Pound: Pandemin kan även påverka vinter-OS

IOK måste hålla hårt i plånboken, för coronapandemin kan påverka även vinter-OS i Peking 2022.
Det menar IOK-medlemmen Richard Pound.
Publicerad 15 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
IOK-ledamoten Dick Pound varnar för att pandemin även kan påverka vinter-OS i Peking 2022 ekonomiskt. Arkivbild
IOK-ledamoten Dick Pound varnar för att pandemin även kan påverka vinter-OS i Peking 2022 ekonomiskt. ArkivbildFoto: Dave Chidley/AP/TT

Att flytta fram OS i Tokyo ett år, på grund av virusutbrottet, blir ingen billig historia. Det har pratats om att det kan kosta upp till 60 miljarder kronor. Även ordföranden i Internationella olympiska kommittén (IOK), Thomas Bach, medger att det handlar om hundratals miljoner dollar.

En stor del av den notan kommer att hamna i knät på IOK, som nu gör allt för att sänka kostnaderna för Tokyo 2020.

Kanadensaren Pound säger att även de kommande vinterspelen, i Peking 2022, kan komma att påverkas ekonomiskt av pandemin.

– I värsta fall påverkas både OS 2020 och 2022, en hel olympiad, med stora inkomstbortfall, säger Pound till sajten Insidethegames.

– Det är något som IOK måste ha med i beräkningen när man planerar för framtiden.

Bett om förskott

Att Pound går ut och varnar för en sämre ekonomi för IOK beror på att det finns internationella idrottsförbund, vars sporter är med i de nu flyttade sommarspelen i Tokyo, som bett IOK att få förskott på pengarna som de ska få efter spelen.

Efter OS i Rio de Janeiro 2016 delade IOK ut motsvarande 5,3 miljarder kronor till idrottsförbunden. IOK har inte offentliggjort hur mycket pengar som förbunden är berättigade till från Tokyo 2020. Kanske kan det bli mindre än beräknat på grund av coronapandemin.

"Lever över sina tillgångar"

Pound säger att det nu handlar om "mer nyanserade kalkyler än att IOK ska skicka checkar till idrottsförbunden".

– Det finns idrottsförbund som har tillåtit sig att leva över sina tillgångar. Då bör man först trimma sin organisation innan man försöker bli räddad av någon annan, säger Pound.

– Men jag är säker på att IOK kommer att göra sitt bästa för att hjälpa idrottsförbund som verkligen är i behov av hjälp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.