Hans handklottrade lapp såldes för miljoner

Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
The Beatles – Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney och George Harrison – fotograferade i London 1965. Arkivbild.
The Beatles – Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney och George Harrison – fotograferade i London 1965. Arkivbild.Foto: AP/TT

Paul McCartneys handskrivna låttext till The Beatles "Hey jude" har sålts på auktion för 910 000 dollar, motsvarande 9,1 miljoner kronor.

Textstycket var ett av 250 Beatles-föremål som såldes på det amerikanska auktionshuset Julien's Auctions onlineauktion "Beatlemania", som hölls för att uppmärksamma att det är 50 år sedan The Beatles splittrades.

Paul McCartney ska ha skrivit ned låttexten hastigt inför en studioinspelning 1968. Jason Watkins, auktionshusets expert på musikföremål, beskriver "Hey jude"-anteckningarna som oerhört sällsynta.

– Det är onekligen en väldigt ikonisk låt som alla känner till. Dessa handskrivna rader användes i studion som en guide under inspelningen, säger Jason Watkins.

Under auktionen såldes bland annat även en askkopp för 32 500 dollar, motsvarande 326 000 kronor. Men inte vilken askkopp som helst, utan den som trummisen Ringo Starr använde sig av i Abbey Road Studios i London.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.