Facket lockar i kristider

Alla varsel i hotell- och krognäringen har medfört rusning till facket.
Även musikerna har strömmat till.
Publicerad 13 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kan räkna hem fler medlemmar i krisen. Arkivbild.
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kan räkna hem fler medlemmar i krisen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Året började som vanligt för många LO-förbund numera, medlemmarna lämnar. Men sedan kom coronakrisen och massuppsägningarna i krog- och hotellbranscherna. I kristider lockar facket, så var det under 1990-talskrisen.

I mars vände därmed medlemssiffrorna upp och speciellt i de mest utsatta branscherna. Hotell- och restaurangfacket (HRF) och Musikerförbundet har båda fått tio procent fler medlemmar i mars.

Och merparten har tillkommit mot slutet av mars, enligt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

– Och det fortsätter, det här är början på en rejäl tillströmning, det tror jag, säger han.

För hela LO-kollektivet ökade antalet medlemmar med cirka 10 000, varav HRF stod för 2 717 av dessa. Musikerförbundet är LO:s allra minsta och ökningen i antal var mer blygsamma 237 stycken, men andelsmässigt stor.

Även Handels och Kommunal och några till har haft en större tillströmning, om än mindre andelsmässigt.

Det visar att många är oroliga för egen del, enligt Thorwaldsson. Men han tror nu att krisen skapar en ny syn på solidaritet.

– Tidigare har många tänkt att man klarar sig på egen hand, den tidsandan tror jag kommer att ändras, säger LO:s ordförande.

Men facket lockar mindre än a-kassan som fått betydligt fler medlemmar än så, där handlar det om flera tiotals tusen fler som ser över sitt ekonomiska skydd.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.