Annons

Rekordmånga vill studera vidare - nu får fler chansen

Rekordmånga vill studera vidare på högskolor och universitet, troligen på grund av coronakrisen. Nu ska antalet platser till sommarkurser ökas och det även i Skåne.
SKÅNE • Publicerad 23 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Foto: Gunnar Lundmark/TT

För att fler ska påbörja sina studier redan sommar föreslår regeringen att ytterligare sex tusen studieplatser skapas i sommar.

Annons

I Skåne inrättas 600 studieplatser. Lunds universitet ska erbjuda 400 av dem och Högskolan i Kristianstad 200 platser.

Även 4 000 platser skapas inom s k behörighetsgivande utbildning i syfte att fler ska få behörighet inom bristyrken, till exempel inom vården. 56 hamnar på Malmö högskola, 90 på Lunds universitet och 34 på Högskolan i Kristianstad.

– Vi ser redan nu att rekordmånga söker sig till studier - förmodligen som ett resultat av krisen. De vill vi möta genom en satsning för att fler ska kunna läsa sommarkurser och därför har vi föreslagit att den här ökningen av antalet platser på många av landets lärosäten, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Regeringen räknar med att många vill läsa in en utbildning med snabbare takt eftersom det kan vara svårt att få ett sommarjobb på grund av krisen. Därför ska man istället kunna läsa en sommarkurs för att bredda sin kunskaper.

Men man ser också att permitterade eller varslade medborgare ska ta chansen att studera vidare. Totalt satsas 177 miljoner kronor inklusive studiemedel på sommarkurserna vilket i sin tur omfattar 6 000 platser.

Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S).
Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S).Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons