Annons

Folkrörelse utan folkmassor

Våren 2020 går det inte att fira 1:a maj som vanligt med långa demonstrationståg och torgtal. Covid-19 gör det omöjligt att fysiskt samlas på klassiskt manér.
Debatt • Publicerad 29 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Nooshi Dadgostar (V) fotograferad utanför riksdagshuset. Foto Henrik Montgomery
Nooshi Dadgostar (V) fotograferad utanför riksdagshuset. Foto Henrik MontgomeryFoto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt växer kören av kritiska röster i debatten kring epidemin, röster som vill se ett mer jämlikt samhälle med starkare välfärd och mindre otrygghet. I Vänsterpartiet går vi samman i digitala kampanjer, hänger ut röda vimplar och spelar musik från hemmaplan. På arbetarrörelsens internationella dag ställer vi krav på säkrare jobb och bostäder som folk har råd med, utan att trängas!

Ett ämne som visat sig allt mer frekvent i tidningsrubrikerna är bostadsfrågan. Trångboddhet förvärrar spridningen av virus och alla har inte möjlighet att isolera sig. En stor del av befolkningen måste åka kollektivt för att ta sig till sitt jobb, ett jobb som inte går att utföra hemifrån. Vilken klass du tillhör kan också påverka hur stora risker du tvingas ta.

Annons

Trångboddheten är ett problem, och i Skåne stiger den. Trots att vi levt i högkonjunktur har den åldersgrupp som borde kunna etablera sig på bostadsmarknaden, människor mellan 26-35, inte gynnats. Bostadspriserna har stigit men inte lönerna för de som tjänar minst. Den grupp som flyttat mest är därför inte den unga, nyetablerade, utan de mellan 46-65 med högre inkomster och råd att köpa dyrare bostadsrätter.

I en nyutkommen rapport har man tittat på vad det är som hindrar skånska hushåll som inte kan få en bostad som uppfyller deras behov. Rapporten pekar på att det är viktigt att det finns hyres- och bostadsrätter där människor kan bo och etablera sig för att de senare ska kunna flytta till ett mindre hus om önskan finns. Många upplever behov av att flytta när familjen växer och det tillkommer barn i hushållet. Det blir det svårare och svårare att göra.

Trångboddheten har ökat – i Malmö har den fördubblats sedan 2008, högre än i både Stockholm och Göteborg. Man räknar nu med att det finns 30 000 trångbodda hushåll i Skåne. Där tillkommer också upp emot 20 000 ofrivilligt hemmaboende unga vuxna.

Den största gruppen som inte har råd att flytta är barnfamiljer som varken har råd med en mer nyproducerad hyreslägenhet, bostadslägenhet eller fristående hus. I gruppen som inte har ett jobb finns det nästan inga hushåll som kan efterfråga en lämpligare bostad även om behoven finns.

Utsattheten på den skånska bostadsmarknaden slår inte jämt. Det är fler människor som är födda utanför Sverige som är trångbodda och inte har råd med en lämplig bostad än vad det är som är trångbodda och födda i Sverige.

Utredningen betonar att den inte är tänkt att lägga fram bostadspolitiska förslag, men pekar ändå på möjligheten att stötta trångbodda låginkomsttagargrupper med ökade bostadsbidrag. Istället går regeringen nu, mitt under epidemin, framåt med borgerliga förslag om marknadshyror. Bostäderna kommer alltså att bli dyrare och företagen tjäna mer på att producera nya, dyrare bostäder. Det kommer att leda till en uppdelning av bostadsmarknaden: det byggs för de äldre med stark ekonomi, inte för de yngre med lägre inkomst och behov av att flytta.

Det är inte det samhället vi i Vänsterpartiet vill ha. Under en kris blir mycket synligt – vilka som tvingas arbeta och för vilken lön, vilka som blir uppsagda på dagen. Vilka som riskerar att sprida smitta till sina anhöriga för att ens livssituation inte tillåter några avstånd eller att jobba hemma i mysbyxor.

För vilka det största problemet inte är att sommarens semesterresa kanske måste skjutas på, utan att den här månadshyran kanske inte kommer kunna betalas.

Årets 1:a maj kommer att bli annorlunda. Människor kommer inte att samlas på torgen för att fira vunna segrar och kraftsamla inför kommande politiska strider. Istället samlas vi i en känsla av delad sympati för alla de som drabbas av krisen och i en oböjlig vilja att bygga om och bygga rätt det samhälle den drabbar – för en stark välfärd och rätten till boende efter behov.

Nooshi Dadgostar, vice partiledare Vänsterpartiet

Annons

Sara Svensson, regionråd Vänsterpartiet Skåne

Emma-Lina Johansson, kommunalråd Vänsterpartiet Malmö

Mikael Persson, gruppledare Vänsterpartiet Kristianstad

Helena Falk, gruppledare Vänsterpartiet Lund

Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare Vänsterpartiet Helsingborg

Nooshi Dadgostar
Sara Svensson
Emma-Lina Johansson
Mikael Persson
Helena Falk
Ingrid Mattiasson Saarinen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons