Brist på begravningsplatser i New York

Över 5 000 personer har avlidit i coronarelaterade sjukdomar i mångmiljonstaden New York.
Allt eftersom dödstalet stiger ökar även efterfrågan på gravplatser.
Publicerad 10 april 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Arbetare iförda skyddsdräkter begraver avlidna på Hart Island på torsdagen.
Arbetare iförda skyddsdräkter begraver avlidna på Hart Island på torsdagen.Foto: John Minchillo/AP/TT

På Hart Island, öster om Bronx, har avlidna utan anhöriga eller fattiga utan möjlighet att själva anordna en begravning, jordsatts sedan 1800-talet. En normal vecka begravs 25 avlidna på ön, ett arbete som utförs av fångar på Rikers Island-fängelset några kilometer söderut.

Men sedan utbrottet av coronaviruset tagit fart har antalet begravningar ökat på ön och är nu uppe i runt 25 per dag, fem dagar i veckan. Smittorisken och den ökade arbetsbelastningen har fått staden att låta visstidsanställda arbeta med jordfästningarna.

– På grund av social distansering och andra säkerhetsaspekter kommer fångar från staden inte assistera begravningarna under hela pandemin, säger Jason Kersten, talesperson för New Yorks fångvårdsmyndigheter.

Gräver extra diken

De döda sveps i säckar och läggs i kistor av furu. Deras namn skrivs i stora bokstäver på kistorna, om en kropp skulle behöva grävas upp. De jordfästs sedan tätt ihop i smala diken som grävs av grävmaskiner.

– De har grävt upp två extra diken om vi skulle behöva dem, säger Jason Kersten.

Under torsdagen anlände en pråm med kylbilar ombord till ön, tillsammans fraktade de omkring två dussin avlidna.

7 000 döda i delstaten

Under torsdagen meddelade New Yorks rättsläkarmyndighet OCME att de bara kan behålla kroppar i 14 dagar, i stället för normala 30, innan de skickas till tillfälliga begravningsplatser. Om dödssiffran i staden skulle stiga ytterligare och bårhusen och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har myndigheterna färdigställt planer på att på Hart Island tillfälligt jordfästa även de som egentligen ska begravas någon annanstans.

– Vi hoppas att vi inte kommer dit. Men samtidigt är vi förberedda för det, säger Jason Kersten.

OCME har plats för mellan 800 och 900 kroppar i sina bårhus, och har plats för ytterligare 4 000 i 40 kylbilar.

I delstaten New York har över 7 000 personer avlidit i covid-19, 5 150 av fallen har rapporterats i staden New York.

Arbetare iförda skyddsdräkter begraver avlidna på Hart Island på torsdagen.
Arbetare iförda skyddsdräkter begraver avlidna på Hart Island på torsdagen.Foto: John Minchillo/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.