Rättspsykiatriska undersökningar skjuts upp

Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Med beslutet om att skjuta upp rättspsykiatriska undersökningar hoppas man minska spridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Med beslutet om att skjuta upp rättspsykiatriska undersökningar hoppas man minska spridningen av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Alla rättspsykiatriska undersökningar och paragraf 7-undersökningar för personer som inte är häktade skjuts upp tills vidare, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Det är ett sätt för oss att hjälpa till och bidra med en minskad smittspridning. För att personer som inte är häktade inte ska behöva resa till någon av våra undersökningsenheter, säger Johan Rahm, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket, till radion.

Enligt Rahm kommer beslutet att leda till mer långdragna rättsprocesser. Undantag kan dock ske, eftersom det är upp till domstolarna att i varje enskilt fall besluta om en undersökning ska skjutas upp eller inte, uppger Ekot.

Rättspsykiatriska undersökningar genomförs i Stockholm och Göteborg. Paragraf 7-undersökningar, så kallade små sinnesundersökningar, utförs också i Umeå och ibland även på andra orter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.