Notiser Resor v 15

Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Sir David Attenborough ger dig chansen att resa bland koraller, på nätet.
Sir David Attenborough ger dig chansen att resa bland koraller, på nätet.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Attenborough tar dig till korallerna

Möjligheterna att resa är obefintliga för närvarande. Men på nätet finns det många tillfällen att upptäcka världen. Den 84-årige programledaren Sir David Attenborough, känd från otaliga naturdokumentärer, skapade för fem år sedan den interaktiva webbplatsen attenboroughsreef.com – en resa med ljud och bild genom världens största korallrev. Sedan coronautbrottet har en våg av naturfantaster letat sig fram till sajten, bland annat för att se när han beger sig 1 000 meter ned i djupet i en ubåt.

Exotiska platser i hemmet

Facebookgruppen "Vi som älskar att resa" fick ett inlägg med knorr för att hemmatillvaron skulle kännas med exotisk, när frågan vart ska du åka i helgen ställdes.

1. Las Verandas

2. Santa Kök

3. Plaza di Trädgård

4. Porto Toaletto

5. Costa del Balkong

6. Vardagsland

7. Saint Stuga

8. Gran Soffa

9. La Sänga

Närbelägna La Sänga kan alla åka till när man är tvungen att vara hemma.
Närbelägna La Sänga kan alla åka till när man är tvungen att vara hemma.Foto: Martina Holmberg/TT

Visste du att...

...piloten och andrepiloten inför en flygning inte äter samma måltid? Det är en av många säkerhetsåtgärder som flygpersonalen måste vidta, ifall någon av piloterna skulle drabbas av exempelvis magsjuka, eller värre än så. Medan en av dem kanske inte kan lämna toaletten kan den andre ta över och sköta resten av flygningen.

Pilot och andrepilot äter inte samma mat inför en flygning av säkerhetsskäl.
Pilot och andrepilot äter inte samma mat inför en flygning av säkerhetsskäl.Foto: Shutterstock

SJ minskar trafiken ytterligare

I mitten av mars reducerade SJ tågtrafiken i landet med 25 procent. Sedan dess har efterfrågan minskat, i och med att allt fler jobbar hemifrån och att sjukskrivingarna ökar, och bolaget kommer att ställa in ytterligare avgångar. Samtidigt vidhåller de att kapaciteten ska vara tillräcklig för att resenärerna ska kunna hålla distans till sina medpassagerare i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. "När situationen i samhället blir mer normal ser vi fram emot att gå upp i full trafik igen", säger Madeleine Raukas tillförordnad vd på SJ i ett pressmeddelande.

SJ ställer in ytterligare fler avgångar fram över.
SJ ställer in ytterligare fler avgångar fram över.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.