IMF ger miljardlån till nödställda länder

Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Öde på turistorterna. Tunisien beviljas nödlån av IMF. Arkivbild.
Öde på turistorterna. Tunisien beviljas nödlån av IMF. Arkivbild.Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Flera stora nödlån har beviljats till länder i kris av Internationella valutafonden IMF. I coronavirusets spår har fler än 90 länder vänt sig till IMF:s snabbprogram för att få ekonomisk hjälp att hantera coronapandemin.

Tanken är att pengarna ska betalas ut fort och under fredagen tilldelades Tunisien, Albanien, Kosovo, Malta och Nordmakedonien nödlån.

Tunisien får låna 745 miljoner dollar (motsvarande runt 7,4 miljarder kronor). Pengarna kommer att användas för att finansiera sjukvårdsinsatser, stärka det sociala skyddsnätet och för att hjälpa företag att överleva den ekonomiska krisen.

IMF har motsvarade närmare 10 biljoner kronor i sin kassa och av de pengarna har 1 biljon öronmärkts för snabbprogrammet för ekonomisk hjälp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.