Annons

Kinesisk skuldsättning kan bli avgörande

En av världens främsta experter på ekonomiska kriser är pessimist och tror att coronakrisen bör liknas vid den stora depressionen. Kinas roll kan bli avgörande.
Opinion • Publicerad 4 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Carmen Reinhart är professor i det internationella finanssystemet vid Harvarduniversitetet och har skrivit en uppmärksammad bok om finanskriser som kom ut i mitten av den förra krisen, 2009. Skillnaden mellan den och det nuvarande krisläget är att coronaviruset kommer att slå mot både rika och fattiga länder. Finanskrisen var huvudsakligen något som drabbade västländerna och dess banksystem. Den enda liknelsen som fungerar i de här fallet är 1930-talets stora depression. Hon tror att det till och med kan bli värre än så och Kina får en nyckelroll.

Hon oroar sig mest för de fattigaste länderna och påpekar att det finns en dold skuldsättning som kan förvärra problemet: Kina har lånat stora summor till länder i Afrika och Asien med ofördelaktiga villkor. Carmen Reinhart menar att dessa lån ofta inte rapporteras till internationella valutafonden IMF eller Världsbanken, vilket borde ske. Reinhart säger att villkoren för dessa lån påminner om privatlån snarare än om lån mellan stater, på grund av den höga räntan. Om lösningen på hur de fattigaste länderna ska klara coronakrisen är att avbetalningarna på deras statsskulder pausas måste Kina också gå med på att pausa betalningen på dessa ofördelaktiga lån. Ingenting tyder på att de kommer att göra det, eftersom de inte stämt in kören av löften om det. Tvärtom varnar hon för att Kina under den förra krisen insisterade på att lånen fortfarande skulle betalas.

Annons

Förmodligen bör världssamfundet pressa Kina till att pausa dessa lån, eftersom det skulle drabba globalt om de allra fattigaste länderna blev ännu fattigare. Carmen Reinharts rapport om dold skuldsättning och risker med det, som kom förra året, kommer att bli högaktuell läsning för världens finansministrar under den kommande tunga ekonomiska krisen.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons