Utrikes

Malta kräver EU-insats i Libyen

Migranter från Niger i utkanten av Libyens huvudstad Tripoli. Arkivfoto.
Foto: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

EU måste dra igång en omedelbar humanitär insats för att hjälpa invånare och migranter i Libyen med mat och mediciner. Kravet kommer från Maltas utrikesminister Evarist Bartolo i ett brev till EU:s utrikeschef Josep Borrell.

"Tiden är förbi då Europa hade råd att bekvämt skjuta upp alla beslut om Libyen och migrationen på Medelhavet", skriver Bartolo enligt nyhetssajten Politico Europe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nedstängning av Kapitolium hävd

Soldater vid den amerikanska kongressbyggnaden i Washington DC.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kongressbyggnaden i Washington DC stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen. Orsaken var en brand i närheten, uppger kongresspolisen för nyhetsbyrån Reuters.

"Det föreligger ingen fara för allmänheten", skrev säkerhetstjänsten Secret Service på Twitter när nedstängningen väl hävts.

Ingen tilläts gå in eller ut ur byggnaden på grund av branden, och personer inne i Kapitolium uppmanades att ta skydd där de befann sig, rapporterar amerikanska medier.

En repetition pågick på platsen inför tillträdande president Joe Bidens installation på onsdagen. Repetitionen avbröts under nedstängningen.

Myndigheterna är på helspänn sedan anhängare till avgående president Donald Trump stormade kongressen den 6 januari, och FBI har varnat för att väpnade protester planeras runt om i USA inför maktskiftet.

Tusentals soldater ur nationalgardet har kommenderats ut till Washington DC inför Bidens tillträdande.

Utrikes

Domstol bekräftar presidentval i CAR

President Faustin-Archange Touadéra lägger sin röst i valet i Centralafrikanska republiken den 27 december. Arkivibild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Faustin-Archange Touadéra erkänns som ny president i Centralafrikanska republiken. Oroligheter har tvingat tiotusentals på flykt.

Centralafrikanska republikens konstitutionsdomstol godkände på måndagen resultatet i presidentvalet 27 december, ett val som gav Touadéra segern.

Chefsdomare Daniele Darlan bekräftade röstsiffrorna där Touadéra fick drygt 35 procent, medan utmanaren och tidigare premiärministern Anicet Georges Dologuélé fick närmare 22 procent.

Men valdeltagandet var, enligt domstolen, bara 35 procent.

Matematikern Touadéra fick presidentmakten 2016 efter lång tids inbördeskrig. Men oroligheterna i landet fortsätter, bedömningen är att två tredjedelar av landet styrs av beväpnade grupper.

I mitten av januari enades flera grupper i en attack mot huvudstaden Bangui. Misstankar finns att tidigare presidenten François Bozizé låg bakom försöket att inleda en kupp.

Regimen får stöd av FN-styrkan Minusca, men även av rysk och rwandisk militär, och dessa lyckades stoppa kuppförsöket.

I helgen meddelade Minusca att man återtagit den strategiskt viktiga staden Bangassou.

Omkring 60 000 invånare har flytt sina hem på grund av oroligheter sedan mitten av december. För omkring en vecka sedan flydde under en dag 10 000 invånare över Ubanguifloden för att söka skydd i Kongo-Kinshasa.

Utrikes

EU-kommissionen på idéjakt

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lanserar kommissionens drömmar om en ny Bauhaus-rörelse.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Konstnärer, ingenjörer, vetenskapsmän och arkitekter – alla välkomnas nu till EU-kommissionens förhoppningar om en ny Bauhaus-rörelse.

– Det här handlar om hur vi vill leva efter pandemin, samtidigt som vi respekterar planeten och skyddar vår miljö. Det finns så många bra idéer därute – låt oss tillsammans få ihop dem, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett framträdande på webben.

I första hand manas alla intresserade att engagera sig via en särskild webbplats som drogs igång på måndagen. I höst hoppas man sedan kunna dra igång fem pilotprojekt för att ta fram allt från nya material till nya idéer för boende, arbete och fritid.

Den ursprungliga Bauhaus-rörelsen var en tysk konst- och hantverksskola, grundad i Weimar 1919, med syfte att "upphäva gränserna mellan hantverk, konst och arkitektur". Skolan stängdes av naziregimen 1933.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Navalnyj manar till protester efter gripandet

Aleksej Navalnyj och hans hustru Julia på det flygplan som tog dem från Berlin till Moskva.
Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regimkritikern Aleksej Navalnyj frihetsberövas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva.
Han kallar myndigheternas agerande "höjden av laglöshet" och manar sina anhängare till protester.

– Var inte rädda för att bege er ut på gatorna. Men gör det inte för min skull, gör det för er egen skull och för framtiden, säger Navalnyj i ett videouttalande.

En domstol i den ryska huvudstaden har beslutat att Aleksej Navalnyj ska vara frihetsberövad till den 15 februari. Tidigare under måndagen uppgav hans advokater att de inte har fått tillträde till sin klient.

– Detta är höjden av laglöshet, det går inte att beskriva det på något annat sätt, säger Navalnyj i en video som har lagts ut på Twitter av hans talesperson Kira Jarmysj.

Tusentals anhängare hade samlats på flygplatsen Vnukovo i söndags för att välkomna Navalnyj hem till Ryssland. Men just som flygplanet påbörjat sin nedstigning meddelade piloten att man dirigerats om till flygplatsen Sjeremetevo, på andra sidan Moskva.

"Detta är mitt hem"

Även om han nog anade vad som väntade slog Navalnyj an en upprymd ton då han klev ut på flygplatsen. Han började med att tacka läkarna och sjuksköterskorna i Tyskland som vårdat honom efter förgiftningen i somras.

– Detta är mitt hem, fortsatte Navalnyj.

– Jag är inte rädd.

Kort därpå, vid passkontrollen, skildes han från sin fru och sin advokat innan han fördes bort av polis. Regimkritikern fick tillbringa natten på en polisstation i närheten innan domstolsförhandlingen via videolänk inleddes på måndagen.

– Jag tror att man velat hindra honom från att få en plattform, en möjlighet att möta sina anhängare, då han återvände, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut, om gripandet.

"Inte en oviktig person"

Frågan är hur effektivt agerandet är, om syftet är att minska regimkritikerns inflytande. De många tidigare gripandena av Navalnyj samt förgiftningen i somras och dess efterspel har gjort att allt fler i Ryssland fått upp ögonen för honom.

– Runt 2013 hade bara mellan 20 och 30 procent i Ryssland hört talas om honom. I dag ligger siffrorna på 70 procent, säger Carolina Vendil Pallin.

– Den politiska ledningen har på alla sätt försökt att göra honom till en icke-person, och beskrivit honom som "bloggaren" eller "patienten i Berlin". Det blir svårt att fortsätta med det nu.

Gripandet av Navalnyj motiveras officiellt med att han gjort överträdelser mot en villkorlig dom han fick för sju år sedan. Men formerna för frihetsberövandet visar tydligt på den politiska laddningen bakom beslutet, enligt Vendil Pallin.

– Det är värt att notera att (president Vladimir) Putin för en månad sedan sade att "patienten i Berlin" är en oviktig figur.

– Men alla de åtgärder som man vidtagit för att försöka hindra honom från att återvända, polisuppbådet på flygplatsen, och det faktum att planet inte fick landa där det skulle landa talar sitt tydliga språk: Det här är inte en oviktig person.

"Makten känslig"

Det kommande parlamentsvalet i höst bidrar sannolikt till maktens nervositet.

– Det ryska politiska systemet, och ledningen i det, är känsliga just nu. Maktens parti Enade Ryssland är inte populärt utan man får ta till allt fler knep för att få folk att faktiskt gå och rösta, och rösta så som man vill att de ska rösta, säger Vendil Pallin.

Gripandet av Navalnyj har fördömts av en rad europeiska länder, inklusive Sverige, liksom av både den avgående och tillträdande regeringen i USA.

– De ryska myndigheterna måste omedelbart släppa honom och garantera hans säkerhet, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt AFP.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar fördömandena, som han beskriver som ett sätt för västländer att flytta fokus från inhemska problem.

Förgiftades i augusti

Det har gått fem månader sedan oppositionspolitikern insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – för.

44-åringen har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. I Tyskland konstaterades det att Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

När han började planera sin hemresa riktades nya, ifrågasatta, brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som en förvarning om att han skulle gripas om och när han kom.

När Navalnyj insjuknade var han på väg till Moskva från Sibirien, där han deltog i valrörelsen inför regionala och lokala val.

Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser och har hävdat att andra förklaringar finns till det inträffade.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

Fiskeprotest vid 10 Downing Street

Polis i samtal med en av de skaldjurstransporterande lastbilschaufförer som deltog i måndagens demonstration i London.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Brexit har blivit rena blodbadet, anser de brittiska skaldjursexportörer som drastiskt placerat sina lastbilar vid infarten till 10 Downing Street i London.

Fler än 20 fordon parkerades i närheten av den brittiska premiärministerns kansli under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Insatsen görs i protest mot den byråkrati som blivit följden av att Storbritannien från årsskiftet lämnat EU:s inre marknad. Trots det handelsavtal som nåddes mellan Storbritannien och EU på julafton har framför allt export och import av livsmedel drabbats hårt av nya krav på dokumentering och varudeklarationer.

– Vi kan inte längre leverera förstklassiga skotska skaldjur, säger Alan Miller från ett företag i Aberdeen och konstaterar att leveranstiden mer än fördubblats efter nyår.

– Nu talar vi om 48 till 50 timmar. Det är helt galet, säger Miller till Reuters.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Utrikes

Turistländer hoppas på vaccinpass i EU

Badliv med restriktioner i Aten i maj 2020, då Greklands stränder öppnades igen efter den första vågen i coronapandemin. Arkivfoto.
Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vaccinpass – kan det vara något? Det hoppas åtminstone de stora turistländerna i Sydeuropa som vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen.

Initiativet kommer från Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett brev till EU-kommissionen härom veckan. Hans tanke är inte i första hand att stoppa den som inte vaccinerats, utan i stället att göra det tydligt vilka som borde få åka fritt.

"Det här kommer också att vara ett positivt incitament för att uppmuntra att folk vaccinerar sig", skriver premiärministern.

Idén har gillats på flera håll.

– För länder som Portugal eller Grekland är turismen av särskild vikt för ekonomin, konstaterade exempelvis Portugals premiärminister António Costa i förra veckan.

Toppmöte på torsdag

Frågan ska tas upp när EU-ländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte om vaccinläget via webben på torsdag kväll. Redan under måndagen diskuterades vaccinpassen även av ländernas EU-ministrar.

– Det är klart att det är viktigt att hålla koll på vilka som har blivit vaccinerade, men hur det här sedan ska användas, det får vi se, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en pressträff via webben efter mötet.

Från flera håll påpekas att det ännu är för tidigt i vaccinprocessen för att kunna kräva vaccineringsintyg. EU:s permanente rådsordförande Charles Michel varslar även om tveksamhet i länder med utbredd vaccinskepsis, där myndigheterna gärna vill betona att vaccineringen är frivillig.

– Vissa kan få intrycket att vi med ett certifikat i praktiken bestämmer att vaccineringen är obligatorisk, sade Michel i en nederländskt tv-intervju i söndags.

Bestämmer själv

Den som inte har något "vaccinpass" lär å andra sidan fortsatt kunna använda sig av intyg på nyligen genomförda covid-test.

– Om man nu inte vill vaccinera sig så kan man ändå testa sig. Det skulle kunna vara ett alternativ, säger Hans Dahlgren.

I slutändan är det samtidigt fortsatt upp till varje medlemsland att själv avgöra vem som släpps in i landet eller inte.

– Det är ingen tvekan om att vaccineringen kommer att göra det lättare att röra sig över gränserna, men hur det här sedan formellt löses när det gäller kraven för inresa från olika länder kommer ju de här länderna själva att få bestämma, säger EU-ministern.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Coronaläget i EU

EU:s smittskyddsenhet (ECDC) samlar regelbundet in coronastatistik från medlemsländerna. För tillfället har de här länderna flest antal nya fall av covid-19 per 100 000 invånare under de två senaste veckorna:

1) Tjeckien: 1 513 fall.

2) Irland: 1 254.

3) Slovenien: 1 172.

4) Litauen: 1 005.

5) Portugal: 901.

6) Cypern: 878.

7) Sverige: 790.

...

27) Finland: 63.

Källa: ECDC.

Utrikes

Uganda lättar på internetblockering

Ugandas president Yoweri Museveni. Arkivbild.
Foto: John Muchucha/AP/TT
Utrikes
Utrikes Uganda öppnar delvis för internet som varit stängt under presidentvalet.
Militär uppges ha stormat oppositionens partihögkvarter.

Tillgången till internet har delvis återställts, men först efter nästan fem dagars blackout.

Myndigheter stängde ned internet inför presidentvalet 14 januari, då sittande president Yoweri Museveni segrade och säkrade en sjätte mandatperiod.

Beskedet om tillgången till internet kom från regeringens talesperson, som hävdade att anledningen till beslutet var nationell säkerhet.

– Internet är åter igång. Andra plattformar granskas fortfarande säger talespersonen Ofwono Opondo.

Rivalen Bobi Wine, populär musiker, utmanade Museveni i presidentvalet. Wine befinner sig fortfarande i något som bäst karakteriseras som husarrest. Han och hans anhängare hävdar att valet var riggat, och söker överklaga resultatet.

Wine, som förutom artistnamnet heter Kyagulanyi Ssentamu, sade på måndagen att militär tagit sig in på hans partis högkvarter.

– Militär har genomfört en räd mot vårt partikansli, som har avspärrats.

Museveni fick 58,6 procent av rösterna i valet, medan Wine fick 34,8 procent.

Museveni, 76 år, har suttit 35 år vid makten.

Grim Berglund/TT

Oppositionskandidaten Bobi Wine. Arkivbild.
Oppositionskandidaten Bobi Wine. Arkivbild.
Foto: Ronald Kabuubi/AP/TT

Utrikes

Norge lättar vissa virusrestriktioner

Norges statsminister Erna Solberg (H).
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Fem gäster hemma och sport för barn och tonåringar. Det är återigen tillåtet i Norge – som lättar på vissa virusrestriktioner. Andra ligger fast.
– Vi har kontroll, men situationen kan ändra sig snabbt, säger statsminister Erna Solberg.
PREMIUM

De senaste dagarna har smittotalen sjunkit såväl nationellt som i flera norska städer. Men det är inga garantier för att det kommer att fortsätta så. Det var statsminister Erna Solbergs budskap när hon i Stortinget redogjorde för virusläget på måndagen.

– I många länder beskrivs den tredje vågen som den värsta. Samhällen stängs och sjukhus fylls upp, säger Solberg (H).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL