Peru spolar könsuppdelat utegångsförbud

Det kontroversiella könsuppdelade utegångsförbudet i Peru förlängs inte.
Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lördagen den 4 april fick endast kvinnor lämna hemmet, enligt Perus könsuppdelade utegångsförbud.
Lördagen den 4 april fick endast kvinnor lämna hemmet, enligt Perus könsuppdelade utegångsförbud.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Reglerna, tänkta att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, skulle ha gällt minst fram till söndag, men under fredagen meddelades att könsuppdelningen upphävs.

Den senaste veckan, sedan den 3 april, har män och kvinnor inte fått vistas utomhus samma dagar. Måndag, onsdag och fredag fick endast männen gå ut för att handla, besöka apoteket eller uträtta andra nödvändiga ärenden. Tisdag, torsdag och lördag var kvinnornas dagar.

Åtgärden har kritisterats av personer med könsöverskridande identiteter, som har varit oroliga för att den leder till ökad diskriminering.

Fortsättningsvis kommer endast en person per hushåll, oavsett kön, att få röra sig utomhus dagligen, från måndag till lördag. På söndagar måsta alla stanna hemma, precis som förut.

Det kommer också att råda nattligt utegångsförbud mellan klockan 18 och 04. De nya reglerna gäller till åtminstone den 26 april.

Peru har hittills registrerat närmare 5 900 smittade och 169 avlidna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.