Expert: Oljepriset vänder upp senare i år

Det historiska avtalet om minskad oljeproduktion kan ge en viss lättnad. Men flera analytiker tror att det är för litet för att ha effekt redan under innevarande kvartal. Långsiktigt kan det få stor betydelse, om länderna håller vad de lovar.
– Avtalet är rimligen större än vad någon hade trott. Och det är verkligen utan motstycke, säger analytikern Ed Morse vid Citigroup till TT.
Publicerad 13 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
De största oljeproducerande länderna är överrens om att minska produktionen. Men hur det slår mot priset är oklart. Arkivbild.
De största oljeproducerande länderna är överrens om att minska produktionen. Men hur det slår mot priset är oklart. Arkivbild.Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Spridningen av coronaviruset har lamslagit världsekonomin, och efterfrågan på olja har dykt med närmare en tredjedel.

Samtidigt har de oljeproducerande länderna inom Opec-organisationen och länder utanför gruppen haft svårt att komma överens. Strax innan påsk såg det ut att lösa sig, men sedan satte sig Mexiko på tvären. Först på påskdagen lyckades man ro avtalet i land, med en minskad produktion om nästan 10 miljoner fat om dagen i maj och juni.

Ed Morse, råvaruansvarig vid Citigroup i New York, säger att det är överraskande med tanke på hur situationen var i början av förra veckan, men att ju längre veckan gick fanns allt fler tecken på att man skulle nå ett avtal.

– Man insåg att marknaden för att köpa råolja är utmanande, och att man måste göra någonting proaktivt, eftersom man skulle tvingas kapa produktionen i vilket fall som helst, säger han.

"Ökar inte kortsiktigt"

Om avtalet är tillräckligt för att få upp oljepriset kortsiktigt – som halverats sedan årsskiftet för att hamna på det lägsta sedan åren efter millennieskiftet – är dock inte analytikerna säkra på.

– Vad det här avtalet gör är att det tillåter den globala oljeindustrin och de nationella ekonomierna och andra industrier som är beroende av den att undvika en väldigt djup kris, säger Daniel Yergin vid IHS Markit, enligt Reuters.

Oljepriset steg i den inledande handeln under annandag påsk. Men Morse tror att det är en kortsiktig effekt.

– Det (avtalet) kommer att ha en påverkan, men det kommer att vara en besvikelse när det kommer till det omedelbara. Vi och andra har argumenterat för att det är för lite och för sent. Du kan inte helt plötsligt kapa produktionen och förvänta dig att det ska ha en betydelse när vi har en aldrig tidigare skådad lagring av olja, säger Morse.

Stor effekt nästa år

Amrita Sen vid Energy Aspects är inne på samma linje:

– Efterfrågan är ned mer än dubbelt så mycket som de 9,7 miljoner fat per dag som man kommit överens om. Och med problemet med Mexiko som tagit sådan lång tid att lösa, så har gruppens trovärdhet fått sig en smäll, säger hon enligt Bloomberg.

Men även om Citigroup inte tror på någon kraftig prisökning på råoljan under andra kvartalet, så kommer avtalet på längre sikt att få stor betydelse.

– Det har en anmärkningsvärd betydelse för resten av året, om vi antar att man går vidare med begräsningarna. Och vi tror att man menar allvar med dem, säger han.

Många rider ut stormen

Beslutet gör att Citigroup räknat upp prisprognosen även för nästa år. Priset för ett fat brentolja ligger på drygt 30 dollar.

– Det är troligt att brent rör sig tillbaka till 50-området under nästa år, till skillnad från omkring 30 dollar som det hade legat på om man inte gjort någonting, säger Morse, som tror att många oljeföretag kommer att rida ut stormen.

– Men det finns en del amerikanska högt belånade företag som inte har råd att släcka lampan. Det finns de som är i en bättre sits som har råd att vänta med att borra nytt och har råd att vänta, spara pengar och komma tillbaka när marknaden ger ett högre pris. Vår bedömning är att 2,5 miljoner fat om dagen kommer att försvinna, och det blir ganska permanent.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta: Minskad produktion

Fakta: Minskad produktion

En minskad produktion på 9,7 miljoner fat per dag i maj och juni var resultatet efter de långa förhandlingarna mellan Opecländerna och andra stora oljeproducenter. Det motsvarar omkring tio procents minskning av den globala produktionen.

Flera länder – däribland Saudiarabien och Kuwait – tror att den faktiska minskningen blir ännu större.

Även länder utanför den så kallade Opec+-gruppen, som Norge, USA, Kanada och Brasilien, har signalerat att de är beredda att sänka sin produktion.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.