Annons

Grundläggande matematik

När snabba svar krävs om covid-19 kan det hända att det går för fort och bli fel. Det ska dock helst inte bli fel i grundläggande matematik.
Opinion • Publicerad 22 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om coronaviruset.
Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om coronaviruset.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten visade en presentation häpnadsväckande siffror för den som förstod diagrammet: sex miljoner skulle ha, eller ha haft, coronaviruset i Stockholms län. Det vill säga betydligt fler än som faktiskt bor där. Om sex miljoner vore smittade hade vi befunnit oss mitt i en katastrof.

Det ska dessutom finnas fler fel i rapporten än ”bara” felräkningen att sex miljoner personer skulle vara smittade i Stockholmsområdet. Folkhälsomyndigheten ska gå igenom rapporten och rätta den, men resultatet dröjer till torsdagen. Statsepidemiologen Anders Tegnell sade under onsdagen att det handlade om att man glömt byta ut en felaktig variabel och det skulle korrigeras.

Annons

Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke, säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att han inte ser det som ett stort problem med felräkningen och att det är oundvikligt att det blir fel ibland när man producerar så mycket siffror som Folkhälsomyndigheten gör hela tiden. Han hänvisar också till att det är bråttom just nu på grund av suget efter information om corona.

Man kan dock inte undvika att bli frustrerad: det har aldrig varit viktigare för Folkhälsomyndigheten att framstå som trovärdig. Att så ett frö av tvivel kring uppgifter som kommer från myndigheten är inte alls bra. Nu måste Folkhälsomyndigheten slösa tid på att krishantera att dess representanter inte verkar kunna räkna matte. Någon borde ha lagt märke till att 1000 personer i mörkertal för varje identifierad smittad var för mycket.

Kanske måste man stå emot pressen och allmänhetens sug på snabb information och hellre skapa irritation över att det går långsamt än tvivel på myndighetens kompetens. Man ska så klart få göra fel och komma med en rättelse, som i det här fallet. Men inte särskilt många gånger: förhoppningsvis är Folkhälsomyndigheten nu väl medveten om att extra argusögon riktas mot uppgifterna man kommer med och dubbelkollar siffrorna innan de släpps.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons