Bokrecensioner

Rolfs resa gastkramande att följa

Malin Lindroth är aktuell med romanen Rolf.
Fotograf: Ines Sebalj
Bokrecension Lennart Bromander har läst Malin Lindroths roman Rolf om en medelålders timlärare på komvux på väg mot psykisk kollaps.

Malin Lindroth fick sitt genombrott som romanförfattare med Vaka natt 1999, ett slags sjukdomsstudie i romanform om en kvinna med Münchhausen by proxy, dvs en otäck psykisk sjukdom, som i det här fallet fick kvinnan att skada sitt barn för att sedan kunna framstå som ömt omhändertagande. Efter fjolårets uppmärksammade analys av ofrivillig ensamhet, Nuckan, återkommer nu Malin Lindroth med en ren roman, den första på drygt tjugo år.

Den heter gott och gott Rolf och än en gång har Malin Lindroth helt koncentrerat sig på en enda person med problem. Rolf Boman är romanens jagberättare, och han inleder sin historia med att avslöja för läsaren, att ”i natt har jag dödat en flicka”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Boris Johnson grillas om rådgivares resa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/AP/TT
Utrikes
Utrikes Premiärminister Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings uppmärksammade resa i strid med virusriktlinjerna fortsätter att skaka brittisk politik.
Men Johnson säger att han hellre vill fokusera på coronakrisen – och "gå vidare".

I utfrågningen, som sker på videolänk, säger Johnson att han inte är säker på om den utgör ett bra sätt att använda de folkvaldas tid, och att regeringen måste fokusera på att lösa coronakrisen även om han förstår allmänhetens upprördhet, skriver Reuters.

– Vi måste gå vidare, säger Johnson.

Många britter har svårt att glömma den inflytelserika rådgivarens 40 mil långa resa, som skedde bara några dagar efter det att den brittiska regeringen stängt ned stora delar av samhället och människor uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet. Människor som gått miste om ett sista farväl av en kär familjemedlem eller som tagit hand om sina barn trots att de själva varit sjuka har vittnat om en gnagande känsla av att reglerna inte gäller alla.

Ingen ursäkt

Premiärminister Boris Johnson står dock vid sin främste rådgivares sida och hävdar att han agerat förnuftigt och lagenligt. Cummings har motiverat resan med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och därför ville köra sin son till föräldrahemmet i Durham. Han menar att han inte brutit mot riktlinjerna, vägrar be om ursäkt och tycks fast besluten om att stanna på sin post.

Nu står dock Johnson inför växande missnöje även inom det egna partiet. Ett 30-tal parlamentsledamöter från Konservativa partiet kräver öppet att Cummings ska avgå och flera har berättat om hundratals ilskna meddelanden från väljare i sina valkretsar. I tisdags avgick också en biträdande minister i protest.

Minskat stöd

Och i en ny mätning från Yougov/Times har gapet mellan Konservativa partiet och oppositionspartiet Labour minskat med 9 procentenheter på en vecka – det största fallet för "Tories" på ett decennium. Stödet för Konservativa partiet har backat från 48 till 44 procent medan Labour har gått från 33 till 38 procent.

I en annan Yougovmätning uppger 71 procent av de svarande att de anser att Cummings bröt mot virusreglerna och 59 procent vill att han avgår.

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Fotograf: Matt Dunham

FAKTA

Fakta: Hjärnan bakom Boris Johnson

Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har 48-årige Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringens coronariktlinjer.

Han är född och uppvuxen i Durham. Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskola. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universitetet i Oxford och tillbringade tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag.

2001 var han chefsstrateg hos den dåvarande Toryledaren Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigur i kampanjen mot ett regionalt parlament i nordöstra England. 2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildningsminister.

Cummings var l chef över den officiella brexitkampanjen 2016 och när Boris Johnson förra året blev Storbritanniens premiärminister blev Cummings en av de mest inflytelserika och mäktigaste rådgivarna.

Kultur och nöje

2 x Wiehe hyllar Dylan på KB

Bob Dylan.
Fotograf: Foto: TT
Kultur och nöje
Musik 6 juni hyllar bland andra Mikael Wiehe och Thomas Wiehe Bob Dylan i en livestreamad konsert på Kulturbolaget i Malmö.

En grupp skånska musiker går samman och hyllar musikern och Nobelprisgatagern Bob Dylan från KB:s scen 6 juni. De som står på scen är Mikael & Thomas Wiehe, Andi Almquist, Richard Lindgren och Grand Jubilee KB.

– Vi hoppas att detta kan skänka tröst till er där hemma och att det kan fylla hålet även i era hjärtan, säger Mikael Wiehe i ett pressmeddelande.

Hyllningskonserten på KB inleds 21.00 och sändas via Facebook och YouTube.

Sport

Uppgifter: Zlatan flyger till Sverige

Zlatan Ibrahimovic under en träning med Hammarby som han passade på att träna med när coronaviruset satte stopp för all fotboll i Italien. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic under en träning med Hammarby som han passade på att träna med när coronaviruset satte stopp för all fotboll i Italien. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Zlatan Ibrahimovics skada i vaden var lindrigare än befarat. Milan har meddelat att hälsenan på svensken är hel och att det rör sig om en muskelskada.

Men Ibrahimovic lämnar nu Italien och Milano, enligt Sky Sport, och återvänder till Sverige. Enligt uppgifterna ska han återvända till Italien i nästa vecka.

Milan meddelade i tisdags att 38-åringen ska undersökas på nytt om tio dagar från då.

Utrikes

Mystiska kvinnan i Ibizagate söks av polisen

Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild.
Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild.
Fotograf: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Österrike har gått ut med bilder på en kvinna som den vill komma i kontakt med i samband med utredningen av "Ibizagate", det vill säga korruptionsskandalen som ledde till regeringens avgång under förra året.

Bilderna på kvinnan är tagna från ett videoklipp som visar den blåögda, ljushåriga kvinnan som sägs ha använt sig av det påhittade namnet Alyona Makarov.

Ibizagate briserade i maj 2019 när tyska tidningar publicerade videoklipp från 2017 som visade hur högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache festade på Ibiza, tillsammans med en ung kvinna som han trodde var släkt med en rysk oligark. Strache erbjöd offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i valrörelsen.

Efter avslöjandet avgick Strache och övriga FPÖ-ministrar ur regeringen och ett nyval utlystes.

Strache har under de senaste veckorna gått ut med att han vill komma tillbaka till politiken, med utgångspunkt att ställa upp som ledare för ett nytt parti i Wiens kommunalval senare i år.

Sport

Ingen testad positivt inför danska ligastarten

Den danska superligan återstartar på torsdagskvällen. Arkivbild.
Den danska superligan återstartar på torsdagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Sport
Sport De negativa svaren var precis den positiva nyhet dansk fotboll ville ha på tröskeln till elitfotbollens återstart.
1 019 spelare, ledare, tränare, personal och domare testades för coronaviruset tidigare i veckan.
Ingen bär på smittan, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Efter 80 dagars uppehåll på grund av pandemin tar Århus emot Randers på torsdagskvällen, när ligan smygstartar med en sedan tidigare uppskjuten match från den 21:a omgången.

Att inte en enda person knuten till klubbarna i de två högsta divisionerna konstaterades smittad är anmärkningsvärt i ett internationellt perspektiv. Flera spelare testades nyligen positivt i såväl England som Tyskland och innan dess hade Spanien och Italien flera fall.

Sattes i karantän

Däremot hade dansk fotboll ett uppmärksammat fall när pandemin tog fart i mars. Den tidigare landslagsspelaren Thomas Kahlenberg bar på viruset när han var på plats i ligamatchen mellan Brøndby och Lyngby.

Samtliga spelare som varit i kontakt med Kahlenberg sattes i karantän.

Superligan hann med 24 omgångar innan spelförbudet infördes. Midtjylland – med svenskarna Joel Andersson och Jens-Lys Cajuste – toppar tabellen. Rätt överlägset, dessutom. Avståndet ned till tvåan, storklubben FC Köpenhamn är tolv poäng.

Just FCK är en av klubbarna som antas förlora mest på att matcherna spelas utan publik. Hemma på Parken har klubben hittills den här säsongen haft ett snitt på 14 786 åskådare, några hundra fler än ärkerivalen Brøndby.

Åskådare ger energi

Att spela utan publik kräver en anpassning. Det menar Martin Langagergaard, knuten till FCK som prestationspsykologisk konsulent.

– De allra flesta vill spela framför åskådare eftersom det finns ett spel med publiken, och de allra flesta gynnas av att folk tittar. Oavsett om de har 35 000 fans med sig eller emot sig.

– Det ger energi och en önskan att göra en ansträngning. Inte bara för lagets skull, utan för att du vill visa upp dig. Det kan vara en psykologisk utmaning att inte få energi på det sättet. Du måste skapa det själv, säger Langagergaard till Ritzau.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Matcherna i superligans återstart

Torsdag: Århus–Randers.

Fredag: Silkeborg–Nordsjälland

Söndag: Esbjerg–Ålborg.

Måndag: Randers–Hobro, Midtjylland–Horsens, Lyngby–FC Köpenhamn, Århus–Odense.

Tisdag: Brøndby–Sønderjyske.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Eftersnacket åter till "Ex on the beach"

Carolina Gynning leder två eftersnacksavsnitt till realityserien 'Ex on the beach'. Arkivbild.
Carolina Gynning leder två eftersnacksavsnitt till realityserien "Ex on the beach". Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Inför den pågående säsongen av "Celebrity ex on the beach" beslutade Dplay att skippa eftersnacksprogrammet "Exen berättar allt". Men nu tänker man om och sätter in två avsnitt av eftersnacket till de två sista avsnitten för säsongen, med Carolina Gynning åter i rollen som programledare.

"Jag blev superglad när frågan kom och tackade givetvis ja direkt. Det känns jättekul och spännande att få grilla det här gänget i studion," säger hon i ett pressmeddelande.

Årets upplaga av "Ex on the beach" är en specialsäsong där deltagarna redan är kända ansikten från sin medverkan i tidigare säsonger, eller från "Paradise hotel". "Exen berättar allt" kommer till Dplay 23 och 25 juni.

Sport

Vann rättsstrid – frångår beslutet

Real Sociedads Alexander Isak, till höger, och hans spelarkollegor i La Liga får tillstånd att spela ligamatcher vilken dag som helst resten av säsongen. Arkivbild.
Real Sociedads Alexander Isak, till höger, och hans spelarkollegor i La Liga får tillstånd att spela ligamatcher vilken dag som helst resten av säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Alvaro Barrientos
Sport
Sport

Det spanska fotbollsförbundet har vunnit en rättsstrid över La Liga som handlar om spelschemat – men erbjöd sig direkt att frångå beslutet som en gest till ligan i coronakrisens spår.

I fjol bestämde förbundet att ligamatcher bara kan schemaläggas på helgerna för att tillgodose supportrarnas intressen. För spel på andra dagar behövde La Liga söka dispens.

Ligan hade överklagat beslutet, men på tisdagen avslogs den av en kommersiell domstol. Förbundet välkomnade domen, men meddelade samtidigt att man låter La Liga schemalägga matcher vilka dagar som helst när seriespelet återupptas den 11 juni.

"Förbundet vill visa sin goda vilja och dra sitt strå till stacken för att säsongen ska kunna slutföras utan några problem", skriver man i ett pressmeddelande.

La Liga har varit nedstängd sedan den 12 mars och elva omgångar återstår att spela.

Sport

Klart med nytt transferfönster i Norge

Sarpsborgsspelaren Matti Lund Nielsen. Arkivbild.
Sarpsborgsspelaren Matti Lund Nielsen. Arkivbild.
Fotograf: Christoffer Andersen
Sport
Sport Det norska fotbollsförbundet (NFF) har fått grönt ljus av Fifa för ett nytt transferfönster på grund av coronapandemin.
Det nya fönstret sträcker sig från den 10 till 30 juni.

– Vi är väldigt nöjda med Fifas beslut. Det kommer att ge norska klubbar möjlighet att göra klart arbetet med sina trupper till seriestarten, säger NFF:s ordförande Nils Fisketjønn.

Enligt Fifas bestämmelser kan transferfönstret före säsongen vara under max 12 veckor – medan fönstret under säsongen får vara max fyra veckor.

När coronapandemin drog in och stängde ned Norge den 12 mars var det fortfarande 20 dagar kvar på av vinterfönstret. Den sportsliga och ekonomiska osäkerheten gjorde dock att det knappt skedde några övergångar under de dagarna.

På grund av de extraordinära omständigheterna i samband med pandemin har NFF accepterat att öppna fönstret igen, då alltså den 10-30 juni.

Eftersom säsongen ännu inte har börjat har det även godkänts att det också kommer att finnas ett vanligt övergångsfönster på fyra veckor under säsongen. Datumen för detta fönster kommer att bestämmas senare.

Norge planerar att dra i gång den högsta serien för herrar den 16 juni.

NÄSTA ARTIKEL