Waldners kritik: "VM måste vara kvar!"

Bordtennis-VM kan läggas ned.
Ett förslag som inte välkomnas av Jan-Ove Waldner.
– Det får räcka med ändringar nu. Snart vet man varken in eller ut, säger den svenske bordtennislegendaren till Aftonbladet.
Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Jan-Ove Waldner tycker inte att bordtennis-VM i singel ska skrotas. Arkivbild.
Jan-Ove Waldner tycker inte att bordtennis-VM i singel ska skrotas. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Internationella bordtennisförbundets (ITTF) ordförande Steve Dainton har i ett öppet brev lanserat förslaget att singel-VM ska ersättas med tre så kallade "grand smash"-turneringar – ett upplägg inspirerat av tennisens grand slam-tävlingar.

Sveriges främste bordtennisspelare någonsin, Jan-Ove Waldner, är skeptisk.

– Jag tycker definitivt inte att singel-VM ska tas bort. Det mästerskapet har enormt hög status. Visst, OS smäller fortfarande högst eftersom det bara hålls vart fjärde år, men i VM deltar de allra bästa spelarna, det kryllar av kinesiska stjärnor och därför är det en enorm prestige att vinna, säger 54-åringen till Aftonbladet.

"J-O" anser att det har varit tillräckligt med nya grepp inom sporten de senaste åren.

– Det har redan varit så mycket ändringar i sporten. Det har ändrats med bollar, system och allt vad det är. Man vet ju knappt vad spelsystemet är längre. Kör de bäst av fem eller bäst av tre?

Precis som nuvarande landslagsstjärnan Mattias Falck tycker han att idén med "grand smash"-tävlingar – som ska ha upp till 30 miljoner kronor i prispengar – är intressant, men att det i så fall inte ska vara på bekostnad av VM.

– VM måste vara kvar! Däremot vore det välkommet med flera stora tävlingar med större prispengar, säger han.

Bordtennis-VM har spelats sedan 1926.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.