Risk för gräsbränder i stora delar av landet

Varningar för gräsbränder har utfärdats för stora delar av södra och mellersta Sverige.
– Det betyder att man ska avstå helt från att elda – annars kan det sluta illa, säger Ali Riekki, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.
Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Risken för gräsbränder ökar när det torra fjolårsgräset kommer fram och det är luften är torr. Arkivbild
Risken för gräsbränder ökar när det torra fjolårsgräset kommer fram och det är luften är torr. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Varningarna gäller Sjuhäradsbygden i Västra Götalands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar utom Öland, Östergötlands län, Södermanlands län, Stockholms län, Uppsala län, Dalarnas län och Gävleborgs län.

– Risken för gräsbränder ökar när det är torrt fjolårsgräs som kommer fram i kombination med torr luft. Om det också tidvis är soligt kan det öka risken, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I Gävle har räddningstjänsten varit ute på en gräsbrand vid Järnvägsmuseet under lördagen.

– Det var en liten gräsbrand, som berodde på en misslyckad eldning, säger Ali Riekki, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Också utanför Södertälje, Kramfors och i trakten av Filipstad fick räddningstjänsten rycka ut på gräs- och markbräder på påskafton.

Ali Riekki säger att gräsbränder är något av ett vårtecken.

– I värsta fall kan en gräsbrand sprida sig till en fastighet och det blir en egendomsskada, eller att man skadar sig. Det kan sluta riktigt illa om man stressar upp sig och det går över styr, säger Ali Riekki.

Han pekar på att den som ska elda alltid ska se till att ha släckutrustning.

– Man ska klara av att släcka en brand. Det är du som tänder som har hela ansvaret. Men är det brandrisk så ska du avstå helt.

Petronella Uebel/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.