Utrikes

AFD stänger av "fascistisk" talesperson

Tino Chrupalla, en av AFD:s partiledare. Arkivbild.
Foto: Sina Schuldt/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det tyska främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), har stängt av sin presstalesperson Christian Lüth.

Orsaken ska bland annat vara att han vid upprepade tillfällen beskrivit sig själv som fascist, enligt källor till Die Zeit. Lüth ska även ha hänvisat till sin "ariska härkomst" med hänvisning till en äldre släkting som var befälhavare på en ubåt under andra världskriget och som fick ta emot en utmärkelse av Adolf Hitler.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Storbritannien: Inga ryska skott avlossade

Utrikes
Utrikes

Ryssland hävdar att varningsskott har avfyrats mot den brittiska jagaren HMS Defender i Svarta havet. Men det stämmer inte, menar Storbritannien.

"Inga varningsskott har avlossats mot HMS Defender. Royal Navys fartyg genomför en oskyldig passage genom ukrainskt territorialvatten i enlighet med internationell rätt", skriver försvarsdepartementet i London i ett uttalande.

Rysslands försvarsdepartement uppgav tidigare på onsdagen att ett krigsfartyg och ett stridsplan avfyrat varningsskott sedan jagaren kommit in på det som då beskrevs som ryskt vatten. Enligt försvarsdepartementet ägde konfrontationen rum utanför Krim – halvön som Ryssland annekterade 2014, vilket har kritiserats av västländer som fortfarande anser det vara ukrainskt territorium.

Utrikes

Fyra döda i bombdåd i Pakistan

Utredare samlar bevis vid explosionsplatsen i Lahore, Pakistan.
Foto: K.M. Chaudary/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fyra personer har dödats och 14 skadats i ett bombdåd i ett bostadsområde i östra Lahore i Pakistan, enligt polisen. Ett av dödsoffren är ett barn.

Bland de skadade finns poliser som bemannar en vägspärr vid islamistledaren Hafiz Saeeds hus. Hafiz Saeed är grundare till rörelsen Lashkar-e-Taiba, som av USA och Indien pekats ut som ansvarig för terrordåden i Bombay 2008, då minst 165 människor dödades.

Saeed sitter just nu i fängelse, och avtjänar ett tioårigt straff för finansiering av terrorism.

– Vår bedömning är att det mest uppenbara målet var polisen och säkerhetsstyrkorna, säger polischefen Inam Ghani.

Polisen undersöker nu vad som orsakade explosionen.

Den pakistanska armén har länge stridit mot väpnade islamistgrupper i landet.

Utrikes

Vårdreform godkänd i Finland: "Historiskt"

Finlands statsminister Sanna Marin är nöjd över att vårdreformen fått grönt ljus. Arkivbild.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tillgången till vård ska bli mer jämlik i Finland. Det är en av tankarna med den reform som har godkänts av landets riksdag.

"En historisk stund" skriver statsminister Sanna Marin på Twitter.

I framtiden kommer 21 nya välfärdsområden att ta över ansvaret för vården från kommunerna. Helsingfors kommer dock fortsatt att ansvara för sin egen vård.

Vägen fram till omröstningen har varit lång – det problemtyngda arbetet med vårdreformen inleddes för över 15 år sedan.

Det här är det första förslaget som har tolkats som grundlagsenligt.

En grundtanke i alla versioner av reformen som politikerna har försökt att driva igenom har varit att trygga vården i glesbygden, skriver Svenska Yle. När många unga flyttat till städerna har glesbygdskommunerna förlorat det skatteunderlag som skulle behövas för att trygga vården för den åldrande befolkningen.

Utrikes

Lurade franska staten på miljoner

Sex personer misstänks ha lurat franska staten på motsvarande 120 miljoner kronor.
Foto: Mike Corder/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sex personer har gripits i Frankrike misstänkta för att ha lurat staten på 12 miljoner euro, motsvarande drygt 120 miljoner kronor.

De misstänkta ska genom 3 600 skalbolag ha fått ut pengarna från en arbetslöshetskassa riktad mot personer som drabbats av pandemin, enligt EU:s polisorgan Europol.

Den huvudmisstänkte och hans fru greps i närheten av den schweiziska gränsen i mitten av juni. Planen var att ta sig till Genève och därifrån flyga vidare till Israel.

Utrikes

Hongkongtidning läggs ned efter 26 år

En demokratiaktivist med ett exemplar av Apple Daily utanför en domstol i Hongkong.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Klappjakten på pressfriheten i Hongkong har skördat ett kronoffer. Den ledande prodemokratiska tidningen Apple Daily går i graven efter 26 år.
"Tragiskt", konstaterar sinologen Torbjörn Lodén.

Sista pappersutgåvan av Apple Daily kommer ut på torsdag och nyhetssajten kommer då inte längre att uppdateras, meddelar tidningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet kommer efter det att myndigheterna i Hongkong i förra veckan frös tillgångarna för tidningen, något som gör det omöjligt att driva verksamheten vidare.

Polis har också gripit en av tidningens journalister, den 55-årige ledarskribenten Li Ping, som anklagas för samröre med utländska element i syfte att undergräva den nationella säkerheten. Rubriceringen faller under den kontroversiella nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking.

"Väldigt frispråkig"

Sinologen Torbjörn Lodén, som är föreståndare för Stockholm China Center, beskriver Apple Daily som en av de viktigaste och populäraste tidningarna i Hongkong.

– Den har varit väldigt frispråkig. Frifräsig, kanske man kan säga, säger han.

TT: Hur är situationen för prodemokratiska medier i Hongkong?

– Grundaren av Apple Daily, Jimmy Lai, sitter ju i fängelse, man har gripit tidningens journalister och konfiskerat tillgångar så att den nu måste lägga ned. Det är klart att det är ett tecken på att den tid då medier åtnjöt en hög grad av yttrandefrihet i Hongkong tragiskt nog är över.

Spiken i kistan

Den nationella säkerhetslagen förbjuder bland annat separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet. Dessa kategorier tycks kunna omfatta i princip vad som helst som misshagar den politiska ledningen. Många bedömare anser att lagen är spiken i kistan för den relativt omfattande press- och yttrandefrihet som har rått i Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

– Den innehåller gummiparagrafer som gör att regimen kan åtala i princip vem den vill när det gäller politiska åsikter. Det går inte riktigt att veta var gränsen går. Hongkongborna har med rätta känt stolthet över rättsväsendet, det var brittiskt i en ganska god bemärkelse, men nu är jag orolig, säger Lodén.

Första rättegången

På onsdagen inleds även rättegången mot demokratiaktivisten Tong Ying-Kit, som greps den 1 juli 2020, dagen efter det att säkerhetslagen trädde i kraft. Han anklagas för att ha plöjt in i en grupp poliser som bevakade en prodemokratisk demonstration, men också för att ha burit en flagga med texten "Befria Hongkong – vår tids revolution". Det är ett brott som myndigheterna ser betydligt allvarligare på och som kan leda till livstids fängelse.

Rättegången mot Tong Ying-Kit är den första i sitt slag och sker utan jury, vilket är ett avsteg från det tidigare normala förfarandet i Hongkongs domstolsväsende. I stället avgörs fallet av domare som är speciellt utsedda av ledaren för den på pappret självstyrande regionen, Carrie Lam.

Krossade drömmar

Över 60 personer har delgivits formella anklagelser om brott mot säkerhetslagen och fler rättsprocesser står för dörren.

För Torbjörn Lodén är utvecklingen i Hongkong också en berättelse om krossade drömmar.

– När Hongkong återgick till Fastlandskina 1997 hade många ganska stora förhoppningar om att kontakterna skulle främja en mer positiv, liberal utveckling på fastlandet. Och det var inte bara vi naiva utlänningar som ansåg det, utan även ledande företrädare för demokratirörelsen, säger han.

– Man trodde att Hongkong skulle bli en förebild, men nu håller det på att bli som resten av Kina. Det är en oerhörd tragik.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress sommaren 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen trädde i kraft den 30 juni 2020 och listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Utrikes

Fauci: Deltavarianten största hotet i USA

Den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci varnar för deltavarianten av coronaviruset.
Foto: Greg Nash/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den så kallade deltavarianten av coronaviruset sprider sig snabbt i USA och är det "största hotet" i kampen mot covid-19, enligt landets främsta smittskyddsexpert, Vitahusrådgivaren Anthony Fauci.

"Den är utan tvekan mer smittsam", säger Fauci i telefon till journalister om deltavarianten.

Enligt Fauci har varianten också koppling till ökad risk för allvarlig sjukdom.

De senaste två veckorna har antalet bekräftade deltafall i landet mer än dubblerats, över 20 procent av covidfallen i USA orsakas nu av varianten, rapporterar nyhetskanalen NBC.

USA passerade nyligen den oönskade gränsen 600 000 döda med covid-19. Knappt 34 miljoner har konstaterats smittade, enligt Johns Hopkins University.

Utrikes

Katalanska separatister lämnar fängelset

Jordi Cuixart är en av de katalanska ledare som har suttit frihetsberövade – men som nu har benådats och släppts på fri fot.
Foto: Joan Mateu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

De separatister som fängslades för sin roll i Kataloniens självständighetsförsök har lämnat fängelset sedan de benådats av den spanska regeringen.

När sju av de nio separatisterna promenerade ut från fängelset Lledoners, omkring sju mil nordväst om Barcelona, möttes de av tiotals anhängare som skanderade "Självständighet! Självständighet!". De övriga två släpptes från ett annat fängelse under onsdagen.

Benådningarna har väckt heta känslor. Kritiker anser att beslutet innebär oacceptabla eftergifter gentemot de separatister som de menar hotar den spanska statens sammanhållning. Men premiärminister Pedro Sánchez menar att det är ett steg mot försoning som kan bryta ett politiskt dödläge.

Krisen kring Katalonien har dominerat spansk politik sedan 2017, då det dåvarande regionstyret genomförde en olagligförklarad självständighetsomröstning.

Utrikes

Iran: Sabotageförsök mot atomorganisation

Utrikes
Utrikes

Iran har avvärjt ett planerat sabotage vid en byggnad tillhörande landets atomenergiorganisation AEOI, uppger statlig tv.

Försöket ska ha stoppats på onsdagsmorgonen och inga skador hann uppstå, enligt rapporteringen.

I april genomfördes ett sabotage mot den underjordiska iranska kärnenergianläggningen Natanz.

Sabotaget, som tillskrivits Israel, genomfördes just som nya internationella samtal om att försöka återuppliva 2015 års kärnenergiavtal med Iran skulle inledas.

Trots många stötestenar har samtalen fortsatt. Tysklands utrikesminister säger under onsdagen att framsteg gjorts under diskussionerna, och att det fortfarande finns möjligheter att nå en överenskommelse.

Kärnenergiavtalet, som hängt på en skör tråd sedan USA:s expresident Donald Trump valde att lämna det, innebar begränsningar av Irans kärnenergiprogram i syfte att hindra landet från att skaffa kärnvapen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL