Annons

Hur skapas skuggsamhället

Den migrationspolitiska kommittén med representanter för alla partier diskuterar ett förslag om att man ska behöva vänta tio år mellan asylansökningar, istället för att som nu kunna söka vartannat år.
Opinion • Publicerad 5 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flyktingar på vandring
Flyktingar på vandringFoto: Emrah Gurel

Tanken med reformen är bland annat att man ska förhindra att folk dröjer kvar i Sverige i väntan på att kunna söka igen och under tiden lever mer eller mindre rättslös i ett skuggsamhälle. Om man måste vänta tio år tänker sig förespråkarna, som Moderaterna och Kristdemokraterna, att man motiveras att återvända till hemlandet istället för att dröja kvar i Sverige. Motståndarna Miljöpartiet och Vänsterpartiet tror istället att det kan bli så att folk lever i skuggsamhällen längre tid om man gör såhär. Risken finns absolut att man här diskuterar hur det borde fungera istället för hur det fungerar i verkligheten.

Syftet och målsättningen måste vara att minska risken för att ett skuggsamhälle uppstår. Om någon går under jorden för att undkomma myndigheterna kan de fara illa på ett sätt som vi i Sverige jobbat hårt för att avskaffa. Tyvärr finns de redan dem som dröjer sig kvar i Sverige i det limbus som kommer av att man fått nej på sin asylansökan med det finns verkställighetshinder.

Annons

När vågen av rumänska och/eller romska tiggare kom till Sverige hoppades många på att det var tillfälligt och att man därför inte skulle behöva ta ställning till om och hur man skulle hjälpa dem och var de skulle bo, tvätta sig och gå på toaletten. Tyvärr blev det inte så. Utanför en del systembolag och mataffärer har man kunnat se samma personer sitta med sin pappersmugg år efter år. Även om de blivit färre än när de var som flest kan man konstatera att det finns ett mer eller mindre permanent skuggsamhälle.

Vad partierna måste ta ställning till här är om skuggsamhället blir mindre eller större om det blir svårare att söka asyl i Sverige. Får vi som Moderaterna hoppas på en situation där folk motiveras att snabbt lämna landet vid avslag på asylansökan, eller får vi ett skuggsamhälle som folk lever i under tio års tid, kanske med barn som växer upp utanför det ordinarie samhället.

Innan man bestämmer sig för att ändra reglerna bör man utreda den frågan mycket nog och se på erfarenheter från andra länder. 10 år är enormt lång tid att leva utan rättigheter och hjälp från samhället.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons