Annons

En 40-årig kärleksaffär

Hon har en 40-årig kärleksaffär med volleybollen och är eldsjälen bakom kidsvolley. Årets ungdomsledare i Skåne finns i Hässleholms Volleybollklubb och heter Helén Persson.
VOLLEYBOLL • Publicerad 21 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Hässleholms Volleybollklubb med Årets ungdomsledare i Skåne – Helen Persson.
Hässleholms Volleybollklubb med Årets ungdomsledare i Skåne – Helen Persson.Foto: Stefan Sandström

Det är torsdagsträning med Hässleholms Volleybollklubb. En träning som flyttat utomhus till Galgbacken och gräsplätten bredvid Matyasvallen.

Norra Skåne gör ett försök att fånga in Helén Persson – det visar sig inte vara det enklaste. Först måste hon ju bara haka på adepterna när de värmer upp på slingan och när träningen övergår i volleyboll hittar vi HVK-ordföranden mitt i smeten.

Annons

– Träna i grupp är ju så roligt. Jag är social och behöver människor omkring mig för att må bra, säger Helén Persson när vi lyckas slita henne från träningen en kort stund.

Helén Persson mitt i smeten bland adepterna Nina Al Janabi, Siri Svensson och Agnes Hagestig.
Helén Persson mitt i smeten bland adepterna Nina Al Janabi, Siri Svensson och Agnes Hagestig.Foto: Stefan Sandström

Nyligen utsågs Helén till Årets ungdomsledare av Skånes Volleybollförbund.

Motiveringen lyder:

”Helén är en mycket positiv och energisk energispruta som på många sätt bidrar till att Skåne är ett av Sveriges starkaste volleybollfästen. Hon är hjärnan bakom skolprojektet som har bidragit till att samtliga föreningar i Skåne har fått erbjudande om skolbesök i sin kommun. Hässleholms VK fortsätter att troget satsa på sina ungdomar, mycket tack vare Helén.”

– Jag var en av tre och så fick föreningarna rösta och då fick jag flest röster, berättar Helén som nominerades av Engelholms Thomas Johansson.

Hon är stolt och glad över utmärkelsen.

— Jag tror bara det är äran men det är väl den där lilla bekräftelsen; de uppskattar vad jag gör.

Hur är du som ledare?

– Jag bara är, säger Helén enkelt och efter en stunds funderande utvecklar hon:

– Jag vill vara med och så kan jag visa hur det går till. Eftersom jag spelar med tjejerna blir man ju någon form av förebild. Jag tror att de gillar det, säger Helén som den här kvällen tränar tjejerna tillsammans med Fredrik Hagestig och Andreas Ekström men det finns ytterligare tre tränare som hjälps åt med laget.

Kidsvolley – en väg in

Annons

2006 drog Skånes Volleybollförbund och HVK igång kidsvolley under Helén Perssons ledning. Och kidsvolley har blivit ett vinnande koncept – en väg in i en sport som till en början kan vara svår att bemästra.

HVK har två träningsgrupper för barn och ungdomar: kidsvolley level 1–3 (6–8 år) och fyrmanna level 4–6 (9–12 år) och de flesta spelarna är tjejer.

– Detta är verkligen en tjejklubb. Många har ju problem att nå tjejer men för oss är det åt andra hållet, skrattar Helén.

Det finns också två motionsgrupper och ett projektlag med nyanlända. Totalt sett består klubben av ett 70-tal aktiva spelare.

– Vi har en trevlig klubb. Den är hanterbar. Vi har ju tyvärr ingen seniorverksamhet men vi har det vi har och är nöjda med det.

Svingar klubban igen

Helén Persson har suttit som ordförande i Hässleholms Volleybollklubb i omgångar. Just nu svingar hon klubban igen.

– Jag har varit i volleybollens värld sedan jag var 13 och nu är jag 55. Det är några år, konstaterar hon.

Det hade varit ljug att kalla henne reslig men hon hittade sin plats på volleybollplanen där det blev division två-spel under den aktiva karriären.

– Först spelade jag passare men till sist hade man inte där framme att göra som passare, då kom det en ny position – libero. Då spelade man bara försvar och det passade mig alldeles utmärkt för jag var fotbollsmålvakt en gång i tiden och van vid att slänga mig.

Kan du försöka förklara volleybollens magiska dragningskraft?

Annons

– Det är något med volleybollen... det är den enda lagsporten där vissa personer trivs för att där inte är någon fysisk kontakt – men det ändå ett lag. Man får gemenskapen men det är ett nät emellan: Vi är här och ni är där. Eftersom jag själv har spelat vet jag den där känslan när man lyckas. Den är så mycket värd och den vill jag gärna förmedla. Bara att se de här tjejerna utvecklas – jätteroligt!

Helén Persson

Namn: Helén Persson.

Ålder: 55 år.

Bor: Hässleholm.

Familj: Maken David och barnen Matilda, 23, och Oskar, 21.

Gör: Textillärare och resurs på Grönängsskolan.

Klubb: Hässleholms Volleybollklubb.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons