Annons

Vädjar om att införa musikundervisning online

Lärarna på Musikskolan och elevföreningen Con Brio är bestörta över att undervisningen ligger nere.
- Risken är att vi förlorar en hel massa elever, säger Åsa Thorsén Mogensen.
Osby • Publicerad 16 april 2020 • Uppdaterad 30 november 2021

Om man inte övar under en lång tid kan det vara jättesvårt att komma igång igen.
Om man inte övar under en lång tid kan det vara jättesvårt att komma igång igen.Foto: Ramon Espinosa

Musikskolans elevförening Con Brio vill få igång undervisningen så snart som möjligt i Osby igen. Det vill att beslutet att lägga ned undervisningen omprövas och har skickat en skrivelse till kommunledningen.

Annons

- Vi vill få igång undervisningen så fort som möjligt, säger Åsa Thorsén Mogensen, en av styrelsemedlemmarna i Con Brio. Det vill lärarna också, de är bestörta och närmast gråter nu. Risken är att många elever tappar sugen och att Musikskolan förlorar många elever.

Stängde

Det var den 19 mars som kommunledningen i Osby bestämde att stänga Musikskolan med omedelbar verkan med anledning av det smittsamma coronaviruset.

Personalen började omedelbart ett intensivt arbete med att starta undervisningen via internet. Inom en kort tid kom undervisningen igång online via Teams, ett program som alla kommunens elever har inloggning till.

Men redan efter ett par dagar fick lärarna besked om att de inte fick bedriva undervisningen. Anledningen var att den stred mot lagen om likabehandling, eftersom inte alla elever har tillgång till dator och internet och därför inte kunde delta i undervisningen på nätet.

- Men man kan vända på det, säger Åsa Thorsén Mogensen. Det är inte heller rättvist att inte låta barnen spela. Det måste vara ganska få elever som inte har tillgång till internet och för dem kan man säkert hitta en lösning.

Hon säger att det går inte att förvänta sig samma kvalitet att bedriva undervisning på nätet som i närkontakt.

- Men det ger en möjlighet att hålla igång. Det kanske inte passar bra för alla, för vissa funkar det bättre, för andra sämre. Men jag ser ett stort värde i fortbildningen och i förlängningen kommer vi ha en enorm hjälp av att få tillgång till filmer när eleverna övar hemma.

Farhågor

Åsa Thorsén Mogensen och de övriga fyra styrelsemedlemmarna i Con Brio har i en skrivelse framfört sina farhågor till kommunen. Kravet är klart och tydligt. De vill att musikundervisningen kommer igång online så fort som möjligt.

- Risken är att många elever lägger av. Jag tror Musikskolan kommer tappa jättemånga elever och att göra uppehåll i spelandet under en lång period gör att det blir jättesvårt att komma igång igen.

- Jag tycker också att beslutet innebär att man ger kulturen ett så lågt värde. Barnen har nu jättemycket tid hemma och då är det viktigt att de kan hålla på med något.

Annons

Flera andra kommuner runt om i landet erbjuder undervisning via internet.

I skrivelsen från fem ledamöter i Con Brios styrelse påpekar man även att

"I en tid av oro är kulturen något som kan ge styrka och tröst."

- Jag tror att det går att hitta system som vi kan ha nytta av även i framtiden. Genom att digitalisera kan vi hitta nya verktyg, säger Åsa Thorsén Mogensen.

Inte aktuellt

Barn- och utbildningsförvaltningens vikarierande chef, Eva Andersson, säger till Norra Skåne att de tagit del av skrivelsen.

– I dagsläget finns inga planer på att införa onlineundervisning i Musikskolan, säger Eva Andersson. Men vi ska informera Barn och utbildningsnämnden om elevföreningens önskan.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons