Inrikes

Antalet asylsökande har halverats

Antalet asylsökande kan landa på historiskt låga nivåer i år. Arkivbild.
Antalet asylsökande kan landa på historiskt låga nivåer i år. Arkivbild.
Fotograf: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes Som en följd av coronapandemin har antalet asylsökande i Sverige näst intill halverats sedan slutet av mars.
Om reserestriktionerna blir mer långvariga tros antalet asylsökande bli 10 000 eller färre i år.
PREMIUM

Migrationsverket betonar dock att osäkerheten är betydande.

– Allt hänger på hur långvariga pandemins effekter blir, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ministern: "En allvarlig brottslighet"

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Allt fler bönder har blivit utsatta för hot och trakasserier från djurrättsaktivister.
Nu ska en utredning se över straffskalorna för olaga intrång och även om en gårdsplan på ett lantbruk kan likställas med en byggnad.

– Det här är en allvarlig brottslighet på det sättet att det kan vara ett fåtal individer som står för den, men de kan ställa till rätt stor skada, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Dels drabbas enskilda bönder och dels kan djurrättsaktivisternas brott mot lantbrukare innebära att återväxten inom näringen drabbas, framhåller Johansson.

– Unga människor kan tveka till att gå in i sektorn när man ser att det finns den här typen av trakasserier och hot förenat med det, säger han.

Demonstrationer vid kosläpp

Hot och trakasserier mot djurhållande bönder från djurrättsaktivister har ökat de två senaste åren, enligt en undersökning från Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Efter ett möte mellan justitieministern och LRF har en tjänsteman på justitiedepartementet fått i uppdrag att se över straffbestämmelserna för brottet olaga intrång.

– Inriktningen är att straffbestämmelserna dels skärpas och dels också utvidgas så att man helt enkelt kan lagföra vid fler situationer än i dag, säger Morgan Johansson.

Det är i linje med LRF:s krav om vad en utredning skulle se över. Intresseorganisationen anser att det är ett problem att olaga intrång endast omfattar intrång i byggnader. LRF vill att en gårdsplan på ett lantbruk ska ses som en hemfridszon och om någon obehörig uppehåller sig på platsen ska det betraktas som ett hemfridsbrott. Framför allt aktualiseras detta när djurrättsaktivister demonstrerar vid exempelvis kosläpp.

– Ladugård och produktionsplats ligger ofta väldigt nära bostaden, vilket gör att det blir ett intrång även i hemfriden, säger riksförbundsordförande Palle Borgström.

Bli tydligare

Samtidigt finns det andra värden att ta hänsyn till som exempelvis yttrande- och demonstrationsfrihet.

– Lantbrukare i hela landet ska kunna känna en trygghet och kunna bedriva sin näring på ett tryggt sätt, men å andra sidan finns det de grupper som är kritiska mot djurhållningen och till djurskyddet. Och det får man gärna vara, man har allt rätt att vara kritisk till det, men man har inte rätt att tillämpa våld eller trakassera. Det är precis de gränserna som måste bli tydligare och dras upp, säger Morgan Johansson.

I förlängningen är det ett demokratiproblem med militanta djurrättsaktivister, menar LRF.

– Det är klart att de får ha de här åsikterna, men när man med våld och hot påtvingar åsikterna på andra blir det ett problem för hela samhället, säger Palle Borgström.

Utredningen ska även se över straffskalorna för olaga intrång, men också vad som krävs för att ett sådant brott ska betraktas som grovt.

Kanske nästa sommar

– Det är otydligt när det rör sig om grovt brott och när det rör sig om brott av normalgraden. Man ska se över om man kan föra in sådana kvalifikationsgrunder, säger Morgan Johansson.

Planen är att utredningen ska gå ut på remiss i höst och att regeringen lägger fram en proposition till riksdagen nästa vår.

– I bästa fall kan det bli ett ikraftträdande 1 juli 2021, säger Morgan Johansson.

Daniel Kihlström/TT

Palle Borgström, riksförbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund. Arkivbild.
Palle Borgström, riksförbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

Beslut om översvämningsskydd överklagas

En ny rättslig prövning väntar om det planerade översvämningsskyddet på Falsterbonäset i Skåne. Arkivbild.
En ny rättslig prövning väntar om det planerade översvämningsskyddet på Falsterbonäset i Skåne. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Domen om ett två mil långt översvämningsskydd på Falsterbonäset i Skåne överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Länsstyrelsen håller med Vellinge kommun om att översvämningsskyddet behövs och tycker att domen i mark- och miljödomen i flera delar stämmer överens med länsstyrelsens ståndpunkter, men inte alla.

"De delar i domen vi inte är nöjda med är så viktiga att det är nödvändigt med ett överklagande", säger miljödirektör Annelie Johansson i ett pressmeddelande.

På vissa delsträckor där skyddet går genom naturkänsliga områden finns det enligt länsstyrelsen bättre alternativ. Dessutom anser länsstyrelsen att det behöver ställas strängare miljökrav på innehållet i de massor som översvämningsskyddet ska byggas upp av.

Inrikes

Privata storsatsningar för test av allmänhet

Flera privata aktörer erbjuder och säljer nu antikroppstester till allmänheten. Arkivbild.
Flera privata aktörer erbjuder och säljer nu antikroppstester till allmänheten. Arkivbild.
Fotograf: Marijan Murat/dpa via AP
Inrikes
Inrikes Många svenskar vill testa sig för antikroppar mot covid-19. Ett svenskt hälsokontrollföretag inleder nu masstestning med kapacitet på 100 000 personer i veckan.
Men Folkhälsomyndigheten tycker inte att privatpersoner bör testa sig än.

Företaget är en av flera privata aktörer som erbjuder och säljer antikroppstester till allmänheten.

Werlabs vd Henrik Forsberg säger att alla som vill kan testa sig på något av bolagets provtagningscenter, men att prioriteten ligger på de anställda i vården.

– Det vi vill med det här, är att tala om att nu finns den här möjligheten, säger Henrik Forsberg till TT.

Intresset för antikroppstester är stort. Många vill veta om de haft sjukdomen och kan börja leva och umgås mer normalt. Det är dock än så länge oklart om antikroppar mot covid-19 också innebär att man blir immun, eller hur länge immuniteten i så fall varar.

Folkhälsomyndigheten har bedömt att man troligen inte kan smittas igen under samma säsong.

Flera bolag

Nu har flera läkemedelsbolag lanserat tester som påstås vara tillförlitliga. Exempelvis har den schweiziska läkemedelskoncernen Roches test nyligen godkänts av Englands hälsomyndighet.

Det test som Werlabs använder sig av har utvecklats av det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott. Tillförlitligheten ska vara drygt 99 procent, enligt Henrik Forsberg.

– Det är ett väldigt träffsäkert test, säger han och pekar på att det godkänts av läkemedelsmyndigheten i USA och i Europa och validerats av flera ledande labb i Sverige liksom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Werlabs säger sig ha kapacitet att testa 100 000 personer i veckan på 50 provtagningsplatser över hela landet. Testet utförs genom ett blodprov som tas i armvecket och kostar 750 kronor. Den som testar sig ska vara frisk och ha varit symptomfri i minst 14 dagar.

Företaget framhåller också att testningen inte kommer att skapa några undanträngningseffekter för sjukvården eftersom man byggt ut sina egna labb för att genomföra testerna.

Nyligen har företaget erbjudit flera storföretag i Stockholmsområdet liknande tester, där 15 000 anställda testats, resultat som Werlabs delar med sig av till Folkhälsomyndigheten.

Kan finnas risker

Men Folkhälsomyndigheten avråder personer från att testa sig för antikroppar privat.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: Företagen hävdar att de ger tillförlitliga svar på individnivå, med valideringar på nästan 100 procent?

– Ja, det är säkert sant. De kan visa vilka som har antikroppar. Frågan är vad de här antikropparna betyder för hur individen kan bete sig och risker för individen och dens omgivning. Det är där som kunskapen i världen inte riktigt har landat än, säger Tegnell.

TT: Som privatperson, hur ska man tänka om man vill ta reda på om man haft covid-19 eller inte?

– Man får faktiskt ta och avvakta, för kunskapsläget är inte klart än.

Anja Haglund/TT

Olle Lindström/TT

Jörn Spolander/TT

Många svenskar vill testa sig för antikroppar mot covid-19, för att veta om de kan börja leva mer normalt igen. Arkivbild.
Många svenskar vill testa sig för antikroppar mot covid-19, för att veta om de kan börja leva mer normalt igen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Olika tester för covid-19

Det finns två typer av provtagning för covid-19 – ett som visar om man just nu bär på viruset och ett som visar om man har haft sjukdomen tidigare och nu utvecklat så kallade antikroppar som kan gör att man är immun.

Vid ett test för pågående virusinfektion förs en bomullspinne in långt bak i svalget, där den snurras runt. I vissa test topsas även näsan. Sedan skickas provet till laboratorium. Svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Ett test för antikroppar sker genom ett blodprov i armvecket. Därefter analyseras provet och svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Antikroppstester görs främst på vissa patienter. Men också i olika studier där man tar prov på vårdpersonal, samt på boende och personal på särskilda boenden för äldre.

Källa: 1177

Inrikes

Ivo: Allvarliga brister i flera verksamheter

Sammanlagt har 4 220 personer som smittats av corona avlidit i Sverige.
Inrikes
Inrikes I anslutning till coronapandemin har Ivo gjort en stor tillsyn av verksamheter. I var tionde såg man brister av allvarlig karaktär.
Samtidigt har ytterligare 95 personer som smittats av coronaviruset rapporterats döda i Sverige.

Ivo presenterar resultatet av tillsynen i samband med onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, säger generaldirektören Sofia Wallström.

Totalt har man sedan mitten av mars fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg.

– Ungefär 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär. Andelen allvarliga brister ökar. Flest indikationer på brist gäller Stockholmsområdet, säger hon.

Äldreomsorgen sticker ut

I var tionde verksamhet som Ivo granskade identifierades brister av allvarlig karaktär, säger Sofia Wallström.

Riskindikationer med koppling till covid-19 är fler inom omsorgen än inom sjukvården.

– Äldreomsorgen sticker ut i ett covidhänseende. Den risktyp som är störst är vårdhygien. Inom hälso- och sjukvården är det i den slutna, somatiska vården vi har flest riskindikationer. Allvarlighetsgraden är också högst inom de här grenarna, säger Sofia Wallström.

Det finns inga tydliga svar på vad ökningen av de allvarliga fallen beror på.

– Det är väldigt svårt att veta, det kan bero på att mörkertalet minskar, att vi får reda på mer. Det kan också så klart bero på att det blir mer allvarligt, säger Sofia Wallström.

Det Ivo vet från tidigare undersökningar är att det finns ett mörkertal, utvecklar hon.

– I vissa verksamheter så finns det också en rädsla för att berätta om fel som händer och det här är ju farligt för patienter och brukare om man inte vågar berätta om det.

Hög dödssiffra

Den svenska dödssiffran har nu stigit till 4 220 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– Totalsiffran är väldigt hög och det är väldigt tråkigt att så många fått sätta livet till, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 088 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 002 personer har fått eller får intensivvård.

På regional nivå ser man nu till exempel att storstadsregioner som Skåne och Västra Götaland ligger stabilt över tid.

– Vi har en väldigt stabil situation till sommaren, säger Anders Tegnell även om landet i stort, men påminner om några av de rådande riktlinjerna som finns för att minska trycket på sjukvården: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra, och tvätta händerna.

Totalt 339 kritiskt sjuka patienter med covid-19 vårdas i dag på IVA, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

1 482 patienter med covid-19 vårdas på andra avdelningar än IVA, vilket är 24 färre än på tisdagen.

Globalt noterar Tegnell en allt bättre utveckling i Europa medan den stora smittspridningen sker i Sydamerika.

– Det är allt mer tydligt att det blir Sydamerika som är den kontinent som generar mest fall just nu och då inte bara Brasilien. Det är folkrika länder och det finns också en klimataspekt med vinterperiod och då större spridning av viruset.

Ny statistik har presenterats

I anslutning till onsdagens pressträff presenterar Socialstyrelsen även ny statistik över patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus, däribland vårdtider för patienterna.

– Det är den sammanlagda vårdtiden vi har räknat, från det att man skrivs in till att man skrivs ut, säger Anna Bennet Bark, enhetschef, Socialstyrelsen.

– Ungefär åtta procent av de som inte hade intensivvårdats låg på sjukhus i fem dagar, fortsätter hon.

Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.
Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Coronaviruset

Ivo: Allvarliga brister i flera verksamheter

Sammanlagt har 4 220 personer som smittats av corona avlidit i Sverige.
Inrikes
Inrikes I anslutning till coronapandemin har Ivo gjort en stor tillsyn av verksamheter. I var tionde såg man brister av allvarlig karaktär.
Samtidigt har ytterligare 95 personer som smittats av coronaviruset rapporterats döda i Sverige.

Ivo presenterar resultatet av tillsynen i samband med onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, säger generaldirektören Sofia Wallström.

Totalt har man sedan mitten av mars fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg.

– Ungefär 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär. Andelen allvarliga brister ökar. Flest indikationer på brist gäller Stockholmsområdet, säger hon.

Äldreomsorgen sticker ut

I var tionde verksamhet som Ivo granskade identifierades brister av allvarlig karaktär, säger Sofia Wallström.

Riskindikationer med koppling till covid-19 är fler inom omsorgen än inom sjukvården.

– Äldreomsorgen sticker ut i ett covidhänseende. Den risktyp som är störst är vårdhygien. Inom hälso- och sjukvården är det i den slutna, somatiska vården vi har flest riskindikationer. Allvarlighetsgraden är också högst inom de här grenarna, säger Sofia Wallström.

Det finns inga tydliga svar på vad ökningen av de allvarliga fallen beror på.

– Det är väldigt svårt att veta, det kan bero på att mörkertalet minskar, att vi får reda på mer. Det kan också så klart bero på att det blir mer allvarligt, säger Sofia Wallström.

Det Ivo vet från tidigare undersökningar är att det finns ett mörkertal, utvecklar hon.

– I vissa verksamheter så finns det också en rädsla för att berätta om fel som händer och det här är ju farligt för patienter och brukare om man inte vågar berätta om det.

Hög dödssiffra

Den svenska dödssiffran har nu stigit till 4 220 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– Totalsiffran är väldigt hög och det är väldigt tråkigt att så många fått sätta livet till, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 088 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 002 personer har fått eller får intensivvård.

På regional nivå ser man nu till exempel att storstadsregioner som Skåne och Västra Götaland ligger stabilt över tid.

– Vi har en väldigt stabil situation till sommaren, säger Anders Tegnell även om landet i stort, men påminner om några av de rådande riktlinjerna som finns för att minska trycket på sjukvården: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra, och tvätta händerna.

Totalt 339 kritiskt sjuka patienter med covid-19 vårdas i dag på IVA, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

1 482 patienter med covid-19 vårdas på andra avdelningar än IVA, vilket är 24 färre än på tisdagen.

Globalt noterar Tegnell en allt bättre utveckling i Europa medan den stora smittspridningen sker i Sydamerika.

– Det är allt mer tydligt att det blir Sydamerika som är den kontinent som generar mest fall just nu och då inte bara Brasilien. Det är folkrika länder och det finns också en klimataspekt med vinterperiod och då större spridning av viruset.

Ny statistik har presenterats

I anslutning till onsdagens pressträff presenterar Socialstyrelsen även ny statistik över patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus, däribland vårdtider för patienterna.

– Det är den sammanlagda vårdtiden vi har räknat, från det att man skrivs in till att man skrivs ut, säger Anna Bennet Bark, enhetschef, Socialstyrelsen.

– Ungefär åtta procent av de som inte hade intensivvårdats låg på sjukhus i fem dagar, fortsätter hon.

Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.
Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

95 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19. Arkivbild.
Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 95 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 220 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– Totalsiffran är väldigt hög och det är väldigt tråkigt att så många fått sätta livet till, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 088 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 002 personer har fått eller får intensivvård.

Globalt noterar Tegnell en allt bättre utveckling i Europa medan den stora smittspridningen sker i Sydamerika.

– Det är allt mer tydligt att det blir Sydamerika som är den kontinent som generar mest fall just nu och då inte bara Brasilien. Det finns också en klimataspekt med vinterperiod och då större spridning av viruset.

Inrikes

Romska minnesmärken återställs efter hatbrott

Länsstyrelsen avsätter 100 000 kronor för att återställa två romska minnesmärken efter vandalisering. Arkivbild.
Länsstyrelsen avsätter 100 000 kronor för att återställa två romska minnesmärken efter vandalisering. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två av fem romska minnesmärken i Skåne har vandaliserats under våren. Nu satsar länsstyrelsen 100 000 kronor på att återställa dem.

Både i Kivik och i Bromölla utsattes minnesmärken för vandalisering i slutet av april, något som polisen utrett som misstänkta hatbrott.

Minnesmärken har satts ut på platser i Skåne som historiskt varit viktiga för romer under den tid då de inte var bofasta i Sverige – fram till 1959 fick romer inte stanna mer än tre veckor i taget på samma plats.

Britta Roos, chef för Länsstyrelsen Skånes kulturmiljöenhet, är upprörd över vandaliseringen.

"Det är värdefullt att minnesmärkena finns och syns", säger hon i ett pressmeddelande.

Efter vandaliseringen i Bromölla greps och anhölls tre män sedan de stoppats i en rutinkontroll av polis, som hittade skyltar från minnesmärket i deras bil. Åklagaren gjorde då bedömningen att de gjort sig skyldiga till misstänkt hatbrott, har Kristianstadsbladet tidigare rapporterat.

Inrikes

Romska minnesmärken återställs efter hatbrott

Länsstyrelsen avsätter 100 000 kronor för att återställa två romska minnesmärken efter vandalisering. Arkivbild.
Länsstyrelsen avsätter 100 000 kronor för att återställa två romska minnesmärken efter vandalisering. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två av fem romska minnesmärken i Skåne har vandaliserats under våren. Nu satsar länsstyrelsen 100 000 kronor på att återställa dem.

Både i Kivik och i Bromölla utsattes minnesmärken för vandalisering i slutet av april, något som polisen utrett som misstänkta hatbrott.

Minnesmärken har satts ut på platser i Skåne som historiskt varit viktiga för romer under den tid då de inte var bofasta i Sverige – fram till 1959 fick romer inte stanna mer än tre veckor i taget på samma plats.

Britta Roos, chef för Länsstyrelsen Skånes kulturmiljöenhet, är upprörd över vandaliseringen.

"Det är värdefullt att minnesmärkena finns och syns", säger hon i ett pressmeddelande.

Efter vandaliseringen i Bromölla greps och anhölls tre män sedan de stoppats i en rutinkontroll av polis, som hittade skyltar från minnesmärket i deras bil. Åklagaren gjorde då bedömningen att de gjort sig skyldiga till misstänkt hatbrott, har Kristianstadsbladet tidigare rapporterat.

NÄSTA ARTIKEL