Media och propaganda

Flera tv-kanaler valde att sluta sända president Trumps presskonferens när lögnerna kring pandemin blev för uppenbara.
Opinion • Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Media står inför ett etiskt dilemma i samband med coronakrisen. Folkvalda ledare för ett antal länder ljuger om pandemin och sin roll i att hantera den. Det är en tankenöt att knäcka hur man återger informationen och samtidigt förmedlar att det inte är sant utan att det för den delen blir ledartext på nyhetsplats.

Den amerikanska nyhetskanalen CNN valde att avbryta sändningen av Donald Trumps presskonferens när han visade en film som hyllade den egna insatsen och innehöll felaktig information om vad han gjort för att förhindra smittspridning. Bland annat var det klippt så att det såg ut som om Trump stängt gränserna en månad innan det faktiskt skett. Pandemin skylldes i övrigt på media, som enligt Trump försökt vifta bort faran, vilket det inte finns stöd för. Man kan trots allt titta efter vad som stått i tidningar och sänts i tv på ett enkelt vis.

Samtidigt är Donald Trump USA:s president och det han säger har nyhetsvärde och måste återges som en del av seriös nyhetsrapportering. Trump svarar oftast inte på kritiska frågor: reportern kan då få höra att hen är otrevlig och få mikrofonen konfiskerad.

Även Brasiliens president Jair Bolsonaro slirar på sanningen om faran med corona och risken med att återge den informationen okommenterad är att medborgarna får en felaktig bild.

Donald Trump använder för tillfället sina presskonferenser för sin återvalskampanj som president och det med ett tydligt förakt för sanningen. Den radikala lösningen har blivit att inte sända materialet, vilket är ganska extremt för ett demokratiskt land. Det finns inget lätt svar på frågan om hur man agerar kring en demokratiskt vald ledare som uppenbart drar en vals. Kanske vore den bästa lösningen att sända materialet i alla fall, men få det kommenterat av en faktagranskare. Annars hamnar pressen i ett nytt moraliskt dilemma där de förefaller försöka tysta en folkvald politiker.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.