Brasiliansk knarkkung greps i Moçambique

Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En brasiliansk man, en av landets mest eftersökta för kokainsmuggling, har gripits i Moçambique. Arkivbild.
En brasiliansk man, en av landets mest eftersökta för kokainsmuggling, har gripits i Moçambique. Arkivbild.Foto: Fernando Antonio/AP/TT

En brasiliansk man, en av landets mest eftersökta för narkotikabrott, har gripits i Moçambique. Gilberto "Fuminho" Aparecido dos Santos misstänks för delaktighet i internationell kokainhandel och greps på måndagen på ett lyxhotell Maputo i en insats utförd av moçambikisk, brasiliansk och amerikansk narkotikapolis.

Även två nigerianska medborgare greps vid tillslaget.

Brasiliansk polis skriver i ett uttalande att den 49-årige dos Santos misstänks för att ha smugglat tonvis av kokain. Han pekas ut som ledare för gänget First Capital Command (PCC) och dess största kokaindistributör.

Han har eftersökts i Brasilien i 20 år, och en internationell arresteringsorder utfärdades för två år sedan.

Leonardo Simbine, talesperson för polisen i Moçambique, säger att dos Santos kom till landet i mitten av mars men att ingenting tyder på att han varit där tidigare.

Fler gripanden kan komma, enligt Simbine.

– Vi utreder fortfarande om det finns fler gängmedlemmar i Moçambique.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.