Försvunna eftersöks på nya sätt i coronatider

Fokus har mer övergått till akuta försvinnanden när organisationen Missing people fått ställa om i coronavirusets tider.
– Vi har, handen på hjärtat, kanske färre rena skallgångsinsatser där allmänheten är inblandad, säger ordförande Magnus Idebro.
Publicerad 12 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Personer som ingår i en riskgrupp uppmanas att inte delta i de sökinsatser som Missing people har under den rådande pandemin. Arkivbild.
Personer som ingår i en riskgrupp uppmanas att inte delta i de sökinsatser som Missing people har under den rådande pandemin. Arkivbild.Foto: Anders Andersson/TT

Nästan 50 personer finns i skrivande stund efterlysta på Missing peoples hemsida, och under den rådande pandemin har den ideella organisationen tvingats förändra sina sökinsatser.

Antalet personer i skallgångar har, enligt rekommendationerna, begränsats till maximalt 50 personer. Blir det fler deltagare än så delas de upp. Ett avstånd på 1,5 meter ska hållas och känner man sig sjuk ska man vara hemma.

Färre äldre fall

Magnus Idebro, ordförande i Missing people, beskriver läget som en "känslomässig berg-och-dalbana".

– Vi översköljs utav elände i de här tiderna. Då vore det skönt att få lite glädjande nyheter, att en person är återfunnen. Det har vi lyckats med i många ärenden, menar han.

Akuta insatser kring dem som anmäls försvunna fortsätter som vanligt. Däremot har man dragit ner på sökinsatserna i fall där personer varit borta i flera månader. Organisationen har även färre skallgångar där frivilliga från allmänheten kallas in, men gör vissa interna sökinsatser där de som arbetar på Missing people deltar.

"Stora konsekvenser"

I mars 2020 gjordes 32 sökinsatser, jämfört med 15 stycken i mars 2019. Magnus Idebro menar att det krävs en närmare analys av varje fall för att svara på varför det, trots coronatider, ökade i år. Flera interna sökinsatser gjordes i mars, vilka räknas in i statistiken.

– Den största skillnaden tror jag att man kommer att se framåt april, säger Idebro och hänvisar till restriktionerna som infördes i slutet av mars eller därefter.

Antalet nya anmälningar om en försvunnen person var 54 i mars 2020, jämfört med 34 i mars 2019.

Klara Stefansson/TT

Fakta: Missing people

Fakta: Missing people

Missing People är en rikstäckande, ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer. Organisationen har ett tjugotal regionala avdelningar runtom i landet.

Frivilliga personer som hjälper till vid sökinsatser utgör en stor del av Missing peoples verksamhet.

Källa: Missing people

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.