Utrikes

Viruskurvorna planar ut i Spanien

Människor köar för att få köpa mat och förnödenheter i Madrid på skärtorsdagen.
Människor köar för att få köpa mat och förnödenheter i Madrid på skärtorsdagen.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Många virussjuka dör fortsatt i Spanien, men antalet per dygn tycks mattas av.
Undantagstillståndet i landet har förlängts ett par veckor, medan regeringen överväger olika vägar framåt mot ett något öppnare samhälle.
PREMIUM

605 personer har dött till följd av coronaviruset i Spanien det senaste dygnet, meddelar hälsodepartementet på långfredagen. Det är det lägsta redovisade antalet som meddelats de senaste 17 dagarna.

Den sammanlagda dödssiffran är uppe i 15 843 och antalet människor som testat positivt för smittan har passerat 157 000.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Regering förlorade strid om fosterdiagnostik

Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Fotograf: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Det norska stortinget har röstat ja till äggdonation och nya regler för fosterdiagnostik.
Beslutet är ett bakslag för regeringen och barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad kallar det "ett stort steg bakåt för jämlikheten".

Stortinget godkände på tisdagen en rad ändringar i biotekniklagen. Det betyder att det nu blir tillåtet med äggdonation och assisterad befruktning för ensamstående. Norge blir därmed ett av de sista länderna i Europa som tillåter äggdonation.

Andra delar i lagen är tidigare ultraljud och att fosterdiagnostik genom blodprovet NIPT, som kan ge besked om kromosomförändringar hos fostret tidigt under graviditeten, ska bli tillgängligt för alla kvinnor.

"Hotar mångfald"

Barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad, partiledare för Kristelig folkeparti, som förgäves kämpat mot ändringarna, befarar att NIPT-testet ska hota mångfalden.

– Vi ser konsekvenserna från Island och Danmark som har infört många av de här ändringarna. Där föds knappt några barn med Downs syndrom, säger han.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Fremskrittspartiet var de partier som drev förslaget. De har tillsammans majoritet med en rösts övervikt.

Fullsatt kammare

KRF, som regerar tillsammans med konservativa Høyre och liberala Venstre, försökte i det längsta stoppa lagändringen och hade därför krävt omröstning i fullsatt sal, i hopp om att några i Fremskrittspartiet skulle bryta mot partilinjen och rösta emot. Beslutet togs därför i en fullsatt kammare där ledamöterna skildes åt av nyinstallerade plexiglasskärmar för att hindra coronasmitta.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre sade att lagändringarna kommer "på övertid".

– Vi har en lag som reglerar teknik, behandling och diagnostik och som inte har ändrats på 16 år. Det bör vara Norges ambition att vara ett modernt samhälle där människor ska få tillgång till det senaste och bästa, säger AP-ledaren.

FAKTA

Fakta: Ändringar i Norges biotekniklag

Äggdonation blir tillåten från 1 januari 2021.

Assisterad befruktning för ensamstående tillåts från 1 januari 2021.

Tidigt ultraljud och blodprovet NIPT (Non-invasive prenatal testing) ska bli tillgängligt för alla kvinnor. Testet kan avläsa möjliga kromosomavvikelser tidigt under graviditeten. I Sverige erbjuds det i vissa regioner och på en del privata kliniker.

Den 1 juli öppnas det för utbyggd lagring av befruktade ägg och lagring av könsceller på icke-medicinsk grund.

Nedfryst sperma från avlidna ska bli tillåten i assisterad befruktning om det är i linje med den avlidnes önskan.

Källa: NTB, Vårdguiden 1177

Utrikes

Norsk minister orolig för ny smittvåg

Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Fotograf: Örn E. Borgen / NTB scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Få nya fall av coronasmitta har registrerats i Norge de senaste dagarna. Men medan Norge långsamt återgår till det normala pyr en oro.
– Det är fortfarande mycket viktigt att vi tar de allmänna råden på allvar för att undvika att infektionen får en uppåtgående kurva igen, säger hälsominister Bent Høie (H).

Det växer ett hopp i Norge om att det värsta snart kan vara över. Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterade i måndags att tio av elva län inte har registrerat några nya infektionsfall under de senaste två dagarna. Bara ett litet antal fall registrerades i Oslo.

Men hälsominister Bent Høie (H) påminner om att det finns anledning till oro.

– Vi har ju alla släppt ner axlarna lite. Vi är i en fas där vi gradvis och kontrollerat öppnar upp, säger Høie och påminner om det är väldigt viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns i samhället.

Det finns farhågor för att norrmännen inte längre ska ta risken för att bli smittad på samma allvar som tidigare nu när antalet nya fall är så få. Men att siffrorna är låga kan ha flera förklaringar.

– Låga smittotal betyder inte nödvändigtvis att vi inte har någon smitta någon annanstans i Norge. Det handlar också om i vilken utsträckning folk uppsöker läkare och blir testade, säger avdelningschef Line Vold vid FHI.

Myndigheten har också ändrat sina riktlinjer vad gäller testning. När spridningen av coronaviruset i Norge är så liten finns den ingen anledning att testa stora grupper av friska personer, som till exempel alla anställda i ett företag, konstaterar FHI.

FAKTA

Fakta: Virusläget i Norge

Vid midnatt, natten mot tisdag, hade Norge registrerat totalt 8 374 fall av coronasmitta, enligt preliminär statistik från norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Detta var en ökning med 22 fall från dagen före.

Totalt 37 personer fick behandling på ett sjukhus för covid-19. Totalt 235 dödsfall i covid-19 hade rapporterats in.

Siffrorna är hämtade från det norska meddelandesystemet för smittsamma sjukdomar (MSIS) och visar en preliminär sammanräkning.

Källa: NTB

Utrikes

Tjetjensk ledare visade sig efter coronarykten

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov fotograferad 9 maj. Arkivbild.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov fotograferad 9 maj. Arkivbild.
Fotograf: Musa Sadulayev/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov har framträtt igen efter uppgifter om att han smittats av coronaviruset.

Under tisdagen deltog han i ett regeringssammanträde, enligt ett inlägg på meddelandetjänsten Telegram.

Den senaste tiden har flera nyhetsbyråer, bland annat ryska, rapporterat om att Kadyrov vårdats på sjukhus i Moskva. Tjetjenska myndigheter har inte bekräftat eller förnekat uppgifterna.

43-årige Kadyrov skriver i inlägget att mötet handlade om coronaviruset och att läget är "stabilt" på sjukhusen i den ryska delrepubliken. Han nämnde inget om att han själv skulle ha varit sjuk.

Det lades även ut en bild som visar Kadyrov och andra personer vid ett sammanträdesbord. Han bar inget munskydd, men satt en bra bit från de andra mötesdeltagarna.

Kadyrov, som gärna vill framstå som en hårding, har tidigare bland annat sagt att läkare som klagar över brist på skyddsutrustning är "provokatörer" som borde sparkas. Han har även sagt att folk som bryter mot karantänen bör "dödas".

Utrikes

Misstänkt coronakorruption på hög nivå i Rio

Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel vid en presskonferens i april. Arkivbild.
Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel vid en presskonferens i april. Arkivbild.
Fotograf: Silvia Izquierdo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliansk polis har genomfört en husrannsakan hos Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel inom ramen för en korruptionsutredning. Witzel anklagar president Bolsonaro för inblandning.

Enligt ett uttalande från den federala polisen ingår husrannsakningarna i en utredning om misstänkt korruption gällande offentliga medel som varit öronmärkta att användas i kampen mot coronapandemin i delstaten Rio de Janeiro, utan att gå in på vilka de misstänkta är. Flera källor pekar ut Wilson Witzel som föremål för utredningen.

Witzel säger att han är oskyldig och anklagar president Jair Bolosonaro för att ha ett finger med i spelet. I ett skriftligt uttalande uttrycker han "förvåning och bestörtning" över inlägg i sociala medier som pekar på att presidentens anhängare i kongressen kände till razziorna i förväg.

Presidenten och Witzel har i flera veckor varit på kollisionskurs när det gäller hanteringen av virusutbrottet

Enligt flera källor rör misstankarna två sjukhus som upprättats för att behandla patienter med covid-19. Inga order om gripanden finns i nuläget, enligt en poliskälla.

Polisen tillägger att man genomfört totalt tolv husrannsakningar. Husrannsakan gällande Wilson Witzel ska enligt källorna ha genomförts både vid guvernörens residens samt vid hans privata hem.

Utrikes

USA: Ryska stridsflyg skickades till Libyen

Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, tredje från vänster, efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.
Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, tredje från vänster, efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.
Fotograf: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland skickade nyligen stridsflyg till Libyen som understöd till ryska legosoldater som strider på den östlibyske krigsherren Khalifa Haftars sida, uppger USA:s regionkommando Africom.

Flygplanen lyfte först från Ryssland och mellanlandade i Syrien där de målades om för att dölja deras ursprung, uppger Africom, som ansvarar för USA:s militära operationer i Afrika.

Den amerikanska militären preciserar inte när flygplanen ska ha anlänt till Libyen.

Uppgifterna kommer dagen efter det att Libyens internationellt erkända regering uppgav att hundratals ryska legosoldater evakuerats från stridsområden söder om Tripoli. Reträtten följer på en rad bakslag den senaste tiden för Haftars offensiv mot huvudstaden.

Ryssland har hela tiden nekat till inblandning i konflikten.

Oljerika Libyen har härjats av kaos och konflikt mellan rivaliserande styren och miliser sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Nato-stött uppror 2011. Konflikten förvärrades när Haftar, som också stöds av Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien, inledde sin offensiv mot Triopli i april i fjol.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Inga coronadödsfall i Danmark – igen

Ett testcenter för provtagning för coronaviruset i danska Aalborg. Arkivbild.
Ett testcenter för provtagning för coronaviruset i danska Aalborg. Arkivbild.
Fotograf: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes

Danmark har inte haft några dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet, enligt de senaste uppgifterna från Statens serum institut (SSI).

Det är fjärde gången på två veckor som det inte registrerats några coronarelaterade dödsfall i SSI:s dagliga statistik.

I Danmark har 563 personer som smittats av coronaviruset avlidit och 11 428 har bekräftats smittade.

Utrikes

Spanien hedrar sina döda

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Spanien har utlyst tio dagars landssorg över de som avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Landet har förlorat omkring 27 000 personer under pandemin och är ett av de länder i världen som har drabbats värst.

Landssorgen inleds under onsdagen. Flaggorna kommer att halas till halv stång under sorgeperioden

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lån för lån – svensk linje om coronastöd

EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivfoto.
EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivfoto.
Fotograf: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes Ringen är redo att äntras i kampen om EU:s ekonomiska återhämtning efter coronakrisen.
Trycket är stenhårt på Sverige och dess likasinnade om att acceptera mer bidrag till de drabbade, snarare än lån.
PREMIUM

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska presentera sitt förslag till ett "återhämtningsinitiativ" tillsammans med en uppdaterad långtidsbudget vid lunchtid på onsdagen.

"Initiativet" väntas bestå av en tvåårig återhämtningsfond för de länder som drabbats hårt av coronakrisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL