Annons

Byråkrati riskerar stoppa EU-miljarder

EU:s finansministrar har enats om ett stödpaket på över 500 miljarder euro mot coronakrisen.
Reaktionerna i Sverige skiljer sig åt.
Ett styrkebesked från en enad union menar vissa – men andra har farhågor om nya byråkratiska nät att navigera för att hjälpa krisande företag.
Publicerad 10 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno, manade alla finansministrar "att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier", inför torsdagens förhandlingar. Arkivbild.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno, manade alla finansministrar "att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier", inför torsdagens förhandlingar. Arkivbild.Foto: Francisco Seco

Totalt rör det sig om ett värde på 540 miljarder euro (ungefär 5,9 biljoner kronor) som ska fördelas på lån från stödfonden ESM, garantier från Europeiska investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete.

– Framför allt tycker vi att det är viktigt att Europeiska investeringsbanken får möjlighet att låna ut stora belopp, det kommer att hjälpa svenska företag, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till TT efter att förhandlingarna avslutats sent på torsdagskvällen.

Annons

Garantierna från EIB utgör 200 miljarder euro av det nya stödpaketet.

"Erbarmlig byråkrati"

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarna, är dock skeptisk.

– Bekymret är inte att man inte fattar några beslut, bekymret är att vi har en sådan erbarmlig byråkrati och att det inte finns någon som kan verkställa besluten.

– För några veckor sedan slog man på trumman om möjliga hyresnedsättningar, men förordningen har inte kommit från regeringen än, trots att det redan är genomfört i andra länder, säger Erik Sjölander.

Inte minst för småföretagen som har det "fattigast och bedrövligast" är det ett kritiskt läge, säger Sjölander.

– Om det kommer både svensk och EU-byråkrati på det (stödpaketet), då kommer vi inte få del av det innan coronan är slut. Pengarna måste komma ut fort, och det är desperation.

Signalvärde

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, ser stödpaketet främst som en viktig signal om att EU denna gång kliver fram när det behövs.

– När EU inte riktigt förmår visa den kraft som unionen ska ha så skapar det en oro, och därför är det här ett väldigt bra besked.

Främst kommer stödet vara viktigt i andra länder, säger han.

– Det är lätt att tänka sig in i den situation som kollegorna har i Spanien, Italien, Frankrike, med sämre utgångsläge många gånger och dessutom total nedstängning i flera veckor. Då är det ett styrkebesked, även om det i första skedet inte är något som kommer att påverka svenska handlare.

Indirekta effekter

Annons

Även riksförbundet Företagarna ser stödpaketet som en viktig signal om att EU nu kan enas.

"Att EU visar handlingskraft nu är otroligt viktigt för möjligheten att skapa framtidstro i en kris som inget land löser ensamt", säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg i en kommentar.

Det är centralt att EU får igång den inre marknaden på nytt, säger han.

"Även om paketet i de flesta delar kanske inte kommer Sverige direkt till del så är de indirekta effekterna av en marknad som börjar röra på sig inte att underskatta", säger Wiberg.

Trots att stödpaketet på många håll ses som ett styrkebesked från unionen kvarstår en av de största frågorna vad gäller det ekonomiska stödet från EU – ska euroländerna täcka upp för varandras möjligheter att låna pengar?

Det tycker bland annat Italien och Spanien, men har i förhandlingarna mött hård motstånd från bland annat Nederländerna och Finland. Knäckfrågan sköts på tiden i förhandlingarna på skärtorsdagen, men jättarna Tyskland och Frankrike lovade att EU kommer visar solidaritet, enligt AFP.

Marc Skogelin/TT

Fakta: Stödpaketet från EU

Fakta: Stödpaketet från EU

EU:s finansministrar har enats om ett stödpaket på 540 miljarder euro för att möta coronakrisen.

100 miljarder euro går till satsningar för att stötta företag som annars skulle behöva säga upp personal.

Europeiska investeringsbanken lånar billigt ut 200 miljoner euro till krisande företag.

Euroländernas kriskassa, stödfonden ESM, gör 240 miljoner euro tillgängligt till euroländerna för att bekosta ökade kostnader inom sjukvård och minska smittspridning.

Källa: AFP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons