Judisk minoritet virusdrabbad i Marocko

Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En man i Marockos huvudstad Rabat har tillverkat ett munskydd av ett fikonlöv för att skydda sig mot smitta. Arkivbild.
En man i Marockos huvudstad Rabat har tillverkat ett munskydd av ett fikonlöv för att skydda sig mot smitta. Arkivbild.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Det finns 2 500–3 000 judar bland Marockos cirka 36 miljoner invånare. Men nära tio procent av landets 126 döda i covid-19 tillhörde den judiska befolkningen. Många smittades under ett bröllop och vid firandet av högtiden purim i mars.

Serge Berdugo, ledare för det judiska samfundet i Marocko, säger att även gäster från utlandet fanns bland dem som deltog vid bröllopet i staden Agadir.

– Några dagar senare träffades de igen, för att fira purim i Casablanca, och det var en tragedi, säger han.

Bland de tolv judar som dött i Marocko finns en 83-årig rabbin, och tre släktingar till Amir Peretz, det israeliska Arbetarpartiets ordförande. Denne har sagt att smittan förhindrat honom från att delta vid begravningarna.

Över 1 800 fall av bekräftat smittade finns i Marocko.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.