Löfven: Fler ska testas för covid-19

Antalet tester för covid-19 kommer att utökas kraftigt. Det beskedet ger statsminister Stefan Löfven (S).
Publicerad 17 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för folkhälsomyndigheten, håller pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för folkhälsomyndigheten, håller pressträff.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten (FHM) fått i uppdrag att ta fram en strategi för att testningen av covid-19-symtom ska kunna skalas upp. Nu är detta klart.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger på en pressträff, där även FHM:s generaldirektör Johan Carlson finns med, att Sveriges nya strategi är att poliser, räddningstjänst och ytterligare personal i samhällskritiska uppgifter nu ska testas vid symtom av covid-19.

– Det handlar om att nå 50 000–100 000 provtagningar per vecka. Svårt att ge en exakt prognos när vi kan vara upp i de siffrorna, det kommer att ta veckor, säger Hallengren.

Stefan Löfven inledde pressträffen med att betona allvaret av virusutbrottet.

– Läget är fortsatt allvarligt med fler smittade varje dag. Vi får räkna döda i tusentals, och det är det vi gör nu. Bakom varje siffra finns en människa. Det är en påminnelse till alla som är friska, ta ditt ansvar. säger statsminister Stefan Löfven.

– Vi har också en allvarlig situation inom äldreomsorgen. Insatserna för att skydda våra äldre behöver intensifieras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.