Annons

Därför gynnas MP inte av coronakrisen

Den svenska väljarkåren verkar ge tummen upp till Socialdemokraterna under coronakrisen.
Men regeringspartnern Miljöpartiet får inte samma stöd i opinionsundersökningar.
– Många uppfattar det kanske inte som att Miljöpartiet är med och leder landet, säger statsvetaren Li Bennich-Björkman.
Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund pratar med journalister i samband med regeringens möte med partiledarena om coronaviruset, på regeringskansliet i Stockholm.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund pratar med journalister i samband med regeringens möte med partiledarena om coronaviruset, på regeringskansliet i Stockholm.Foto: Foto: Jonas Ekströmer / TT

Regeringspartierna har länge tampats med låga siffror i opinionsmätningar, men nu verkar det vända – i alla fall för S. Förra veckan steg partiet med nästan 7 procentenheter till över 30 procent i SvD/Sifos väljarbarometer och i mars rusade förtroendet för Stefan Löfven, enligt en Novus-mätning som visade att 44 procent hade förtroende för statsministern. Det är 18 procentenheter mer än under februari.

– Politiska ledare brukar få en "boost" under kriser, även om uppgången kan vara tillfällig, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

"Ses som ett stödparti"

Annons

Annat har det varit för MP, som i samma mätningar ligger kvar kring fyraprocentsspärren och vars två språkrör fortfarande har lågt förtroende jämfört med andra partiledare.

– Miljöpartiet kanske inte uppfattas som särskilt delaktig i den här regeringen, utan kanske mer ses som ett stödparti till Socialdemokraterna, säger Bennich-Björkman.

S har också varit bättre än MP på att få genomslag i media, enligt statsvetaren.

– De som syns nu är framför allt Stefan Löfven och andra socialdemokrater, säger Bennich-Björkman.

MP:s frågor inte i fokus

Under coronakrisen diskuteras traditionellt socialdemokratiska frågor som sjukvård, ekonomi och arbetsmarknad. Miljöpartiets starka frågor är inte i lika stort fokus, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Kulturminister Amanda Lind har synts då och då eftersom en del av regeringens krisåtgärder har riktats mot kultursektorn. Men det är svårt att mobilisera väljarkåren utifrån kulturområdet, säger Hinnfors.

Statsvetaren menar också att S har betydligt lättare än MP att locka tillbaka större mängder gamla väljare.

– Vi har en relativt rörlig väljarkår. Det finns stora grupper väljare som inte för länge sedan röstade på Socialdemokraterna och som är beredda att komma tillbaka. Miljöpartiet har länge haft låga siffror i opinionsmätningar och det finns därför inte så många väljare att vinna tillbaka, säger han.

MP: Naturligt att S gynnas

För MP själv är det inte särskilt konstigt att S gynnas i olika mätningar.

– Jag tror att det är naturligt i en sån här situation. S har statsministerposten och förknippas därmed också starkast med regeringsarbetet, säger partisekreterare Märta Stenevi (MP) och fortsätter:

Annons

– Efter krisen kommer en tid då vi behöver ägna mycket kraft och tid åt våra siffror, men just nu är det enda vi koncentrerar oss på är att leda landet.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om uppgången för S.

Erik Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons