Annons

Lastbil i brand på väg 23 - däck exploderade

SOS Alarm fick på tisdagsmorgonen in ett samtal om en brinnande lastbil på väg 23, intill djurminneslunden, strax söder om Hässleholm. Vägen stängdes av under tiden som räddningstjänsten arbetade med släckning.
Hässleholm • Publicerad 21 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Enligt initiala uppgifter till larmcentralen var branden lokaliserad på Högabergsvägen, vilket, Hässleholms räddningstjänsts yttre befäl, Jan-Olov Fröjd, förklarar, väg 23 också heter längs med djurminneslunden.

Räddningstjänsten kom i sin tur fram till brandplatsen vid 09 40 för att påbörja släckningsarbete. Larmet om branden inkom vid klockan 09 32.

Annons

– Lastbilen hade kommit norrifrån på 23an på väg söderut. Under färden har någon form av händelse eller explosion inträffat som föranlett den här branden. En däckexplosion, eller något fel med bromsarna eventuellt, har gjort att däcket exploderat, förklarar Jan-Olov Fröjd.

Lastbilschauffören upptäckte händelsen i ett tidigt skede och svängde av på en parkeringsplats nära djurminneslunden och larmade därpå till SOS Alarm.

– Han körde in på parkeringsplatsen och ställde av lastbilens trailer, så det är bara den som blivit påverkad av branden, säger Jan-Olov Fröjd.

Släckningsarbetet var vid 10 20 i princip helt färdigt och räddningstjänsten gjorde sig redo att lämna platsen. Enligt Jan-Olov Fröjd är lastbilens trailer totalskadad av branden.

– Annars har släckningsarbetet varit förhållandevis gynnsamt. Lastbilen var lastad med metallplator så det var ingen brandfarlig last vi hade att göra med, utan det var egentligen bara däcken, pallarna och golvet i trailern som drabbades. Det förelåg heller aldrig någon spridningsrisk utan lastbilen har stått på ett bra ställe, säger han.

Under de dryga 40 minuter som släckningsarbetet pågått begärde räddningstjänsten att väg 23 skulle stängas av helt. Vid 10 15 öppnades vägen för trafik igen.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons