Annons

1 400 döda i covid-19 i Sverige

Antalet rapporterade dödsfall av covid-19 i Sverige har stigit till totalt 1 400. Samtidigt ska landets äldreboenden nu kontrolleras för att hindra smittspridning.
– Målet är inte att hitta fel utan att bidra till förbättring, säger socialminister Lena Hallengren.
Publicerad 17 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Det senaste dygnet har ytterligare 67 personer rapporterats ha avlidit av covid-19 i Sverige.

– Antalet nya fall ökar dock inte dag för dag, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

Hittills har 13 216 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset. 1 024 personer får eller har fått intensivvård i Sverige.

I ett initiativ från regeringen ska landets äldreboenden få hjälp med att ta fram goda rutiner för att hindra smittspridning. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har också fått i uppdrag att genomföra 1 000 tillsynsinsatser i äldreomsorgen runt om i Sverige.

– Det handlar bland annat om att granska och uppmärksamma vikten av basala hygienrutiner eftersom de är så viktiga för att undvika smittspridning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon säger att målet inte är att leta fel.

– Målet är att bidra till förbättring, säger Hallengren.

Indikationer på risk

Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo säger att insatserna kommer att göras digitalt eller via telefon.

– Att vi agerar som tillsymyndighet innebär inte att vi letar fel i en ansträngd situation. Vi vill att vår tillsyn ska bidra till lärande och förbättringsåtgärder, säger hon.

Sofia Wallström berättar att Ivo gör nationella riskbilder som utgår från information som kommer genom myndighetens nyinrättade tipstjänst.

– Med tjänsten vill vi underlätta för framför allt personal att berätta för oss om de brister de ser. Det är viktig information för vårt arbete. Den senaste månaden har vi fått ungefär 1 000 indikationer på risk. Cirka 20 procent relaterade till covid-19, säger hon.

Vara säkert

Sofia Wallström säger att hon förstår att det under rådanden förhållanden är svårt att inom omsorgsvården undvika smittspridning och ge en god omsorg.

Annons

– Men om Ivo uppmärksammar hygienrutinerna vet vi att det gör nytta. Vi beaktar omständigheterna i vår tillsyn och förstår att det är svårt. Men vården och omsorgen ska vara säker för alla, säger Sofia Wallström.

Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten och Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.
Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten och Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.Foto: Jessica Gow/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons