"Enda i Sverige som är glad att vara arbetslös"

I flera år var hon Sveriges bästa tennisspelare på damsidan. Men i slutet av februari lade Johanna Larsson ner karriären – bara någon vecka innan coronaviruset stoppade allt spel.
Nu lider hon med tidigare tourkollegor som förlorat sin inkomst.
Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Johanna Larsson var som bäst rankad 45:a i världen, i september 2016.
Johanna Larsson var som bäst rankad 45:a i världen, i september 2016.Foto: Andreas Hillergren/TT

Med coronavirusets spridning i världen, där nästan all idrott har skjutits upp, är Johanna Larsson knappast ensam om att inte fylla dagarna med tävlingar, resor eller uppladdningar. Skillnaden är att hon gör det frivilligt.

– Det blev väldigt speciellt nu med corona. Normalt sett när man slutar fortsätter alla andras karriärer. Men nu blev det nästan ett antiklimax, jag slutade spela och det gjorde alla andra också, säger 31-åringen.

Sedan dess har Larsson mestadels tillbringat dagarna tillsammans med sin sambo fixandes med ett nyköpt hus utanför Helsingborg.

"Tufft för många"

Hon tror, likt många andra, att den pausade idrotten kan få stora konsekvenser på sina håll. Inom tennisen inte minst för de spelare som ligger en bit under toppskiktet.

– Spelarna som är rankade topp 100 klarar detta utan problem. Men om man kollar på spelarna från 200–300 upp till 1 000, de som satsar helhjärtat med små medel, där finns det inga skyddsnät eller klubbar som står bakom. Dem tycker jag otroligt synd om, säger Larsson.

– Har man inga tävlingar att spela går man inte runt ekonomiskt. Det är tufft för många.

I denna kategori finns svenska spelare som Mirjam Björklund (rankad 331), Cornelia Lister (810) och Caijsa Hennemann (847) på damsidan. Bland herrarna hittas Elias Ymer (rankad 201), Magnus Eriksson (316) och Carl Söderlund (835).

"Bara tur"

Själv är Johanna Larsson, rankad 236 i februari, nöjd över tajmingen att lägga ner – även om beslutet inte hade något att göra med coronaviruset.

– Det var ju egentligen bara tur. Men det är skönt att inte behöva stressa över att ens jobb blev inställt. Jag har med gott samvete kunnat ligga på soffan.

För tennisen i stort menar hon att sporten kan komma lindrigare undan än vissa andra.

– Det är ingen kontaktsport och vi kommer att kunna spela utomhus. Det gör det lättare att komma igång, andra idrotter kan drabbas hårdare, säger Larsson.

Singeltitel i Båstad

Hon inledde den internationella proffskarriären i mitten av 2000-talet och slog sig in bland de hundra bästa tennisspelarna i världen 2010. Fem år senare vann hon sin första singeltitel på WTA-touren, på hemmaplan i Båstad. Under hela 2010-talet var hon en av Sveriges främsta tennisspelare på damsidan.

Titeln i Båstad är också något Johanna Larsson lyfter fram som en av karriärens största stunder.

– Att ta min första WTA-seger i singel och få göra det inför familj och vänner. Cirkeln slöts lite där eftersom Båstad var en orsak till varför vi flyttade från norr till söder för att satsa på tennisen, säger Larsson som är född i Boden.

Johanna Larsson vet ännu inte vad hon ska göra framöver – men hon utesluter inte att hon kommer finnas kvar inom tennisen.

– Jag vill känna mig lite fri nu i början och inte hoppa på en massa saker. Jag tycker att det är väldigt kul med tennis fortfarande och det hade varit kul att vara kvar lite grann. I vilken form får vi se.

Robin Salomonsson/TT

Johanna Larsson tog karriärens första singeltitel i Båstad 2015. Arkivbild.
Johanna Larsson tog karriärens första singeltitel i Båstad 2015. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fakta: Johanna Larsson

Fakta: Johanna Larsson

Född: 17 augusti 1988 i Boden.

Bor: Helsingborg.

Blev proffs: 2006.

Singeltitlar: Nürnberg 2018, Båstad 2015.

Dubbeltitlar: Mallorca (med Kirsten Flipkens) 2019, Linz (Flipkens) 2018, Gstaad (med Kiki Bertens) 2017, Auckland (Bertens) 2017, Seoul (Bertens) 2017, Linz (Bertens) (2017), Nürnberg (Bertens) (2016), Seoul (Flipkens) 2016, Linz (Bertens) 2016, Luxemburg (Bertens) 2016, Hobart (Bertens) 2015, Båstad (Bertens) 2015, Köpenhamn (med Jasmine Woehr) 2011, Quebec (med Sofia Arvidsson) 2010.

Fakta: Sverigeettornas status – före virusutbrottet

Fakta: Sverigeettornas status – före virusutbrottet

+ Rebecca Peterson

Ålder: 24.

Rankad: 44.

Kommentar: Efter en stark höst med karriärens två första WTA-titlar startade 2020 tyngre för Peterson. Hon missade flera tävlingar på grund av skada och bröt dessutom med stjärntränaren Thomas Högstedt. I början av mars, kort innan allt spel stoppades på grund av coronaviruset, nådde hon kvartsfinal i Monterrey. Det var hennes första tävling sedan Australian Open i januari.

+ Mikael Ymer

Ålder: 21.

Rankad: 68.

Kommentar: Ymer inledde året med flera tunga segrar. I början av mars säkrade han Sveriges Davis Cup-seger mot Chile – och därmed avancemang till finalen i Spanien i höst – när han besegrade Alejandro Tabilo. Före det slog han 57-rankade fransmannen Richard Gasquet i ATP-turneringen i Marseille i februari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.