Annons

Virus stoppar korsfästelser i Filippinerna

Publicerad 10 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ruben Enaje har blivit korsfäst 33 år i rad. Bilden är från 2018.
Ruben Enaje har blivit korsfäst 33 år i rad. Bilden är från 2018.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Blodet brukar stänka och souvenirförsäljarna gör storvinster. Men i år sätter coronaviruset stopp för den smärtsamma traditionen att iscensätta Jesu korsfästelse på långfredagen i det i huvudsak katolska Filippinerna.

Kyrkan ogillar den extrema traditionen, som för djupt troende handlar om botgöring och om att få sina böner hörda, men den lockar samtidigt tusentals besökare till byarna kring San Fernando i Pampangaprovinsen. Men i år har lokala myndigheter bestämt sig för att ställa in evenemanget.

Annons

"Det är inte så att vi inte respekterar religiös övertygelse och traditioner, utan vi skyddar dem faktiskt från sjukdomen" skriver San Fernandos borgmästare Edwin Santiago i ett uttalande.

54-årige Ruben Enaje hade hoppats på att bli korsfäst för 34:e året i rad, eftersom han anser att han på så sätt sonar sina synder.

– Jag är besviken, säger Enaje, som ändå tänker bära ett träkors genom byn.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons