro.
– Det är fortfarande mycket viktigt att vi tar de allmänna råden på allvar för att undvika att infektionen får en uppåtgående kurva igen, säger hälsominister Bent Høie (H).

Det växer ett hopp i Norge om att det värsta snart kan vara över. Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterade i måndags att tio av elva län inte har registrerat några nya infektionsfall under de senaste två dagarna. Bara ett litet antal fall registrerades i Oslo.

Men hälsominister Bent Høie (H) påminner om att det finns anledning till oro.

– Vi har ju alla släppt ner axlarna lite. Vi är i en fas där vi gradvis och kontrollerat öppnar upp, säger Høie och påminner om det är väldigt viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns i samhället.

Det finns farhågor för att norrmännen inte längre ska ta risken för att bli smittad på samma allvar som tidigare nu när antalet nya fall är så få. Men att siffrorna är låga kan ha flera förklaringar.

– Låga smittotal betyder inte nödvändigtvis att vi inte har någon smitta någon annanstans i Norge. Det handlar också om i vilken utsträckning folk uppsöker läkare och blir testade, säger avdelningschef Line Vold vid FHI.

Myndigheten har också ändrat sina riktlinjer vad gäller testning. När spridningen av coronaviruset i Norge är så liten finns den ingen anledning att testa stora grupper av friska personer, som till exempel alla anställda i ett företag, konstaterar FHI.

FAKTA

Fakta: Virusläget i Norge

Vid midnatt, natten mot tisdag, hade Norge registrerat totalt 8 374 fall av coronasmitta, enligt preliminär statistik från norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Detta var en ökning med 22 fall från dagen före.

Totalt 37 personer fick behandling på ett sjukhus för covid-19. Totalt 235 dödsfall i covid-19 hade rapporterats in.

Siffrorna är hämtade från det norska meddelandesystemet för smittsamma sjukdomar (MSIS) och visar en preliminär sammanräkning.

Källa: NTB

Utrikes

Tjetjensk ledare visade sig efter coronarykten

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov fotograferad 9 maj. Arkivbild.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov fotograferad 9 maj. Arkivbild.
Fotograf: Musa Sadulayev/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov har framträtt igen efter uppgifter om att han smittats av coronaviruset.

Under tisdagen deltog han i ett regeringssammanträde, enligt ett inlägg på meddelandetjänsten Telegram.

Den senaste tiden har flera nyhetsbyråer, bland annat ryska, rapporterat om att Kadyrov vårdats på sjukhus i Moskva. Tjetjenska myndigheter har inte bekräftat eller förnekat uppgifterna.

43-årige Kadyrov skriver i inlägget att mötet handlade om coronaviruset och att läget är "stabilt" på sjukhusen i den ryska delrepubliken. Han nämnde inget om att han själv skulle ha varit sjuk.

Det lades även ut en bild som visar Kadyrov och andra personer vid ett sammanträdesbord. Han bar inget munskydd, men satt en bra bit från de andra mötesdeltagarna.

Kadyrov, som gärna vill framstå som en hårding, har tidigare bland annat sagt att läkare som klagar över brist på skyddsutrustning är "provokatörer" som borde sparkas. Han har även sagt att folk som bryter mot karantänen bör "dödas".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Misstänkt coronakorruption på hög nivå i Rio

Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel vid en presskonferens i april. Arkivbild.
Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel vid en presskonferens i april. Arkivbild.
Fotograf: Silvia Izquierdo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliansk polis har genomfört en husrannsakan hos Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel inom ramen för en korruptionsutredning. Witzel anklagar president Bolsonaro för inblandning.
PREMIUM

Enligt ett uttalande från den federala polisen ingår husrannsakningarna i en utredning om misstänkt korruption gällande offentliga medel som varit öronmärkta att användas i kampen mot coronapandemin i delstaten Rio de Janeiro, utan att gå in på vilka de misstänkta är. Flera källor pekar ut Wilson Witzel som föremål för utredningen.

Witzel säger att han är oskyldig och anklagar president Jair Bolosonaro för att ha ett finger med i spelet. I ett skriftligt uttalande uttrycker han "förvåning och bestörtning" över inlägg i sociala medier som pekar på att presidentens anhängare i kongressen kände till razziorna i förväg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA: Ryska stridsflyg skickades till Libyen

Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, tredje från vänster, efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.
Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, tredje från vänster, efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.
Fotograf: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ryssland skickade nyligen stridsflyg till Libyen som understöd till ryska legosoldater som strider på den östlibyske krigsherren Khalifa Haftars sida, uppger USA:s regionkommando Africom.

Flygplanen lyfte först från Ryssland och mellanlandade i Syrien där de målades om för att dölja deras ursprung, uppger Africom, som ansvarar för USA:s militära operationer i Afrika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Inga coronadödsfall i Danmark – igen

Ett testcenter för provtagning för coronaviruset i danska Aalborg. Arkivbild.
Ett testcenter för provtagning för coronaviruset i danska Aalborg. Arkivbild.
Fotograf: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Danmark har inte haft några dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet, enligt de senaste uppgifterna från Statens serum institut (SSI).

Det är fjärde gången på två veckor som det inte registrerats några coronarelaterade dödsfall i SSI:s dagliga statistik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL