De Blasio: New York-skolor stängs till i höst

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har bestämt att stadens allmänna skolor ska hållas stängda skolåret ut på grund av coronaviruspandemin. Men delstatens guvernör invänder mot beslutet.
Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.Foto: Frank Franklin /AP/TT

– Jag tvingas berätta för er att vi kommer inte att kunna öppna skolorna under resten av detta skolår vilket är smärtsamt, men jag kan säga att det är det rätta att göra, slog Bill de Blasio fast på en presskonferens på lördagen.

Det innebär att 1,1 miljoner elever i New York kommer att vara utan normal skolgång under tre månader år 2020, rapporterar CNBC.

Förhoppningen är att eleverna ska kunna återvända till skolorna i september.

Cuomo: Mitt mandat

Men några timmar senare invände delstatens guvernör Andrew Cuomo att om skolorna i staden New York ska hållas stängda så länge så måste frågan samordnas med honom. Enligt Cuomo är det han som i så fall ska fatta ett skolstängningsbeslut.

– I denna situation är jag som juridiskt har mandatet, svarade Andrew Cuomo på en journalists fråga om det är han eller New Yorks borgmästare som har befogenhet att hålla skolorna stängda.

Bill de Blasio beordrade stängning av stadens skolor med start den 16 mars. Förhoppningen var då att kunna öppna dem igen den 20 april. Men snart stod det klart att det målet var orealistiskt.

I USA noterades 2 108 dödsfall det senaste dygnet, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

USA och Italien

Under några timmar på påskaftonen blev USA det land med totalt högst antal avlidna – nästan 19 000 – till följd av coronaviruset i världen, enligt bland andra Worldometers. Några timmar senare redovisade Italien sin statistik och det europeiska landet hade då återigen flest antal döda – med 19 468 rapporterade – till följd av coronaviruset. Senare redovisades nya siffror igen som tydde på att flest antal människor dukat under för viruset i USA.

Totalt har närmare en halv miljon människor i USA testats positivt för viruset.

De mörka siffrorna kommer samtidigt som Vita husets rådgivare säger att smittspridningskurvan i landet tycks ha börjat plana ut.

En patient rullas in vid ett sjukhus i Queens i New York.
En patient rullas in vid ett sjukhus i Queens i New York.Foto: Kathy Willens/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.