GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett hemligt Malmö som lockar läsaren vidare

Spioneri och annan underrättelseverksamhet, subversiva konspirationer och myndighetsutövning som både tangerar och går långt utanför legalitetens gränser, allt med Malmö som central plats. Om detta berättar paret Lena Breitner och Gunnar Ekberg på drygt 500 sidor i Det hemliga Malmö.
Bok/recension • Publicerad 19 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Gunnar Ekberg och Lena Breitner.
Gunnar Ekberg och Lena Breitner.
Foto: Claes Hall

De är mycket väl skickade att berätta om detta: Lena Breitner har en bred akademisk utbildning och fortsätter att forska om det kalla kriget, i synnerhet det östtyska Stasi, och Gunnar Ekberg har ett förflutet inom den svenska militära underrättelsetjänsten, bland annat som dubbelagent i terrororganisationer i Mellanöstern.

I ett reportage tidigare i vår i Skånska Dagbladet berättade Sophie Lossing utförligt både om boken och författarna; det finns därför ingen anledning att upprepa allt. För mig som anmälare var tiden kort, jag tvingades till sträckläsning och det är inte så man ska ge sig på detta mastodontverk med dess detaljrikedom, omfattande och gedigna notapparat, utförliga käll- och litteraturförteckning och noggranna personregister.

Jane Horneys sista dagar

Men visst finns det många pärlor som fastnar även vid en sträckläsning. Först och främst den ganska långa berättelsen om Jane Horneys sista dagar i Malmö i januari 1945 och den resa till Danmark som kom att sluta med att hon avrättades med ett nackskott.

Mycket intressant är också kapitlet om de vita bussarna, en insats som skildrats utförligt i böcker, dokumentärfilmer och utställningar där aktionen mestadels har beskrivits som en enastående humanitär insats från Sveriges sida och givit helgonstatus åt Folke Bernadotte. Breitner och Ekbergs efterforskningar visar en annan sida: det var fråga om en konspirativ militärt planerad operation som skedde i samverkan med berörda regeringar och andra myndigheter, inledningsvis enbart under Svenska Röda Korsets emblem.

Jultomtens död

Mer nöjsamt men med en mörk bakgrund är extremvänsterns aktioner vid juletid 1974 då man förstörde ett stort antal skyltfönster på varuhus i Malmö och Köpenhamn med affischer om jultomtens död och falska jultomtar gav sig in i varuhusen och stal leksaker som sedan delades ut på gatan utanför. Enligt Säpos undersökningar visade sig aktionen ha skett i samråd med flera svenska extrema vänsterfraktioner och terroristorganisationerna PFLP, Japanska Röda armén och IRA i syfte att föra ut våldet och terrorn till ”fredliga” länder i Europa.

Det hemliga Malmö rör sig i gränslandet mellan populär och akademisk historieskrivning. Det finns mycket att hämta i de ibland något omständliga texterna, än mer att gå vidare i. För min egen del får det bli ett sommarprojekt: läsa en berättelse i taget, följa noterna och källhänvisningarna vidare. Och jag tror att det är författarnas syfte med detta mycket ambitiösa verk.

Recension

BOK

Det hemliga Malmö

Författare: Lena Breitner, Gunnar Ekberg:

Förlag: Arx

Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.