Annons

Forskare om ”Den Skånska Eddan”: ett fantasifoster

Heimir Pálsson, tidigare docent i nordiska språk vid Uppsala universitet, anses vara den främsta specialisten på Uppsala-Eddan i hela Norden. Han är skeptisk till Eric Kjellins teorier om Eddans ursprung.
– Inte för att säga något illa om skåningar, men historierna i Eddan härstammar inte från Skåne, säger han.
Häglinge • Publicerad 27 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Den isländska skriften Uppsala-Eddan från 1300-talet antas vara den äldsta någorlunda fullständigt bevarade versionen av Snorres Edda. Forskaren Heimir Pálsson har spenderat många år på att undersöka verket, något som han också förlänats Nordstjärneorden för.

Att historierna i de gamla texterna skulle stamma från händelser i Skåne tror inte Heimir Pálsson, som har tagit del av Eric Kjellins fotografier och teorier, är riktigt sant.

Annons

– Saken är den att man inte på fullt allvar kan förklara någon av de här gamla dikterna som en tolkning av naturfenomen, det fungerar inte rent metodiskt. Men vad det här faktiskt visar är att man kan ha otroligt varierad njutning av att läsa de här berättelserna, säger han över telefon, och fortsätter:

– Om jag gick till ett lavafält på Island hade jag säkert kunna se mycket av det som beskrivs i Eddan där. Människans fantasi kan använda de här texterna och se saker i dem på verkliga platser. Och fantasin, den är aldrig att förakta.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons