Annons

Raveparty och dansband satte färg på Hässleholm

I mars 1995 jagade kommunen sopmarodörer och ungdomar samlades till raveparty i Hässleholm. Det var ont om sommarjobb och dansbandsorkestrarna som dök upp på FestivalDax fick tummen upp av de mystiska ”Klinkaren” och ”Basen”. Minns du?
Publicerad 18 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi tolererar inte nedskräpningen längre. Nu blir det polisanmälan, säger Gunnar Swärd på parkförvaltningen i Hässleholm.

Stadsträdgårdsmästaren Göran Mohager, Lars Bergman på fastighetskontoret och Gunnar Swärd på parkförvaltningen är upprörda över att hitta ”sopptippar” ute i skogen.
Stadsträdgårdsmästaren Göran Mohager, Lars Bergman på fastighetskontoret och Gunnar Swärd på parkförvaltningen är upprörda över att hitta ”sopptippar” ute i skogen.Foto: Gugge Nilsson

Det innebär en jakt på sopmarodörer. Sedan man gick över till källsortering har nedskräpning i naturen ökat, vilket innebär att det dyker upp allt fler ”privata” soptippar. Skyltar som upplyser om att det är förbjudet att skräpa ner hjälper inte. I stället hamnar skyltarna i botten på sophögarna.

Jan Möller har presenterat sitt förslag till en finare rondell vid Grönängsplan för kommunledningen.
Jan Möller har presenterat sitt förslag till en finare rondell vid Grönängsplan för kommunledningen.Foto: Gugge Nilsson
Annons

En upplyst pilaster med tre hasselnötter på toppen, samt blommor och flaggstänger med Hässleholms vapen. Just så ser Jan Möllers förslag ut när det gäller rondellen vid Grönängsplan. Förslaget har han plockat fram på eget initiativ. Fastighetskontoret har föreslagit att rondellen ska minskas från 60 meter till 30 meter i diameter, något som många inte gillar.

Veronica Jeppson och Emma Rosengren var två påskkärringar som hade kul i Hembygdsparken i Hässleholm under påsken 1995.
Veronica Jeppson och Emma Rosengren var två påskkärringar som hade kul i Hembygdsparken i Hässleholm under påsken 1995.Foto: Jörgen Ahlström

Snapphanen 4H har haft en hel vecka med påskkul i Hembygdsparken i Hässleholm. Förutom att träffa parkens djur har barnen fått påskpyssla, måla ägg och göra tröjtryck.

Det var budgivning i ett rasande tempo på Björstorpsgården i Emmaljunga.
Det var budgivning i ett rasande tempo på Björstorpsgården i Emmaljunga.Foto: Ebbe Persson

På Björstorpsgården i Emmaljunga hålls en storauktion. Allt yttre lösöre säljs inför en publik på cirka 500-600 personer. Ett kylskåp säljs för endast en tia medan ett svetsaggregat inbringar 450 kronor.

Malte Skoog och Inga-Britta Sevnor testar cykelhjälmar.
Malte Skoog och Inga-Britta Sevnor testar cykelhjälmar.Foto: Helene Nordgren

En representant från NTF ger goda råd till pensionärer om hur de skulle kunna bli säkrare i trafiken. Att använda cykelhjälm är ett tips. Många vuxna tycker att det ser töntigt ut men Malte Skoog och Inga-Britta Sevnor visar stolt upp hjälmar i modernt snitt i Norra Skåne.

Cirka 300 ungdomar vallfärdade till ravepartyt i Hässleholm.
Cirka 300 ungdomar vallfärdade till ravepartyt i Hässleholm.Foto: Gugge Nilsson

Ett raveparty äger rum i telialokalen vid företaget InMente i Hässleholm där 300 ungdomar håller igång hela natten. Sex discjockeys och fyra liveband ser till att musiken inte tystnar. Partyt avslutas med frukost på Perrongen. Rave är en subkultur där man fokuserar på fester, dans och elektronisk musik.

”Klinkaren” och ”Basen” har gjort tummen upp för orkestrarna till årets FestivalDax. Festivalgeneralen Bjarne Öhrling är nöjd.
”Klinkaren” och ”Basen” har gjort tummen upp för orkestrarna till årets FestivalDax. Festivalgeneralen Bjarne Öhrling är nöjd.Foto: Patric Berg

”Klinkaren” och ”Basen” är namnen på två svensktoppsstjärnor i en välkänd orkester som börjat recensera sina kolleger. Detta gör de anonymt för att slippa repressalier. De fyra orkestrarna som engagerats till det här årets FestivalDax får tummen upp till festivalgeneralen Bjarne Öhrlings belåtenhet. Orkestrarna som är aktuella detta år är Christina Lindbergs, Perikles, Dannys och Goodtimers.

En titt i tv-tablån våren 1995 visar att man tittade på serien Någonstans i Sverige med Janne ”Loffe” Carlsson, Hjärnkontoret, Kvällsöppet med Erik Blix, Larmet går med rekonstruktioner av autentiska händelser samt Doktorn kan komma med de flygande läkarna som servar den australiensiska landsbygden. Dessutom följer man mordrättegången mot skådespelaren och fotbollsspelaren O J Simpson.

Mats Friberg är platschef på Ringcentralen som bytt namn till Däckia, ett namnbyte som förvirrar.
Mats Friberg är platschef på Ringcentralen som bytt namn till Däckia, ett namnbyte som förvirrar.Foto: Gugge Nilsson

Ringcentralen i Hässleholm byter namn till Däckia. Man får inte behålla det gamla namnet eftersom ägarkedjan planerar att ta sig in på börsen.

– Detta är inte helt enkelt att förklara för alla kunder, säger platschefen Mats Friberg. Det händer att kunderna tror att de kommit fel och slänger på luren innan vi hunnit förklara.

Tomas Hedlund, 17 år från Vinslöv berättar att han fått sommarjobb på Ica i Vinslöv.
Tomas Hedlund, 17 år från Vinslöv berättar att han fått sommarjobb på Ica i Vinslöv.Foto: Norra Skåne
Rikard Ängsäter, 16 från Vinslöv tänker inte jobba utan ska tillbringa sommaren i Blekinge.
Rikard Ängsäter, 16 från Vinslöv tänker inte jobba utan ska tillbringa sommaren i Blekinge.Foto: Norra Skåne

Det konstateras att det är ont om sommarjobb det här året och de som är under 18 år har knappt någon chans alls att tjäna några extrapengar. I Platsjournalen finns inte ett enda utannonserat sommarjobb. Därför gäller det att ringa runt till olika företag, fråga släkt och vänner samt sätta upp lappar i butikerna. En enkät i Norra Skåne visar att några trots allt haft tur.

Mattias & Mattias är nya arrendatorer på Sjöstugan i Vittsjö.
Mattias & Mattias är nya arrendatorer på Sjöstugan i Vittsjö.Foto: Ebbe Persson
Annons

Mattias & Mattias är nya arrendatorer på sommarkaféet Sjöstugan i Vittsjö. De båda killarna räknar ut att de kommer att springa vardera 26 mil under sommarmånaderna. Förutom våfflor blir det två gånger Mormors kaka. Ett recept var från båda killarnas mormödrar.

Jankov Månsson ger trädgårdstips i Norra Skåne.
Jankov Månsson ger trädgårdstips i Norra Skåne.Foto: Ingvar Kvarnhammar

Jankov Månsson, trädgårdsexpert i Osby svarar på läsarnas frågor den här våren. En läsares problem med en hortensia får svaret att absolut inte låta den växa vid en södervägg där det är för torrt och soligt. Änglatrumpeten med vissnande skott har troligen stått för blött så att rötterna ruttnat. Vi får också veta att det går nästan lika bra att beskära körsbärs- och plommonträd på våren och att vintergröna, penningblad och sockblomma är bra marktäckare i skuggiga lägen.

En hårkreation mot det meningslösa våldet är signerad tjejerna på TipTop. På bilden syns Eva Adolfsson från Pulsens föräldraförening samt Maria Larsson, Kerstin Jönsson och Annette Thörnqvist
En hårkreation mot det meningslösa våldet är signerad tjejerna på TipTop. På bilden syns Eva Adolfsson från Pulsens föräldraförening samt Maria Larsson, Kerstin Jönsson och Annette ThörnqvistFoto: Pernilla Andersson

En antivåldspistol gjord av hår är en av attraktionerna på Pulsen show i Osby. På den aktuella fritidsgården planeras en fartfylld blandning av mode och frisyrer, komik och allvar och hit väntas inte mindre än 1 200 personer. Fritidsledarna Staffan Karlsson och Robert Nidsjö har satsat extra för att visa Pulsens ställningstagande mot det meningslösa våldet.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons