Ekonomi

Stort ras för sommarjobben i coronans spår

Nöjesparken Liseberg har tvingats att skjuta fram sin premiär på grund av coronaviruset. Skulle man tvingas ha stängt i sommar påverkar det sommarjobbaspiranter. Arkivbild.
Nöjesparken Liseberg har tvingats att skjuta fram sin premiär på grund av coronaviruset. Skulle man tvingas ha stängt i sommar påverkar det sommarjobbaspiranter. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson/TT
Ekonomi
Ekonomi Drömmen om ett sommarjobb kommer stanna vid just en dröm för många ungdomar.
Antalet anmälda sommarjobb har nästan halverats de senaste veckorna på grund av coronapandemin, visar statistik som TT tagit del av.
PREMIUM

Backa bandet till början av februari och det såg mycket ljusare ut. Då hade under de senaste två månaderna cirka 49 000 feriejobb annonserats ut via Arbetsförmedlingen, en siffra i närheten av förra årets rekordnotering.

Därefter bröt coronapandemin ut och läget har förändrats drastiskt. När varslen hamnat på rekordnivåer och klassiska sommarjobbsverksamheter som restauranger och caféer drabbats ser nu situationen ut att förändras radikalt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå slutar

Clas Ohlsons vd och koncernchef Lotta Lyrå lämnar bolaget. Arkivbild.
Clas Ohlsons vd och koncernchef Lotta Lyrå lämnar bolaget. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Detaljhandelsföretaget Clas Ohlsons vd och koncernchef Lotta Lyrå lämnar bolaget, enligt ett pressmeddelande.

Hon kommer dock att behålla sin nuvarande roll fram till den 4 december i år. Lyrå ska därefter bli vd i ett annat bolag i en annan bransch.

"Clas Ohlson är ett fantastiskt bolag med stora möjligheter och en spännande resa väntar, men jag har fått ett erbjudande om ett annat uppdrag som jag kände att jag inte kunde tacka nej till", säger Lyrå i pressmeddelandet.

Ekonomi

Svagt ned på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen gick ned. Arkivbild.
Stockholmsbörsen gick ned. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi De senaste dagarnas börsuppgång bröts på torsdagen.
Stockholmsbörsens OMXS-index sjönk 0,3 procent. Även ledande europeiska börser gick ned.

Börsklimatet har blivit något kyligare efter en tydlig uppgång den senaste tiden. Pressen nedåt bestod efter Europeiska centralbankens besked att stödköpen av obligationer för att stimulera ekonomin under coronakrisen utökas med 600 miljarder euro, till att omfatta totalt 1 350 miljarder euro, motsvarande nära 14 100 miljarder kronor.

Cykliska bolag som gått starkt de senaste dagarna tillhörde förlorarna. Vitvarutillverkaren Electrolux tappade 3,7 procent och bilsäkerhetsföretaget Autoliv sjönk 3,2 procent.

Gruvbolaget Boliden gick ned 2,4 procent och telekombolaget Ericsson sjönk 2,1 procent.

Ett fåtal bolag på storbolagslistan lyfte. Mest steg skogsbolaget SCA, upp 1,8 procent. Alfa Laval gick upp 1,7 procent.

Clas Ohlson som i går steg kraftigt efter bolagets bokslut får i dag olika rekommendationer från analytiker. Medan SEB höjer sin riktkurs och upprepar köp har Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation från tidigare köp. Aktien steg marginellt.

Även de europeiska storbörserna backade. Londonbörsens FTSE-100-index sjönk 0,6 procent, CAC40-index i Paris tappade 0,2 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index minskade 0,5 procent.

Ekonomi

Beslutet som räddar 25 turistmiljarder

Dags att lasta bilen? Arkivbild.
Dags att lasta bilen? Arkivbild.
Fotograf: Erlend Aas / NTB scanpix / TT
Ekonomi
Ekonomi Beskedet om svenskt turistande på hemmaplan räddar väldigt grovt räknat 25 miljarder kronor för svensk turistindustri, enligt branschen.
Det handlar om tusentals jobb.

– Mycket glädjande. Anläggningar som stått stilla i vänteläge kan nu äntligen öppna upp, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

På torsdagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet. Symtomfria svenskar får resa inom landet i sommar. Förutom att miljoner svenskar lär glädjas inför semesterplanerna, jublar en hårt drabbad turistindustri.

Branschorganisationen Visita har räknat på några olika scenarier. I det mer optimistiska utfallet där Folkhälsomyndigheten och regeringen nu släpper resandet fritt för svenskar med en gradvis återhämtning som följd, blir intäktsbortfallet från svenska turister "bara" cirka 14 miljarder kronor under juni, juli och augusti.

Kompenserar en del

Om inte, skulle förlusterna ha blivit över 41 miljarder kronor jämfört med ett normalår.

Hur många jobb som därmed kan räddas är väldigt svårt att spekulera i, men det handlar om "tusentals" jobb, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar.

De utländska turisterna har Visita i stort sett räknat bort, oavsett besked, de kommer bara att komma till Sverige i mindre antal, tror organisationen. Därmed försvinner i runda tal över 40 miljarder kronor i utländska turistintäkter. I det här läget blir alltså bästa möjliga utfall cirka 55 förlorade turistmiljarder, i stället för runt 80 miljarder kronor om reseförbudet inte hade hävts.

Men samtidigt som de utländska turisterna kanske fortsatt tvekar eller inte får åka, ska svenskar fortfarande hålla sig inom landets gränser. Det kan kompensera en del i form av fler svenska turister.

– Väga upp helt kommer det inte att göra, men kan täcka upp en del, säger Jonas Siljhammar.

Sen hoppas han att även de nordiska grannarna öppnar gränsen gentemot Sverige. Tillsammans med tyskarna står de för en väldigt stor andel utländska turister.

Campingkedjan lättad

Johan Söör, vd First camp, en av Sveriges största campingkedjor, andas ut efter beskedet.

– Det är förstås väldigt glädjande, både beskedet och att vi får ett besked. Vi och andra i besöksnäringen är vana med att kunna planera tidigare än så här, så vi är glada över att få besked i rätt riktning, säger han till TT.

Antalet sommarjobb som kan räddas i och med beskedet beror på antalet bokningar. Överlag brukar First camp anställa över 700 sommarjobbare i Sverige, och hoppas nu på att en stor del kan få anställning i sommar.

– Nu är det fullt pådrag med att informera till våra gäster om vad som gäller. Många har väntat på besked. Vi har tagit höjd för att det kan bli en anstormning till vår hemsida och kundtjänst. Och i takt med att bokningarna kommer ska vi självklart sätta i gång att anställa fler sommarjobbare, säger Johan Söör.

Positivt för Järvsö

Hittills har First camp tappar omkring 30 procent av omsättningen jämfört med en vanlig vår, och nu tror Johan Söör att den negativa utvecklingen kommer minska. Samtidigt är 25 procent av gästerna utländska, så väntan är inte helt över, utan man hoppas på positiva besked även från andra länder.

– Jag tror att vi alla har respekt för att smittan inte är över. Vi hoppas på en stark campingsommar men kommer också upprätthålla åtgärder för att camparna ska känna sig trygga på campingplatserna, säger Johan Söör.

Även Charlotta Netsman, verksamhetschef för Stenegård i Järvsö, gläds förstås. Beskedet är viktigt för hela orten som normalt har många turister och fritidsboende.

– Frihet under ansvar, säger hon om det som nu måste prägla verksamheten när social distansering fortsatt måste gälla.

Säsongen blir ungefär en månad kortare. Runt 100 personer, varav flera sommarjobbande ungdomar, jobbar normalt på gården där flera småföretagare hyr in sig.

– Nu väntar rekryteringar av extrapersonal, säger hon.

Olle Lindström/TT

Åsa Johansson/TT

Charlotta Netsman, verksamhetschef för Stenegård i Järvsö.
Charlotta Netsman, verksamhetschef för Stenegård i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Här turistar vi

Svenskar spenderar cirka 20,5 miljoner gästnätter på svenska inrättningar under sommarmånaderna juni, juli och augusti, baserat på tidigare år.

Av dessa läggs 46 procent på hotell, 43 procent på campingar, närmare tio procent på vandrarhem/stugbyar.

De klart viktigaste utländska nationaliteterna för svensk turistnäring är tyskar och norrmän, med cirka 2,3 miljoner gästnätter vardera under sommarmånaderna. Därefter kommer turister från Nederländerna och Danmark med drygt en halv miljon gästnätter vardera.

En normalsommar omsätter svenska turister cirka 55 miljarder kronor under juni, juli och augusti. De utländska sätter sprätt på drygt 40 miljarder kronor, enligt Visita. I de siffrorna ingår boende, utemåltider, landtransporter samt kultur och rekreation.

Källa: Visita

Ekonomi

Reseföretag redo för svensk reseboom

Reseföretagen är redo för en svensk reseboom. Arkivbild.
Reseföretagen är redo för en svensk reseboom. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Tåg, flyg, buss och båt står redo att växla upp resekapaciteten när reseråden nu lättas i Sverige från och med den 13 juni.
– Vi är beredda att anpassa oss, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus.
PREMIUM

Resandet i Sverige störtdök i mars efter Folkhälsomyndighetens råd att stanna hemma för att minska smittspridningen. Från och med den 13 juni ska symptomfria personer kunna resa fritt i Sverige. Researrangörer som SAS, SJ och Flixbus säger sig stå redo att möta en rusning till biljettautomaterna.

– Vi har förberett oss på så sätt att vi minskat andelen korttidspermitteringar för att ha fler anställda i tjänst, säger Stephan Ray vid SJ:s presstjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börsrekord i coronakrisen

Glädje på börsen. Arkivbild.
Glädje på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Mitt i värsta coronakrisen noterar Nasdaq-börsen i New York ett nytt högsta rekord.

Framför allt är det teknikaktierna som har gått starkt i den ekonomiska krisen. Indexet Nasdaq 100 steg 0,4 procent i börsöppningen till den nya rekordnivån 9 741, innan den föll tillbaka något.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

ECB-besked lyfter euron och sänker krisräntor

ECB-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.
ECB-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.
Fotograf: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den gemensamma valutan, euron, lyfter och riskpremierna på krisländers obligationer faller tillbaka sedan Europeiska centralbanken (ECB) gett besked om att det kommer göras betydligt mer stödköp än vad som tidigare aviserats.
Samtidigt sänker ECB prognosen för årets tillväxt radikalt.
PREMIUM

ECB höjer taket på det särskilda stödköpsprogrammet för att hantera coronakrisen med 600 miljarder euro till svindlande 1 350 miljarder euro (motsvarande 14 100 miljarder kronor).

Syftet med stödköpen är att stimulera till mer kreditgivning till hushåll och företag i den historiska recession eurozonen har gått in i.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lufthansa: Nio av tio flyg i gång i september

Lufthansa-plan av modellen 747 vid flygplatsen i Frankfurt i slutet av april.
Lufthansa-plan av modellen 747 vid flygplatsen i Frankfurt i slutet av april.
Fotograf: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tyska flygbolaget Lufthansa utökar nu kraftigt antalet återupptagna flyglinjer. I ett pressmeddelande meddelar bolaget att 90 procent av bolagets kort- och mediumdistanslinjer ska vara i gång i september igen, totalt 1 800 flyg i veckan.

När det gäller långdistanslinjer är avsikten att 70 procent ska vara i bruk vid samma tidpunkt. Det betyder cirka 100 flyg i veckan till Nordamerika, nästan lika många (90 stycken) till Asien liksom flera afrikanska destinationer. Lufthansa ska också börja servera mat och dryck ombord, något som tidigare varit begränsat efter att man startat upp verksamheten igen efter coronapandemins utbrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Större underskott i USA:s handelsbalans

USA:s handelsunderskott i handeln med utlandet ökade i april. Arkivbild.
USA:s handelsunderskott i handeln med utlandet ökade i april. Arkivbild.
Fotograf: Charlie Riedel/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

USA:s handelsunderskott i handeln med utlandet ökade i april till 49,4 miljarder dollar, motsvarande runt 458 miljarder kronor.

Både export och import sjönk under april samtidigt som många länder i världen har hållit stora delar av samhället stängt på grund av coronapandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL