Astra Zeneca släpper studieresultat i förtid

Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
I en studie av Astra Zenecas cancerläkemedel Tagrisso, som skulle ha avslutats 2022, kan man redan sett så stora resultat att man publicerar dessa i förväg. Arkivbild.
I en studie av Astra Zenecas cancerläkemedel Tagrisso, som skulle ha avslutats 2022, kan man redan sett så stora resultat att man publicerar dessa i förväg. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

En studie av Astra Zenecas cancerläkemedel Tagrisso, som skulle ha avslutats 2022, uppges ha visat så lovande resultat att bolaget publicerar dessa i förtid, skriver Dagens Industri.

I studien, som är randomiserad, dubbelblindad och kontrollerad med placebo, har man undersökt läkemedlets effekter på en viss typ av lungcancer. Enligt bolaget ska resultatet, att patienter i högre grad överlever och till och med blir friska, redan vara statistiskt signifikant.

”Vi öppnar upp studien två år tidigt eftersom resultaten ser så övertygande ut, detta är förstås verkligt glädjande för lungcancerpatienter som har icke småcellig lugncancer med EGFR-mutation”, skriver Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Av de som drabbas av lungcancer uppskattas 80-85 procent ha den icke småcelliga varianten (NSCLC). Den särskilda mutationen som undersökts i studien (EGFR) är vanligare i Asien, där 30-40 procent av patienterna med icke småcellig lungcancer har den. I Europa uppskattas motsvarande siffra vara 10-15 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.