Macron: Tour de France kan inte cyklas i juli

Årets upplaga av cykelklassikern Tour de France borde ställas in eller skjutas upp på grund av coronapandemin. Det menar Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt tidningen Le Progres.
Publicerad 13 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Frankrikes president Emmanuel Macron, här i samspråk med den franske cyklisten Julian Alaphilippe, säger att Tour de France inte kommer att köras i juli som planerat. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron, här i samspråk med den franske cyklisten Julian Alaphilippe, säger att Tour de France inte kommer att köras i juli som planerat. Arkivbild.Foto: Christophe Ena

På måndagskvällen talade Macron till det franska folket och tillkännagav då att det blir en förlängning av det nationella utegångsförbudet i landet fram till den 11 maj. Han tillade dessutom att det inte kommer vara aktuellt med kultur- och sportevenemang, som attraherar stora folksamlingar, förrän tidigast i mitten av sommaren.

– Stora festivaler och evenemang med mycket publik kommer inte att hållas förrän i mitten av juli, sade presidenten.

Därefter intervjuades Macron av Le Progres och bekräftade att detta innebär att Tour de France, som var tänkt att pågå 27 juni–19 juli, inte kommer att kunna köras som planerat.

Frankrike har haft utegångsförbud sedan den 17 mars och nästan 15 000 dödsfall har bekräftats i landet till följd av coronaviruset.

Vanligtvis lockar Tour de France varje sommar omkring 12 miljoner fans längs vägarna under det tre veckor långa cykelracet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.