Slutar i Damkronorna: "Tynger mig rejält"

16 år har passerat sedan första träningspasset med Damkronorna.
Nu väljer Erica Udén Johansson att sluta i landslaget.
"Det har varit blod, svett och tårar under alla dessa år", skriver 30-åringen på Instagram.
Publicerad 12 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Erica Udén Johansson, här i OS i Sydkorea 2018, slutar i landslaget. Arkivbild.
Erica Udén Johansson, här i OS i Sydkorea 2018, slutar i landslaget. Arkivbild.Foto: Julio Cortez/AP/TT

I dag skulle Damkronorna ha spelat sin första match i B-VM i ishockey, men mästerskapet i franska Angers ställdes in på grund av coronaviruset.

För Erica Udén Johansson var turneringen tänkt att bli det sista äventyret med landslaget med förhoppningen om att ta Sverige tillbaka till A-VM.

Nu meddelar hon i stället att det är färdigspelat i Damkronorna.

"Jag har inte samma vilja att välja bort bland annat skola för turneringar och läger som tidigare", skriver hon i ett meddelande på Instagram och tillägger:

"Det har varit blod, svett och tårar under alla dessa år i jakten på att Damkronorna återigen skulle få stå på prispallen i en stor turnering. Tyvärr var det något som jag aldrig fick uppleva. Något som tynger mig rejält, men fungerade även som bränsle till fortsatta satsningar."

Erica Udén Johansson matchdebuterade med Damkronorna säsongen 2008–2009 men tränade med landslaget första gången redan för 16 år sedan. I det blågula stället gjorde hon 170 matcher och fick bland annat uppleva fem VM och tre OS.

"Det är både med glädje och med lite sorg som jag tänker tillbaka på allt jag har fått vara med om i landslaget. Allt har inte gått som jag har velat alltid men samtidigt har brudarna, ledarna och de olika platserna lärt mig så mycket."

AIK-spelaren stänger dock inte igen dörren helt och hållet för landslaget i framtiden och avslutar sitt inlägg på Instagram med att "man ska aldrig säga aldrig".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.